Έρανος αγάπης θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο, απο 13 έως 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Μητροπόλεως Χαλκίδας:

 Όπως κάθε χρόνο, λίγο πριν την Εορτή των Χριστουγέννων, κατά την οποία εορτάζουμε την «έξοδο» του Θεού από τον Εαυτό του για τη σωτηρία του κόσμου και του ανθρώπου, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθεί η «έξοδος» του Εράνου της Αγάπης της Τοπικής μας Εκκλησίας, για τις ανάγκες όλων των ενδεών και πασχόντων αδελφών μας.

Ο Έρανος θα πραγματοποιηθεί από 13 έως 19 Δεκεμβρίου 2009 και τα συνεργεία των εθελοντών στα έργα της αγάπης της Τοπικής μας Εκκλησίας θα περάσουν από όλα τα σπίτια και τα καταστήματα για να ζητήσουν όχι για τους ίδιους, αλλά για τους πτωχούς αδελφούς μας.

Για τον σωστό συντονισμό του Εράνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος εξαπέστειλε την υπ’ αριθμόν 49 Εγκύκλιό του, η οποία θα διαβαστεί στις Ενορίες τις δύο ερχόμενες Κυριακές (6 και 13 Δεκεμβρίου 2009), ενώ παράλληλα έχει προσκαλέσει σε τρεις διαφορετικές κατά τόπους Συνάξεις (Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στη Χαλκίδα, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου στην Ιστιαία και Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στο Προκόπι) όλους τους Ιερείς και εθελοντές στο φιλανθρωπικό αυτό έργο, όπου πρόκειται να δώσει τον καθιερωμένο οικονομικό απολογισμό του φιλανθρωπικού έργου και να τους δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την διεξαγωγή του Εράνου.

Ενημερώνουμε ότι η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, με τη βοήθεια όλων των χριστιανών διέθεσε από τον Νοέμβριο 2008 έως και τον Οκτώβριο του 2009, ποσό της τάξεως των 2.781.288,51 € ή 947.724.059,80 δραχμές για το φιλανθρωπικό της έργο.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ημέρες είναι δύσκολες, τόσο εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όσο και εξαιτίας αρκετών σχολίων σχετικά με την φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ως εκ τούτου, οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι η Τοπική μας Εκκλησία πλήρωσε φόρο, στα πλαίσια του Ε.Τ.Α.Κ., το ποσό των 31.592,97 €.

Ως Τοπική Εκκλησία έχουμε καθαρό πρόσωπο και καθαρά χέρια, γι’ αυτό και τολμούμε και ζητούμε όχι για εμάς, αλλά για τους πολλούς πτωχούς και ανήμπορους αδελφούς μας, οι οποίοι βρίσκουν κουράγιο, απαντοχή και σημαντική βοήθεια στην πάντοτε φιλόξενη, φιλάνθρωπη και ζεστή αγκαλιά της Τοπικής μας Εκκλησίας.

49η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

Αγαπητοί μου αδελφοί και συλλειτουργοί,

            Χριστιανοί μου ευλογημένοι,

            Φθάσαμε με τη Χάρη του Φιλανθρώπου Κυρίου μας στις εισόδους της μεγάλης και παγκόσμιας εορτής των Χριστουγέννων.

            Δοξολογούντες τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, για την άφατη προς ημάς ευσπλαγχνία Του, καλούμεθα να Τον ακολουθήσουμε πιστά στη ζωή μας και να Τον μιμηθούμε στον καθημερινό μας βίο, αγωνιζόμενοι να αποβάλλουμε του εγωκεντρισμού το βαρύ μανδύα και να ενδυθούμε σπλάγχνα οικτιρμών και αγάπης.

            Μία ευλογημένη ευκαιρία, προς αυτή την κατεύθυνση, μας προσφέρει η Αγία μας Εκκλησία, με την διεξαγωγή του Εράνου της Αγάπης, ο οποίος θα λάβει χώρα από τις 13 έως και τις 19 Δεκεμβρίου 2009.

Ομάδες φιλανθρώπων χριστιανών εθελοντών θα κρούσουν την θύρα της καρδιάς Σας, όταν θα κτυπήσουν το κουδούνι της πόρτας του σπιτιού Σας. Προσέξετε πως θα τους υποδεχθείτε. Τα χέρια που θα απλωθούν και θα ζητιανέψουν, όχι για τον εαυτό τους, αλλά για τους έχοντες ανάγκη υλικής βοηθείας αδελφούς τους, είναι τα χέρια του Ίδιου του Θεού.

            Μην τα αφήσετε άδεια!

            Από τα κεράκια που ανάβετε στις Εκκλησίες των Ενοριών σας και τα Μοναστήρια μας και από τα έσοδα του Εράνου της Αγάπης η Ιερά Μητρόπολή μας, με τη Χάρη του Θεού, επιτελεί ένα σπουδαίο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.

            Σας γνωρίζουμε ότι, από 1ης Νοεμβρίου 2008 έως και 31ης Οκτωβρίου 2009, δαπανήθηκαν για τη φιλανθρωπική δραστηριότητα της Εκκλησίας μας 2.781.288,51 ΕΥΡΩ.

 Αυτά είναι δικές σας προσφορές, τις οποίες φροντίζουμε και τις διαχειριζόμαστε τίμια, ως του Θεού εφορώντος.

            Γνωρίζω ότι εφέτος τα πράγματα είναι δυσκολότερα από τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία ταλανίζει και την Πατρίδα μας, αλλά και κάποιου θορύβου σχετικά με τα περιουσιακά της Εκκλησίας και τη φορολογία Της.

 Για μεν το πρώτο, την οικονομική μας δυσκολία, υπάρχει η απάντηση του Ιερού Χρυσοστόμου.

Μην πεις, λέγει ο Ιερός Πατήρ, ότι είσαι φτωχός και δεν μπορείς να κάμεις έργα αγάπης και να προσφέρεις, γιατί θα σε κρίνει το δίλεπτο της χήρας, από την γνωστή σε όλους μας Ευαγγελική περικοπή.

Χήρα γυναίκα εκείνη, χωρίς στον ήλιο μοίρα, έβαλε όλο της το βιος, 2 λεπτά, στο Ταμείο της Εκκλησίας και επαινέθηκε από την Ίδιο τον Χριστό, ακριβώς γιατί έδωσε ενώ δεν είχε, σε αντίθεση με πολλούς που έχουν και δεν προσφέρουν.

            Για το δεύτερο, σας πληροφορούμε ότι η Τοπική μας Εκκλησία, στα πλαίσια του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (Ε.Τ.Α.Κ.), προσέφερε στο Κράτος το ποσόν των 31.592,97 ΕΥΡΩ. Και απλώς σας αναφέρουμε, μόνο για να γνωρίζετε, ότι δεν εξαιρέθηκαν απ’ αυτή τη φορολογία, ούτε το Γηροκομείο Χαλκίδος, ούτε και το Ορφανοτροφείο μας!

Τέκνα μου αγαπητά και περιπόθητα,

            Σας ευχαριστώ εκ καρδίας για τις μέχρι τώρα προσφορές σας και σας παρακαλώ να συνεχίσετε να μας βοηθήτε. Σκεφθήτε ότι δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που κάνει τη ζωή μας δύσκολη, αλλά και η έλλειψη της αγάπης.

            Αναλογισθήτε ότι ενώ τα έσοδά μας μειώνονται, αυξάνονται καθημερινά αυτοί που κτυπούν την πόρτα της Ιεράς Μητροπόλεως και ελπίζουν ότι η Εκκλησία δεν θα τους απογοητεύσει.

            Θυμηθείτε τα λόγια του Κυρίου· Μακάριοι οι ελεήμονες ότι αυτοί ελεηθήσονται! και αναλόγως πράξατε.

            Με τη βεβαιότητα της πρόθυμης ανταπόκρισής σας, γιατί αυτή έχει μισθό από το Θεό, σας ευγνωμονώ εκ των προτέρων και σας εύχομαι πανευφρόσυνο εορτασμό και πλούσιο το έλεος του Θεού και τώρα και πάντοτε.

Με πατρική αγάπη και στοργή

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ο Χαλκίδος Χρυσόστομος