Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ ανοίγει το κεφάλαιο «Περιβάλλον» και κατόπιν έρευνας, καταθέτει τις προτάσεις της για την προστασία του σε συνδυασμό με την ανάπτυξη:

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ ΕΥΒΟΙΑΣ,  ύστερα την μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε για την Υγεία (βρίσκεται σε εξέλιξη) και την Παιδεία, (έρευνες και αποτελέσματα που επικροτήθηκαν από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και σημερινό Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου), προχωράει ένα βήμα παρακάτω ανοίγοντας το μεγάλο κεφάλαιο Περιβάλλον και Προστασία του Φυσικού Πλούτου της Εύβοιας.
Πιστεύουμε ότι το θέμα του περιβάλλοντος είναι ύψιστης σημασίας για την ανάπτυξη και εξέλιξη κάθε τοπικής κοινωνίας και μια παρακαταθήκη για την γενιά μας αλλά και για τις γενιές που έρχονται.
Μετά από συζητήσεις και επαφές με τοπικούς φορείς σε κάθε περιοχή του νομού μας εντοπίσαμε και θεωρούμε πολύ σημαντικό να αναδείξουμε ως κυρίαρχα τα παρακάτω περιβαλλοντικά προβλήματα που μαστίζουν συγκεκριμένες περιοχές αλλά ταυτόχρονα εμποδίζουν την ανάπτυξη όλου του Νομού και έρχονται σε αναντιστοιχία με τον κυρίαρχο στόχο που είναι η ανάδειξη του Φυσικού Πλούτου του νησιού μας.
α. ΔΑΣΗ
Τα τελευταία χρόνια δεκάδες πυρκαγιές έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος του δασικού μας πλούτου. Τα αίτια των πυρκαγιών, στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν μείνει αδιευκρίνιστα. Η φύλαξη των απέραντων δασών της Εύβοιας  όλο τον χρόνο γίνετε από περίπου 10 δασοφύλακες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η δύναμη των Δασαρχείων όλης της χώρας θα έπρεπε να είναι 3,500 χιλιάδες και είναι μόλις 800. Σκύρος, Αυλωνάρι, Δυστος, Λιχάδα, Ταμυναίων , Στυραίων, Κονίστρες ,Δίρφυ,και άλλες περιοχές πλήγηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Αποτέλεσμα των πυρκαγιών δεν είναι  μόνο η καταστροφή του φυσικού πλούτου αλλά και ο κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή κάτι που δεν αποφύγαμε αφού στις μεγάλες πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2009 θρηνήσαμε θύματα .
β. ΕΥΒΟΪΚΟΣ
Ο Βόρειος και Νότιος Ευβοϊκός Κόλπος είναι πηγή ζωής και πλούτου για όλο το νησί της Εύβοιας. Η μόλυνση του όμως από Βιομηχανίες και Βιοτεχνίες που χωρίς κανένα έλεγχο ρίχνουν τα απόβλητα τους στη θάλασσα, δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην ποιότητα ζωής αλλά  και στην οικονομία π.χ. αλιεία., τουρισμός.

γ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ
Η διαχείριση των υγρών και στερεών λυμάτων είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι δήμοι του Νομού μας.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο Νομό λειτουργούν μόνο δυο ΧΥΤΑ , ένα στην κεντρική (Χαλκίδα) και ένα στη Βόρεια Εύβοια (Ιστιαία ) ενώ όλοι οι υπόλοιποι δήμοι καλύπτουν το κενό με τη χρήση των αναχρονιστικών και περιβαλλοντοφθόρων χωματερών που χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της εξωτερικής καύσης των σκουπιδιών δημιουργούν τεράστια προβλήματα (π.χ. Κάρυστος- Μαρμάρι) .
Πρόβλημα δημιουργείται και με τη διαχείριση των οικοδομικών απορριμμάτων (μπάζα) αφού δεν προβλέπεται συγκεκριμένος τρόπος απόρριψής τους με αποτέλεσμα να γίνεται αυθαίρετη απόθεση τους σε θάλασσες , ποτάμια (Λήλας –Σαρανταπόταμος) και δάση (π.χ. παραλιακός οδικός άξονας Λίμνης – Λουτρών Αιδηψού ).
Βιολογικός καθαρισμός:
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με την απόθεση αστικών και οικιακών λυμάτων. Οι περισσότερες περιοχές δε διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό με αποτέλεσμα να μολύνεται το περιβάλλον αλλά και ο υδροφόρος ορίζοντας. Βέβαια ακόμα και στις περιοχές που υπάρχει βιολογικός καθαρισμός υπολειτουργεί (π.χ. Κάρυστος)
δ. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
Μέχρι σήμερα στη Νότια Εύβοια υπάρχει εγκατάσταση ανεμογεννητριών , που η άναρχη και χωρίς προϋποθέσεις τοποθέτηση τους δημιούργησε πολλές συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες.
Παρόλα αυτά εμείς είμαστε υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας αρκεί να υπάρχει σωστή χωροθέτηση , να μην επιβαρύνει το περιβάλλον (NATURA) και φυσικά να μην έρχεται σε αντίθεση με άλλες μορφές ανάπτυξης (οικονομία, τουρισμός)
ε.ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ ΣΤΑ ΜΕΣΣΑΠΙΑ
Τους τελευταίους μήνες έχει προκύψει ένα τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει τους κατοίκους του Δήμου Μεσσαπίων αλλά και της υπόλοιπης κεντρικής Εύβοιας με τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής από εξασθενές χρώμιο που εναποτίθεται από διαφορές βιομηχανικές μονάδες , οι οποίες χωρίς έλεγχο και με μόνο σκοπό το κέρδος βάζουν σε κίνδυνο την υγεία κάθε πολίτη.
Ο υδροφόρος ορίζοντας μολύνεται και από στερεά και υγρά λύματα που παρόλες τις επίμονες κινήσεις των πολιτών της περιοχής δεν απομακρύνονται.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ
Αυτό που ζητάμε για την Εύβοια είναι:
1. Αλλαγή του προσοντολογίου όλων των Δήμων, με την προσθήκη της ειδικότητας «Ειδικός Δασικής Προστασίας’ (ΔΕ). Είναι καιρός η φύλαξη των δασών να γίνετε από έμπειρους και καταρτισμένους δασοφύλακες.
2. Την στελέχωση των κενών οργανικών θέσεων των Δασαρχείων και των Δήμων μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ της ειδικότητας «Ειδικός Δασικής Προστασίας».
3. Την απαιτούμενη χρηματοδότηση προς τους Δήμους για:
–  Την δημιουργία πυροφυλάκιων, για προστασία επί 24ωρου βάσεως και όλο το χρόνο.
–  Την αγορά οχημάτων με δεξαμενές για περιπολία αλλά και άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί.
–  Την δημιουργία δεξαμενών πυρόσβεσης μέσα στο δάσος.
–   Την αγορά υλικού-τεχνικού εξοπλισμού.
–  Για μισθούς των υπαλλήλων για την  καλύτερη φύλαξη του βουνού
   4.    Την δημιουργία και ανάδειξη Φυσικών Πάρκων, όπως το Φυσικό Πάρκο Κανδήλι,  των τεχνητών λιμνών που βρίσκονται στην Β. Εύβοια , ο μεγάλος πλάτανος (ανάμεσα σε Προκοπή και Μαντούδι στο Δήμο Κηρεως-ο μεγαλύτερος ηλικιακά στην Ε.Ε.) και γενικά  όπου μπορούν να συνδυαστούν με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που ο νομός προσφέρεται.
Ενδεικτικά σας αναφέρω πως η δύναμη των Δασαρχείων όλης της χώρας θα έπρεπε νε είναι 3,500 χιλιάδες και είναι μόλις 800.Η φύλαξη των απέραντων δασών της Εύβοιας  όλο τον χρόνο γίνετε από περίπου 10 δασοφύλακες.
Η Β. Εύβοια μαστίζετε από ανεργία και η ανάδειξη του φυσικού πλούτου σε συνδυασμό με τον αγροτουρισμό, είναι σίγουρο ότι θα την μειώσει. Πρόταση μας η φύλαξη επί 24ωρου βάσεως του περιβάλλοντος από Ειδικούς Δασικής Προστασίας (ΔΕ δασοφύλακες).

5. Δημιουργία σύγχρονων ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ και βιολογικών καθαρισμών σε κάθε περιοχή και η χωροθέτηση νέων εκεί που ήδη υπάρχουν αλλά υπολειτουργούν.

6. Ασφυκτικός έλεγχος και επιβολή μεγάλων προστίμων στις βιομηχανίες που αποδεδειγμένα μολύνουν το περιβάλλον (εξόρυξη λατομείων, καύση μετάλλων επικίνδυνων για το περιβάλλον και τη ζωή, RDF, μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα, φυσικού πλούτου και θαλασσών)

7. Έκτακτη χρηματοδότηση για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές και όχι η άνευ λόγου εξαίρεση των Δήμων μας που αυθαίρετα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.(π.χ. Δήμος Κηρέως)
Σε διαφορετική περίπτωση πολύ φοβόμαστε ότι τα θύματα την επόμενη φορά θα είναι περισσότερα.

8. Να αναθεωρηθεί το γενικό πολεοδομικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα πλαίσια αυτής της αναθεώρησης να ληφθούν υπόψη οι μελέτες της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης , καθώς και να γίνει διαβούλευση με τους κατοίκους της κάθε περιοχής.
9.Για το Αλιβέρι προτείνουμε την αναβάθμιση του ενεργειακού κέντρου με καύσιμα που δεν θα μολύνουν το περιβάλλον.

-Η Εύβοια πρέπει  και μπορεί να γίνει πρότυπο πράσινης ανάπτυξης έτσι ώστε να σταματήσει και η εσωτερική μετανάστευση των νέων μας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
-Θέλουμε οι νεότερες γενιές να χαρούν και να αγαπήσουν το υπέροχο περιβάλλον της Εύβοιας.
-Είναι χαρά για όλους εμάς που αγαπάμε το περιβάλλον, να βλέπουμε στη χώρα μας επιτέλους την δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και θα είμαστε πάντα κοντά σας σε κάθε ενέργεια υπέρ του Περιβάλλοντος, πρωτοστατώντας σε εκστρατείες ανακύκλωσης, αναδάσωσης και δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης για τους νέους.