Εργατικά Σωματεία και Σύλλογοι Μεταναστών συνδιοργανώνουν τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα την Παρασκευή με προσυγκέντρωση στο Πολυτεχνείο, στις 10 το πρωί.

 

Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών συμμετέχει στον φετινό εορτασμό της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα και στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί απο το Πολυτεχνείο. Σε ανακοίνωσή τους οι συνεργαζόμενοι φορείς αναφέρουν τα παρακάτω, με αφορμή και τα τελευταία ρατσιστικά επεισόδια:

«Η φετινή πρωτομαγιά γίνεται την ώρα που οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουμε σοβαρές επιθέσεις σε ατομικά, κοινωνικά, εργασιακά δικαιώματα και ελευθερίες μας που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα:

Ρατσιστικές και φασιστικές συμμορίες επιτίθενται και χτυπούν μετανάστες στο δρόμο και στα σπίτια μας, σε περιοχές όπως η Νέα Ιωνία, η Λαμπρινή, η Καλογρέζα, η Νίκαια και το Αιγάλεω. Κυβερνητικοί και άλλοι ιθύνοντες απαιτούν να φύγουν οι «παράνομοι», φορτώνοντάς μας την ανεργία και την εγκληματικότητα – αποτελέσματα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που γεννά η οικονομική κρίση σε ευρύτατα λαϊκά στρώματα. Η αστυνομία κυνηγά, κακοποιεί και απελαύνει ανθρώπους που το Ελληνικό κράτος στερεί από νομιμοποιητικά έγγραφα, συχνά με τραγικές συνέπειες όπως τον πρόσφατο βαρύτατο τραυματισμό του 29/χρονου Κούρδου πρόσφυγα Αμπντουλάχ στην Ηγουμενίτσα. Εργοδότες μας απολύουν χωρίς αποζημιώσεις και αρνούνται να μας δώσουν δεδουλευμένα μηνών επικαλούμενοι την οικονομική κρίση. Η Κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε νέα διαδικασία νομιμοποίησης μεταναστών που ζουν και εργάζονται εδώ επί σειρά ετών, ενώ απορρίπτει και παλαιά αιτήματα χορήγησης αδειών παραμονής ανθρώπων που είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα και τώρα γίνονται ξανά παράνομοι. Στα σύνορα η πολιτική «αποτροπής της λαθρομετανάστευσης» από την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή (Frontex) στην οποία εντάσσονται τα Ελληνικά σώματα Συνοριοφυλάκων και Λιμενικού ευθύνεται για δεκάδες καταγραμμένους θανάτους απελπισμένων ανθρώπων κάθε χρόνο. Ανθρώπων που προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους από τον πόλεμο, τις ανθρωπιστικές κρίσεις και τις δικτατορίες που η Δύση δημιουργεί ή ανέχεται σε πολλά σημεία του Πλανήτη, από το Αφγανιστάν και τις συνοριακές περιοχές του Πακιστάν, μέχρι τη Γάζα και το Ιράκ.

Απέναντι σε όλους όσους θεωρούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες εύκολο στόχο προς τον οποίο θα στραφεί η αγανάκτηση των ντόπιων εργαζόμενων, απαντάμε:
Δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε συμμάχους μας τους χιλιάδες έλληνες συναγωνιστές  μας, τους εργαζόμενους και νέους που όλα τα προηγούμενα χρόνια διαδηλώναμε μαζί στα αντιρατσιστικά και αντιπολεμικά συλλαλητήρια, τις απεργίες και τους εκπαιδευτικούς αγώνες, τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα. Θέλουμε να θυμίσουμε σε καθέναν και καθεμιά, πως η σκληρή δουλειά χιλιάδων μεταναστών – δεκάδες από τους οποίους σκοτώθηκαν σε εργατικά ατυχήματα – συντέλεσε στο «θαύμα» των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004. Πως αν εμείς, οι μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες που ζούμε στην Ελλάδα φεύγαμε αύριο:

– οι φράουλες, οι ελιές και τα πορτοκάλια θα σάπιζαν στα χωράφια
– χιλιάδες ηλικιωμένοι άνθρωποι και μικρά παιδιά θα έμεναν χωρίς καμιά βοήθεια στο σπίτι
– τα ασφαλιστικά ταμεία θα είχαν 1 δις Ευρώ περισσότερα ελλείμματα
– ο τουρισμός, η εμπορική ναυτιλία, η ένδυση και η οικοδομή θα μαράζωναν ολοκληρωτικά
– χιλιάδες σπίτια και μαγαζιά θα έμεναν ξενοίκιαστα

Μπροστά στην επιχείρηση να φορτωθεί η κρίση που οι κυβερνήσεις και οι τραπεζίτες δημιούργησαν στις πλάτες εκατομμυρίων εργαζομένων, ντόπιων ή μεταναστών, απαντάμε: Δεν θα πληρώσουμε εμείς την δική σας κρίση. Ο διαχωρισμός μας σε έλληνες και μετανάστες, άνδρες και γυναίκες, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, νέους και παλιούς εργαζόμενους, ωφελεί μόνο τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις που νοιάζονται για να εξασφαλίσουν τα υπερκέρδη τους. Μετανάστες και πρόσφυγες εργαζόμενοι ζούμε εδώ, δουλεύουμε σκληρά και απαιτούμε τα δικαιώματά μας. Γι’ αυτό την Πρωτομαγιά κατεβαίνουμε στους δρόμους μαζί με τους έλληνες συμπαραστάτες μας, μαζί με τα συνδικάτα και απαιτούμε:

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ – ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ – ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ – ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Μεταναστευτικές και Αντιρατσιστικές Οργανώσεις

(Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Κίνηση «ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ», Κοινότητα Μπαγκλαντεσιανών Ελλάδας, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Αφγανική Κοινότητα Ελλάδας, Πακιστανικός Σύλλογος «ΟΜΟΝΟΙΑ», Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Υπερπόντια Πακιστανική Συμμαχία, Ελληνοπακιστανικός Σύλλογος Ελλάδας, Σύλλογος Μαροκινών Σαχαριάν, Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων, ACTION-CONGO, Ένωση Φιλιππινέζων Μεταναστών ΚΑΣΑΠΙ κ.λ.π.…..)«