Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρ. Ψαριανός, στους υπουργούς Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών για τη μόλυνση στην Παραλίμνη.

 

Ο βουλευτής, κ. Ψαριανός αναφέρει μεταξύ άλλων στην ερώτησή του:
«Η Παραλίμνη είναι μία λίμνη της Ανατολικής Στερεάς, βορειανατολικά του νομού Βοιωτίας, δίπλα στην Υλίκη, ενταγμένη στο πρόγραμμα «Δίκτυο Φύση 2000». Από τα νερά της, αλλά και από παρακείμενες γεωτρήσεις, υδροδοτούνται περιοχές της Χαλκίδας.
Μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δίπλα ακριβώς από τη λίμνη, έχουν μετατραπεί σε μικρές χωματερές, αφού είναι διάσπαρτες από μεγάλες ποσότητες συσκευασιών, χρησιμοποιημένων φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Το θέαμα μιας συσκευασίας, με την ένδειξη «πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς, μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον» ακριβώς δίπλα από τα νερά της λίμνης είναι πραγματικά σοκαριστικό. Και φυσικά δεν μιλάμε μόνο για το αισθητικό μέρος του προβλήματος, αλλά κυρίως για το ουσιαστικό, αφού το τοξικό περιεχόμενο αυτών των συσκευασιών έχει χρησιμοποιηθεί στις παραλίμνιες καλλιέργειες και προφανώς τα υπολείμματα έχουν καταλήξει στα νερά της λίμνης».
Τέλος, ο κ. Ψαριανός ρωτά τους υπουργούς αν γνωρίζουν για την καλλιέργεια εκτάσεων δίπλα στην Παραλίμνη και αν υπάρχουν νόμιμες άδειες για τις καλλιέργειες αυτές, για το αν η χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και η απόρριψη των συσκευασιών τους δίπλα σε λίμνη, από την οποία υδροδοτείται μια πόλη, είναι νόμιμη και τέλος, αν υποχρεούνται με κάποιο τρόπο οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή, διακίνηση και χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων για την συλλογή και την ανακύκλωση των επικίνδυνων αυτών υλικών.