Ερώτηση κατέθεσαν στους αρμόδιους Υπουργούς βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Μαρίνος σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Εύβοια.

«Οι πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Εύβοια και την ευρύτερη περιοχή με μεγαλύτερη αυτή της Ριτσώνας  αναδεικνύουν και φέτος τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δασικές εκτάσεις της περιοχής. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται η έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας, η ανεπάρκεια υποδομών και πυροσβεστικών μέσων.
Σε αυτή την πυρκαγιά κάηκαν αρκετές χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και αγροτικών εκτάσεων με ελαιόδεντρα, σιτηρά και αμπέλια. Ενώ η φωτιά απείλησε και βιομηχανίες της Ριτσώνας.
Η πυρκαγιά στη Ριτσώνα, όπως και οι άλλες πυρκαγιές στο Νομό Εύβοιας καθώς και η πείρα από τις μεγάλες καταστροφές του 2007, προειδοποιούν και τονίζουν με επιτακτικό τρόπο την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων πρόληψης των πυρκαγιών και προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων στην κεντρική και βόρεια Εύβοια που υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, αλλά και στις άλλες περιοχές. Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και του δασικού πλούτου είναι άκρως επικίνδυνη και επιβάλλει τη σχεδιασμένη, αποφασιστική δράση του λαού της περιοχής.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε,
– Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες, με πλήρη αποζημίωση για τα καμένα δέντρα και καλλιέργειες, με αναπλήρωση του χαμένου εισο¬δή¬ματος.
– Να παρθούν άμεσα μέτρα για να μην καταπατηθούν οι καμένες εκτάσεις.
– Να προχωρήσουν άμεσα σε αναδάσωση των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων.
– Να προχωρήσουν με ευθύνη του κράτους σε δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων και άλλων αναγκαίων υποδομών.
– Να προχωρήσουν στη δημιουργία ενιαίου καλά στελεχωμένου και εξοπλισμένου μηχανισμού δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην πλήρη, σταθερή εργασία των εποχικών πυροσβεστών, τους οποίους η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις εμπαίζουν πολλά χρόνια».