Μετράει χρόνια η υπόθεση δημιουργίας και λειτουργίας ΒΙΟΠΑ στη Χαλκίδα και φαίνεται πως τώρα η Νομαρχία το «σπρώχνει», παίρνοντας το ρίσκο της και δίνοντας την έκταση των 1.170 περίπου στρεμμάτων στην ΕΤΒΑ, ως «δωρεά υπό Τρόπον». Αναμενόμενες ήταν οι αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν τόσο από πλευράς Επιμελητηρίου όσο και επαγγελματιών του Νομού, με μείζον θέμα διαφωνίας την τιμή του ενοικίου ή πώλησης, που θα ορίσει η ΕΤΒΑ στα οικόπεδα.


ΒΙΟΠΑ προτεραιότητα για τον Νομάρχη Εύβοιας
Η υπόθεση του ΒΙΟΠΑ χρονολογείται από το 1995 περίπου και το έβαλε στο τραπέζι των διεκδικήσεων ο Θανάσης Μπουραντάς ως Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, για να συνεχίσει τον αγώνα δημιουργίας του αργότερα και ως Νομάρχης, με τη σύμφωνη γνώμη και των Διοικήσεων του Επιμελητηρίου, που τελούσαν υπό την προεδρία του Μιχάλη Σίδερη, του Βαγγέλη Σταύρου και του Μανώλη Σκουλούδη αργότερα. Για τον ίδιο τον Θανάση Μπουραντά το ΒΙΟΠΑ αποτελεί από τις προτεραιότητές του για τη Χαλκίδα, όπως και η δημιουργία Βιοτεχνικής Περιοχής στη Ριτσώνα, έργο το οποίο έχει επίσης «κολλήσει». Άλλωστε, πρέπει να επισημανθεί ότι το μείζον πρόβλημα της Εύβοιας, που είναι ο μη καθορισμός χρήσεων γής και η έλλειψη χώρου για βιομηχανική δραστηριότητα στο νομό, εμποδίζουν τις νέες επενδύσεις στην Εύβοια και την ανάπτυξη επιχειρήσεων. Το ΒΙΟΠΑ, που σαν ιδέα και λειτουργία το υιοθετούν όλοι οι φορείς και οι πολιτικοί, θα λύσει τα χέρια πολλών επιχειρήσεων, δίνοντας τους τη δυνατότητα ανάπτυξης, ξεπερνώντας χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και προσφέροντας τους έτοιμες εγκαταστάσεις για τη λειτουργία τους.

Η τιμή, τιμή δεν έχει και ούτε… λογική!!!
Το πρόβλημα τώρα, εντοπίζεται στην απόφαση της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, να παραχωρήσει στην ΕΤΒΑ, που έχει αναλάβει το έργο «Δωρεάν υπό Τρόπον» την έκταση. Αυτό σημαίνει, ότι θέτει κάποιους όρους στη δωρεά, που κυρίως έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωση και λειτουργία του ΒΙΟΠΑ μέχρι το 2010. Εξάλλου η ΕΤΒΑ ήθελε να έχει στα χέρια της την εγγύηση ότι όταν ολοκληρώσει το ΒΙΟΠΑ θα μπορεί να το διαχειριστεί κιόλας! Δυστυχώς, όμως η Νομαρχία φαίνεται πως δεν μπορεί να κάνει πολλά με το τίμημα πώλησης/ενοικίασης των στρεμμάτων. Η συμφωνία κάνει λόγο απλά για λογικές τιμές, χωρίς να διευκρινίζεται… η λογική της ΕΤΒΑ! Πάνω σ’ αυτό λοιπόν πατάει το Επιμελητήριο και εκφράζει εντόνως τη διαφωνία του για αυτή την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Θανάσης ΜπουραντάςΑπό την πλευρά του ο Νομάρχης Εύβοιας, Θανάσης Μπουραντάς μιλώντας στο Eviaportal τόνισε, ότι είναι κάτι που το πάλεψε η Νομαρχία, αλλά η ΕΤΒΑ δεν αποδέχτηκε να της ορίσει η Νομαρχία τιμή. «Εμείς βιαζόμαστε να γίνει το ΒΙΟΠΑ, γιατί το έχει ανάγκη η Εύβοια. Αν δεν παίρναμε αυτή την απόφαση θα μπαίναμε σε μια νέα περιπέτεια με άγνωστη κατάληξη, γιατί δεν είχαμε και όλη την πολιτική ηγεσία του νομού στο πλευρό μας… Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε τους όρους και τις παρατηρήσεις της δωρεάς υπό Τρόπον με τους νομικούς της Νομαρχίας και πιστεύω σε ένα δεκαπενθήμερο θα υπογράψουμε οι δύο πλευρές, παίρνοντας το ρίσκο της απόφασής μας. Αλλά τονίζω και πάλι ότι η ουσία είναι να ολοκληρωθεί το έργο», αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων ο Νομάρχης σχετικά με την απόφαση του Ν.Σ. για το ΒΙΟΠΑ.

Η κόντρα Σίμωση – Μπουραντά καλά κρατεί…
Σ’ ότι αφορά τα όσα υποστηρίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Σίμωσης, υποστήριξε πως απλά προσπαθεί να μεγαλοποιήσει τα «ψιλά» της υπόθεσης και δεν θα μπει στη λογική του παιχνιδιού, που κάνει εις βάρος ενός σημαντικού έργου για τον τόπο. Μάλιστα, ο κ.Μπουραντάς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραβρεθεί σήμερα – Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου – στη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα του ΒΙΟΠΑ, ακόμα και αν τον καλέσει ο Π.Σίμωσης. Οι χαρακτηρισμοί που αντάλλαξαν δυο πολιτικοί (τόσο προφορικά όσο και με επιστολές) ήταν ιδιαίτερα σκληροί… και μόνο να αποπροσανατολίσουν από την ουσία του θέματος καταφέρνουν…


Το ποσοστό της Νομαρχίας θα δοθεί για έργα της Εύβοιας
Μεγάλη συζήτηση έγινε και για το ποσοστό που θα πάρει η Νομαρχία, κατόπιν της συμφωνίας της με την ΕΤΒΑ. Ο Νομάρχης δήλωσε ότι σε άλλες Νομαρχίες, όπως της Καστοριάς το ποσοστό που συμφωνήθηκε με την ΕΤΒΑ ήταν πολύ μικρότερο της τάξης του 20%. Το 40% που θα πάρει η Νομαρχία Εύβοιας θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητικό και θα δοθεί για έργα που αφορούν σε υποδομές του νομού…

Για την ιστορία του θέματος…
Διακαώς ζητά και θέλει να πάρει στα χέρια του ο Παναγιώτης Σίμωσης την πρώτη σύμβαση Νομαρχίας με ΕΤΒΑ για το ΒΙΟΠΑ, προκειμένου να γνωστοποιηθούν ποιοι ήταν οι όροι όταν ξεκινούσε το έργο το 1996. Ωστόσο, στα συρτάρια της Νομαρχίας δεν μπορεί να βρεθεί κάτι σχετικό, γιατί απλά δεν υπήρξε ποτέ σύμβαση που να είχε υπογραφεί από τις δύο πλευρές. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο Νομάρχης Εύβοιας, διευκρινίζοντας, ότι βάσει του Νόμου, η Νομαρχία δεν μπορούσε να υλοποιήσει το έργο του ΒΙΟΠΑ επομένως εκ των πραγμάτων θα απευθύνονταν στην ΕΤΒΑ, τον μοναδικό φορέα υλοποίησης τέτοιων έργων. Επιπλέον, για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου ευθύνη φέρει η ΕΤΒΑ, με την έννοια ότι βρισκόταν στα δικαστήρια με τον εργολάβο – ανάδοχο του έργου, με αποτέλεσμα να πάει πολλά χρόνια πίσω το ΒΙΟΠΑ.

Έτοιμο το 2010 το ΒΙΟΠΑ
Πάντως σύμφωνα με τον Νομάρχη το έργο είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμο, αφού έχουν τελειώσει τα έργα του οδικού δικτύου, του αποχετευτικού και οι δεξαμενές.

Το Επιμελητήριο Εύβοιας αντιδρά…

Παναγιώτης ΣίμωσηςΌπως έχει ήδη γράψει το eviaportal ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Σίμωσης καθώς και μέλη του φορέα αντιδρούν στην απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για δωρεά της έκτασης στην ΕΤΒΑ και κυρίως, στο γεγονός ότι δεν αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η τιμή…
Ήδη μια πρώτη συζήτηση του θέματος έγινε την περασμένη εβδομάδα και θα συνεχιστεί σήμερα, οπότε και συνεδριάζει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου, στις 7.00 το απόγευμα. Ο Παναγιώτης Σίμωσης από την πλευρά του μιλώντας στο eviaportal θέτει κάποια ερωτήματα για την υπόθεση του ΒΙΟΠΑ, για τα οποία ακόμα δεν έχει πάρει ικανοποιητική απάντηση από τον Νομάρχη, όπως τονίζει. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι εδώ και 12 χρόνια περίπου η υπόθεση ΒΙΟΠΑ είναι στο σκοτάδι και κανείς δεν γνωρίζει, το λόγο καθυστέρησης της υλοποίησής του. «Ο Νομάρχης λειτουργεί ως διοικητικός προϊστάμενος της Εύβοιας και όχι ως πολιτικός και με τις ενέργειές του απαξιώνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο», δηλώνει ο Π.Σίμωσης και επισημαίνει ότι και το 2010 το έργο έτοιμο δεν θα είναι ούτε θα πληρεί τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου ΒΙΟΠΑ έτοιμο προς χρήση.
Πάντως θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε σήμερα τη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου, προκειμένου να ακούσουμε τις απόψεις και άλλων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για το ΒΙΟΠΑ
Την απόφαση για το ΒΙΟΠΑ την πήρε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας κατά τη συνεδρίαση του, στις 22 Δεκεμβρίου 2008. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης μόνο ο πρώην Νομάρχης, Νίκος Παπανδρέου και η παράταξή του συμφώνησαν με την εισήγηση του Νομάρχη. Οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους και καταψήφισαν. Στην εισήγησή του ο Νομάρχης Εύβοιας, Θανάσης Μπουραντάς αναφέρει μεταξύ άλλων: «Όπως είναι γνωστό ο Νομός της Εύβοιας είναι από τους λίγους Νομούς της Χώρας που γνώρισε σημαντική βιομηχανική ανάπτυξη, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν απέκτησε οργανωμένο χώρο υποδοχής βιομηχανιών και βιοτεχνιών. Ήταν πάγιο αίτημα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Εύβοιας και του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Εύβοιας η κατασκευή βιοτεχνικής ή βιομηχανικής υποδομής.
Κατά την εκπόνηση του Β΄ ΚΠΣ υιοθετήθηκε πρόταση αυτών των φορέων, από το Νομαρχιακό Συμβούλιο με την προηγούμενη από τη σημερινή μορφή του και εντάχθηκε τελικά το ΒΙΟΠΑ Χαλκίδος.
Με τη λειτουργία του πρώτου Ν.Σ. του Ν. 2218/94 (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) 1995 – 1998, από τις πρώτες ενέργειές μας ήταν η προώθηση της κατασκευής του ΒΙΟΠΑ Χαλκίδας.
Αναζητήθηκαν χώροι και ζητήθηκε η παραχώρηση του σημερινού στο ΠΕΪ Δοκού, με έκταση 1.000 στρέμματα. Ο χώρος παραχωρήθηκε στη Ν.Α. Εύβοιας με την Αριθμ. 1/9-2-1996, ΦΕΚ 25/15-2-96, Π΄ραξη του Υπουργικού Συμβουλίου και αμέσως ενημερώθηκε η ΕΤΒΑ (Κρατική Τράπεζα τότε) για το διαθέσιμο χώρο, ώστε ως μοναδικός φορέας κατασκευής τέτοιων βιομηχανικών υποδομών, να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου. Έχουν περάσει από τότε 13 χρόνια και ακόμα το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί.
Στο μεσοδιάστημα η ΕΤΒΑ προχώρησε σε διαδικασία απαλλοτρίωσης και άλλων 85 στρ. ιδιωτών αλλά δεν ολοκλήρωσε την απόκτηση της γης γιατί τη θεώρησε ακριβή.
Μας ζητήθηκε και καταθέσαμε αίτημα για την απόκτηση συμπληρωματικής έκτασης 176.2 στρεμμάτων, η οποία μας παραχωρήθηκε με την 9/6-6-2006, ΦΕΚ 110/7-6-2006 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία ενσωματώθηκε στην υπόλοιπη.
Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει οι προβλεπόμενες από το Νόμο ενέργειες, όπως οριοθέτηση του ΒΙΟΠΑ, ρυμοτομικό (έτοιμο προς έγκριση) τακτοποίηση των εκτάσεων στο κτηματολόγιο, ενώ έχει δοθεί εντολή στη Νομική Υπηρεσία να προχωρήσει σε διοικητική αποβολή κάποιων που έχουν καταπατήσει τμήματα της έκτασης.
Το έδαφος του ΒΙΟΠΑ είναι βραχώδες με μεγάλες κλήσεις και είναι δύσκολο να αξιοποιηθεί όλη η έκτασή του, δηλαδή το 70% που προβλέπεται από το Νόμο ως αξιοποιήσιμη γη. Το υπόλοιπο 30% διατίθεται για πράσινο και κοινόχρηστους χώρους.
Συνεργαστήκαμε με μελετητικό γραφείο της Χαλκίδας και έχουμε φθάσει την αξιοποιήσιμη έκταση στο ανώτατο επίπεδο αφού πλησιάζει το προβλεπόμενο 70%.
Από πλευράς έργων στο έδαφος έχουν γίνει διανοίξεις των δρόμων και έχει κατασκευαστεί το αποχετευτικό των ομβρίων.
Υπολείπονται και άλλα έργα, τα οποία η ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ έχει εντάξει στο ΠΕΠ, αλλά δεν προχωράει επειδή δεν έχει εξασφαλίσει την παραχώρηση του χώρου του ΒΙΟΠΑ.
Υπολείπονται επίσης ο δρόμος πρόσβασης στο ΒΙΟΠΑ από την πλευρά της Αγίας Ελεούσας, αλλά και από την πλευρά του Λήλαντα.
Σήμερα πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα, δηλαδή να αποφασίσουμε τη «δωρεάν παραχώρηση υπό τρόπον» της έκτασης στην ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ Α.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 503 του ΠΔ 456/1984 (Αστικού Κώδικα).
Η «υπό τρόπον» δωρεάν παραχώρηση σημαίνει ότι η παραχώρηση γίνεται με προϋποθέσεις ή όρους που θα περιληφθούν στο Συμβόλαιο και θα έχουν την έγκριση του Νομαρχιακού Συμβουλίου…
Τα βασικότερα σημεία της Συμφωνίας είναι τα εξής:
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας παραχωρεί δωρεάν υπό τρόπον, σύμφωνα με το άρθρο 503 του Αστικού Κώδικα (ΠΔ. 456/1984) έκταση 1.168,536 στρέμματα στη θέση ΠΕΪ Δοκού Χαλκίδας με τις εξής προϋποθέσεις:
Η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ Α.Ε.:
1. Αναλαμβάνει να εκπονήσει τις αναγκαίες μελέτες και να εκτελέσει όλα τα υπολειπόμενα έργα για την ολοκλήρωση του ΒΙΟΠΑ Χαλκίδας, για να αρχίσει η πώληση οικοπέδων κατά τη διάρκεια του 2009 και η λειτουργία του ΒΙΟΠΑ εντός του 2010.
2. Ο καθορισμός της τιμολογιακής πολιτικής είναι στην αποκλειστική ευθύνη της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ Α.Ε.,  η οποία δεσμεύεται να διαθέτει τα οικόπεδα σε λογικές τιμές.
3.
Τρεις ημέρες μετά την πώληση κάθε οικοπέδου ή την είσπραξη ενοικίου, στην περίπτωση ενοικίασης οικοπέδων ή κοινωφελών εκτάσεων ή κτιρίων, η ΕΤΒΑ καταβάλει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το 40% επί των ακαθάριστων εσόδων.
4. Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, για κάθε σημαντική επιχειρηματική απόφαση που αφορά το ΒΙΟΠΑ Χαλκίδας, τουλάχιστον ένα μήνα πριν την υλοποίησή της. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται και τα στοιχεία που αφορούν πωλήσεις.
5. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας μπορεί να παραλαμβάνει αντίγραφα των υπογεγραμμένων συμβολαίων και δύναται να παρίσταται με εκπρόσωπό της στη διαδικασία τοπογραφικής αποτύπωσης των ορίων κάθε πωληθέντος οικοπέδου.
6. Τα δύο μέρη συμφωνούν να συνεργαστούν για την έγκριση του ρυμοτομικού από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως και για την αντιμετώπιση διαφόρων εμποδίων μέχρι την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του ΒΙΟΠΑ Χαλκίδας.

Η σύνταξη των συμβολαίων πώλησης των οικοπέδων θα γίνεται στη Χαλκίδα. Σε περίπτωση προσφυγών στη δικαιοσύνη για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων, αρμόδια είναι τα δικαστήρια Χαλκίδας».

Παραχώρηση της έκτασης στη Νομαρχία
Σύμφωνα με το Φύλλο Κυβερνήσεων 25/15-2-1996, Με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου…. «Παραχωρείται κατά κυριότητα και δωρεάν διαθέσιμη κατά την Αγροτική Νομοθεσία, έκταση χιλίων στρεμμάτων… στο ΠΕΪ Δοκού Χαλκίδας… για τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου. 2.β) Η Πράξη αυτή τελεί υπό τον όρο της ανάκλησης σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί ή αλλάξει ο σκοπός για τον οποίο παραχωρείται η έκταση».

Ιδιώτες διεκδικούν μέρος της έκτασης. Δικαιώνονται με Πρωτόδικη Απόφαση

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε, ότι ιδιώτες έχουν προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας το 1/6 της έκτασης του ΒΙΟΠΑ. Μάλιστα Πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου, που κοινοποιήθηκε στη Νομαρχία την 1η Ιουλίου 2008, τους δικαιώνει. Παρ’ όλα αυτά ο Νομάρχης, κ. Μπουραντάς εκφράζει την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα, ούτε θα χαθούν τα στρέμματα. Άλλωστε πρόκειται για πρωτόδικη απόφαση.

Διαφωνία αντιπολίτευσης Νομαρχιακού Συμβουλίου


Σοφία Ντούρου Η επικεφαλής της «ΝΑΣ», κ. Σοφία Ντούρου και η παράταξή της καταψήφισαν την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι κινείται στη λογική εμπορευματοποίησης δημόσιας γης. Μιλώντας στην eviaportal η κ.Ντούρου τόνισε: «Βασικοί άξονες τις διαφωνίας μας είναι ότι η ΕΤΒΑ είναι πλέον μια ιδιωτική τράπεζα, που καλείται να «αξιοποιήσει» δημόσια περιουσία. Εμείς είμαστε αντίθετοι στη λογική της εμπορευματοποίησης δημόσιας γής. Το ζητούμενο είναι να λυθεί επιτέλους το κεντρικό χωροταξικό σχέδιο και ορισθούν οι χρήσεις γης, προκειμένου να μπορούμε να έχουμε και στην Εύβοια επιχειρηματικές δράσεις και υποδομές. Επιπλέον, αυτοί που πραγματικά χρειάζονται στήριξη είνα ιοι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες «πνίγονται» απο τις μεγάλες μονάδες βιομηχανίας. Επομένως το ΒΙΟΠΑΑ θα έπρεπε να αφορά στους μικρομεσαίους και όχι βάση του τιμήματος να εισχωρήσουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις στο χώρο«.