27 κράτη θα κληθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την Κυριακή 7 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα, ενώ μια μέρα νωρίτερα κάλπες θα στηθούν στην Κύπρο.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Ιστορία και λειτουργία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μοναδικό άμεσα εκλεγμένο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 785 βουλευτές, οι οποίοι εκλέγονται κάθε πέντε χρόνια από ψηφοφόρους και στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λογαριασμό των 492 εκατομμυρίων πολιτών της. Η Ελλάδα σήμερα έχει 24 ευρωβουλευτές.
Το Κοινοβούλιο διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη σύνταξη νομοθεσίας η οποία έχει αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Το Κοινοβούλιο έχει επίσης από κοινού εξουσία με το Συμβούλιο σχετικά με τον ετήσιο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με την αναθεώρηση των Συνθηκών, οι εξουσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων αυξάνονται διαρκώς.
Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επιβάλει το ρόλο του ως συν-νομοθέτη, διαθέτει δημοσιονομική εξουσία και ασκεί δημοκρατικό έλεγχο σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί ένα πραγματικό διεθνές βήμα από το οποίο εκφράζουν τις απόψεις τους πολλά στελέχη κρατών και κυβερνήσεων. Με το πέρασμα των χρόνων, κατέστη το όργανο που διερμηνεύει τις εξωτερικές και εσωτερικές δράσεις της Ένωσης, πράγμα που επιτρέπει τη συμμετοχή των βουλευτών και, κατά συνέπεια, και των πολιτών, στον προσδιορισμό των πολιτικών απόψεών τους όσον αφορά την Ευρώπη.

Πηγή: www.europarl.europa.eu  (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)

Φέτος, θα είναι η έβδομη φορά που θα διεξαχθούν ευρωεκλογές. Στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 7 Ιουνίου 2009, παραμονή του Αγίου Πνεύματος, γεγονός που αγχώνει τα κόμματα, για το μέγεθος της συμμετοχής του εκλογικού σώματος, δεδομένου ότι οι Ευρωεκλογές δεν είναι υποχρεωτικές. Ωστόσο για τα Ελληνικά κόμματα πάντα αποτελούν έναν καλό τρόπο σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης για την πορεία της κυβέρνησης, όπως άλλωστε και τώρα. Ήδη τα κόμματα έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν τα ψηφοδέλτιά τους, ενώ εντύπωση προκαλεί η εμφάνιση πολιτικών φορέων αποκλειστικά με στόχο τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές. Τα στελέχη των κομμάτων έχουν βγει στην πιάτσα, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες γύρω απο τις ευρωεκλογές και να τους κάνουν συνείδηση τη συμμετοχή τους με τη ψήφο τους σ’αυτές, όμως η κινητοποίηση θα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθότι ο Έλληνας το τριήμερό του και το μπάνιο του θα σκεφτεί να το χάσει…. Εκτός αν λειτουργήσει η οικονομική κρίση ως πρόκληση για το εκλογικό σώμα και προσέλθει στις κάλπες για να δώσει την απάντησή του!!! 

Και για την ιστορία να θυμήσουμε ότι τον Ιούνιο του 1979 Ελλάδα και Ε.Ο.Κ υπογράφουν τη Πράξη Προσχώρησης σε μια ιστορική τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα. Την Πρωτοχρονιά του 1981 η Ελληνική Δημοκρατία γίνεται το δέκατο μέλος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Εν τω μεταξύ πενήντα χρόνια συμπλήρωσε το 2008 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από τον Μάρτιο του 1958 με 142 διορισμένους αντιπροσώπους, στον Μάρτιο του 2008 με 785 εκλεγμένους ευρωβουλευτές και 23 επίσημες γλώσσες.

Πηγή: www.euranet.eu (πληροφορίες και για… αρχάριους! των ευρωεκλογών)