Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Εύβοιας με την ευκαιρία του ΦΟΡΟΥΜ για την Παιδεία που διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ την Κυριακή 5 Απριλίου, προχώρησε σε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και παρουσίασε τα παρακάτω συμπεράσματα, τα οποία και κατέθεσε στον Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ (Αννα Διαμαντοπούλου Υπ. Παιδείας), στον Γραμματέα της ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ (Κώστας Πανταζής) και στην Υπεύθυνη Παιδείας ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ (Κική Παπαδάκη).


Θέμα: «Συμβάλλοντας στο διάλογο για την Παιδεία»

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Εύβοιας θέλοντας να συμβάλει στο διάλογο για την ΠΑΙΔΕΙΑ κινήθηκε σε δύο άξονες:
Α. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Εύβοιας πιστεύει ότι διάλογος για την ΠΑΙΔΕΙΑ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συμμετοχή των μαθητών, πραγματοποίησε έρευνα σε δείγμα 300 μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε διάφορα Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού με τη μορφή Ερωτηματολογίου.
Β.
Υστέρα από συναντήσεις και επαφές με εκπροσώπους της ΠΑΣΚ καθηγητών και της ΠΑΣΚ Δασκάλων κατέγραψε τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό.

Α. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ερωτηματολογίου:
Το 80% των μαθητών είναι μέτρια έως και καθόλου ικανοποιημένο από το επίπεδο μόρφωσης και διδασκαλίας.
Το 60% των μαθητών θεωρεί ότι η διδακτική ύλη δεν καλύπτει τις γνωστικές τους απαιτήσεις.
Το 90% των μαθητών δεν είναι ικανοποιημένο από τις κτιριακές εγκαταστάσεις και 9 στους 10 μαθητές πηγαίνουν φροντιστήριο.
Οι μαθητές καταθέτουν προτάσεις για το πώς το επίπεδο διδασκαλίας μπορεί να βελτιωθεί, να γίνει πιο εποικοδομητικό, καταθέτουν προτάσεις για τα μαθήματα που πρέπει κατά τη γνώμη τους να προστεθούν στη διδακτική ύλη και δείχνουν ότι το σχολείο τους προκαλεί μόνο αρνητικά συναισθήματα.
Όσον αφορά τους μαθητές του Λυκείου καταθέτουν προτάσεις για τον τρόπο που πιστεύουν ότι θα εισαχθούν με δικαιότερο τρόπο στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Β. Προβλήματα πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
α. Προβλήματα πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
– Τα μισά από τα νηπιαγωγεία του Νομού είναι ακατάλληλα και μισθωμένα , ιδιαίτερα στα αστικά και ημιαστικά κέντρα.
– Πολύ μεγάλος αριθμός νηπίων εκτός του Δημόσιου Νηπιαγωγείου (60.000 σε πανελλαδικό επίπεδο)
– Πλήρως απαξιωμένα τα ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία
– Ακατάλληλες κτιριακές υποδομές (π.χ. 8ο , 20ο,  24ο  και 26ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας)
– Υποβάθμιση των σχολείων ειδικής αγωγής (πλήρη απουσία πολιτικών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες)
– Σε πολλά σχολεία του Νομού μας η διδασκαλία της δεύτερης γλώσσας αρχίζει το Δεκέμβριο και είναι ημιτελής.
β. Προβλήματα δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
– Προβλήματα με τους ωρομίσθιους που ως και σήμερα παραμένουν απλήρωτοι.
– Προβλήματα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις όπως για παράδειγμα όπως το Τεχνικό ,Επαγγελματικό Λύκειο Χαλκίδας όπου το μισό είναι εκτός λειτουργίας λόγω της καθίζησης.
– Εκφράστηκε ανησυχία για την καθυστέρηση παράδοσης του κτιρίου του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας
– Εκφράστηκαν προβληματισμοί για τα Ασφαλιστικά Ταμεία των καθηγητών τα οποία βρίσκονται υπό κατάρρευση.
– Καθηγητές που είχαν πάρει μέρος σε σεμινάρια πληροφορικής δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί.

«Τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 έδειξαν σε όλους ότι η νέα γενιά της πατρίδας μας είναι παρούσα στις εξελίξεις , αγωνιά για το μέλλον της και αγωνίζεται για να αλλάξει την πραγματικότητα στην οποία ασφυκτιά.
Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ Εύβοιας αφουγκράζεται  αυτή την ανάγκη και στέκεται δίπλα στη νέα γενιά της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα.
Το θέμα της Παιδείας είναι ίσως το κορυφαίο ζήτημα και η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ Εύβοιας πιστεύει ότι κυρίαρχο ρόλο και λόγο στις αποφάσεις σχετικά με αυτό πρέπει να έχει η νέα γενιά.
Γιαυτό η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ Εύβοιας έδωσε το λόγο κυρίως στους νέους , στους μαθητές που ζουν μέσα στην καθημερινότητα μιας υποβαθμισμένης , απαξιωμένης και ανακόλουθης με την σύγχρονη πραγματικότητα ελληνικής εκπαίδευσης.
Οι απαντήσεις τους είναι και οι δικές μας σκέψεις.
Οι σκέψεις τους είναι και οι δικές μας αγωνίες.
Οι αγωνίες  τους είναι και ο δικός μας αγώνας.
Ο αγώνας τους είναι και δική μας μάχη. Στη  μάχη για ένα καλύτερο αύριο η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ Εύβοιας θα είναι πάντα παρούσα, δυναμική και πρωτοπόρα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Εύβοιας.