Προς μεγάλη απογοήτευση των οπαδών του σκύλου, οι γάτες δέχονται τα χάδια και τις διαχύσεις μόνο όταν βρίσκονται στην κατάλληλη διάθεση.
Η απόλυτη ανεξαρτησία τις κάνει να αγαπούν μόνο όταν σιγουρευτούν ότι τις σέβονται δηλαδή δεν τις αντιμετωπίζουν ούτε σαν μπιμπελό ούτε σαν υπηρέτες. Τότε είναι όχι μόνο απολαυστικοί σύντροφοι αλλά και πραγματικοί φίλοι που πάντα διαισθάνονται τις στιγμές που οι λάτρεις τους τις έχουν ανάγκη.

Στην αρρώστια δεν σε εγκαταλείπουν ούτε για φαγητό, ενώ οι μεταφυσικές τους αντένες τις ειδοποιούν για την επερχόμενη βελτίωση και τότε μόνο ξαναρχίζουν την κανονική τους δραστηριότητα. Μιλάμε βέβαια για χαρακτηριστικά διαμετρικά αντίθετα από του σκύλου ο οποίος αφοσιώνεται απόλυτα στο αφεντικό του. Σε βαθμό που πολλές φορές να ανέχεται και την κακομεταχείριση αδιαμαρτύρητα.
Οι σκύλοι έχουν μέσα τους περισσότερη αγάπη, παρά ακεραιότητα. Είναι πάντα πιστοί σε εμάς Η άνευ όρων αφοσίωση και υποταγή του σκύλου βρίσκει απήχηση στον άνθρωπο, ταιριάζει περισσότερο αισθηματικά και ψυχικά στον άντρα από ότι στη γυναίκα, ίσως επειδή στον σκύλο μας τείνουμε όλοι να βλέπουμε τον εαυτό μας. Είναι πιο άγαρμπα, σαν εμάς και χρειάζονται πιο σφριγηλή επαφή. Η τρυφερότητα και η αφοσίωσή τους είναι κάτι που δεν το βρίσκεις στις γάτες. Ο σκύλος μπορεί να καθίσει σε ένα τετραγωνικό μέτρο όλη μέρα αρκεί να είναι δίπλα σου. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που ακολουθούν το αφεντικό τους στο θάνατο.
Αλλο καταπληκτικό χαρακτηριστικό τους είναι η διαίσθηση σε ό,τι μας αφορά. Ενώ θα νόμιζε κανείς ότι ως πιο εξαρτημένοι οι σκύλοι θα ήταν πιο κτητικοί από τις γάτες συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Οι γάτες είναι αυτές που ζηλεύουν και απαιτούν αποκλειστική αγάπη και αναπόσπαστη προσοχή.
Η λέξη ζηλιαρόγατος δεν βγήκε τυχαία…
Προκύπτει λοιπόν ότι οι γατολάτρεις και οι σκυλοδαμαστές είναι άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις και ανάγκες σε σχέση με το ζώο τους. Ομως αν η ταύτιση του ανθρώπου με τη γάτα ή τον σκύλο μαρτυρά κατά κάποιο τρόπο την προσωπικότητά του τι συμβαίνει με αυτούς που αγαπούν εξίσου και τα δυο;
Αν κάτι τέτοιο είναι όντως δυνατό με την έννοια ότι δεν ταυτίζονται λιγότερο ή περισσότερο με το ένα ή το άλλο ζώο τότε ασφαλώς οι συγκεκριμένοι είναι σαφώς πιο ισορροπημένα άτομα.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Είδατε το τηλεοπτικό σποτ με τίτλο «Προπόνηση» με τον νεαρό που εξασκείται για ν΄αποκτήσει σκύλο; Ξυπνάει το πρωί και ψάχνει τη χαμένη παντόφλα του, ετοιμάζει το νερό και το φαγητό του σκύλου του, και μετά ετοιμάζεται να τον βγάλει βόλτα. Αφού τον βλέπουμε στο δρόμο να τον τραβάει το λουρί όπου εκείνο θέλει, στο τέλος διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει σκύλος, αλλά όλα αυτά ήταν μια προπόνηση… για την απόκτηση κατοικιδίου. Πανέξυπνη καμπάνια!
Η ιδέα αυτή ήταν της «Zoofilia» και του Ζωοφιλικού Σωματείου «Αργος» της Θεσσαλονίκης, με τη χορηγία της διαφημιστικής εταιρείας ΑΔΕΛ Saatchi & Saatchi και της εταιρείας παραγωγής Stefi Productions, που πραγματοποιήθηκε με σκοπό να συνειδητοποιήσουμε όλοι τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε για το μικρό σύντροφο που αποφασίζουμε να έχουμε στο σπίτι μας, και είναι καταπληκτική και φυσικά πολύ χρήσιμη. Τέτοιες πρωτοβουλίες χαιρόμαστε να τις βλέπουμε και να τις θαυμάζουμε καθώς δείχνουν ευαισθητοποιημένους ανθρώπους και ένα επίπεδο πολιτισμού! Μπράβο σε όλους όσους το πραγματοποίησαν!

Λίνα Μαρμαρά
Για το ΖΩΟΦΙΛΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ » ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ»