Η Σοφία Ντούρου καταγγέλλει τον Νομάρχη και τον Πρόεδρο του Ν.Σ. που αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης της Εύβοιας, στη τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Η επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, Νομαρχιακή Σύμβουλος, Σοφία Ντούρου σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα παρακάτω, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία της Νομαρχίας: «Το ότι αρνούνται να το συζητήσουν σημαίνει απλά δυο πράγματα. Ή δεν έχουν κάνει τίποτα ή δεν το θεωρούν «δικό τους αυτοδιοικητικό» ζήτημα όπως συνηθίζουν να λένε. Ό,τι από τα δυο και να συμβαίνει δείχνει το μέγεθος της ανευθυνότητας και την λογική , την πολιτική με την οποία προσεγγίζουν τον ρόλο της αυτοδιοίκησης. Πάντως δεν επικαλέστηκαν ζήτημα χρόνου για να ετοιμάσουν το θέμα για συζήτηση, γιατί αν ήταν τέτοιο θα τον έχουν μέχρι και το επόμενο Συμβούλιο. Ελπίζουμε να μην τους αναγκάσει ο ίδιος Εγκέλαδος και για την Εύβοια για να συζητήσουμε το θέμα γιατί τότε οι ευθύνες τους θα είναι τραγικές.

Εν τω μεταξύ, η Σοφία Ντούρου καταθέτει την πρότασή της για την λήψη μέτρων αντιμετώπισης ενός πιθανού σεισμού στο νησί της Εύβοιας. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η αντισεισμική προστασία και θωράκιση δεν μπορεί να είναι μια τεχνοκρατική διαδικασία, αλλά πρώτα και κύρια πολιτική επιλογή και καλεί τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Εύβοιας να αναδείξει το ζήτημα της πρόληψης και αντισεισμικής θωράκισης ως μείζον έργο προστασίας του λαού άρα να το θεωρήσει και ως έργο ανάπτυξης. Με δεδομένα τα παραπάνω η ΝΑΣ ζητά και προτείνει τα εξής:

· Απαιτούμε άμεσα τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί. Τη γενναία χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό. Τη συγκρότηση δημόσιου φορέα κατασκευών για την υλοποίηση των έργων αντισεισμικής θωράκισης.

· Υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης, ετοιμότητας και ορθολογικής συμπεριφοράς πριν, κατά και μετά το σεισμό. Κρίνεται αναγκαίο να γίνεται μια εθνική άσκηση αντισεισμικής ετοιμότητας κάθε χρόνο.

· Δημιουργία Ομάδων άμεσης παρέμβασης σε πόλη, κάθε χωριό, κάθε γειτονιά.

· Πιστή τήρηση του εκάστοτε ισχύοντος Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού καθώς και σχολαστική τήρηση του μητρώου κτιρίων. Απαιτούμε προσεισμικό έλεγχο μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων και την αποκατάστασή τους, όπου αυτό χρειάζεται ή την αντικατάστασή τους από άλλα κτίρια. Συνεχείς, ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί έλεγχοι των κτιρίων, με προτεραιότητα σε Παιδικούς Σταθμούς, Σχολεία, Νοσοκομεία και ιδρύματα Πρόνοιας, Δημόσια και Δημοτικά κτίρια, μεγάλους εργασιακούς χώρους και χώρους συνάθροισης και διασκέδασης κόσμου και νεολαίας.

· Να οργανωθούν κατάλληλα οι όποιοι ελεύθεροι χώροι, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έκτακτες ανάγκες.

· Να βρεθούν και να οργανωθούν αποθηκευτικοί χώροι για υλικά πρώτων βοηθειών και αναγκών.

· Κατάλληλη πληροφόρηση των κατοίκων για τα προγράμματα έκτακτων αναγκών.

· Εξειδίκευση κατά τομείς των σχεδίων τύπου «Ξενοκράτης», αφού επαναξιολογηθούν.

· Την ανάπτυξη της έρευνας, τη σύνταξη μικροζωνικών μελετών και μελετών γεωλογικής καταλληλότητας που θα λαμβάνονται υπόψη στον πολεοδομικό σχεδιασμό, στον καθορισμό όρων δόμησης, της μελέτη των κτιρίων και έργων υποδομής.

· Τη σύνταξη μελετών χωροθέτησης των μεγάλων έργων και των σημαντικών εγκαταστάσεων που να λαμβάνουν υπόψη το σεισμικό κίνδυνο της περιοχής.

· Ουσιαστική κρατική στήριξη και γενναία χρηματοδότηση – από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, τα παρακρατηθέντα έσοδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης – για την αντισεισμική προστασία και την ενίσχυση των Δημόσιων Φορέων που είναι αρμόδιοι.

· ΟΧΙ στην ιδιωτική ασφάλιση των κτιρίων (σεισμόσημο) και σε κάθε μορφή σύμπραξης του Δημοσίου με το μεγάλο κεφάλαιο, διότι δημιουργείται ένα ακόμα πεδίο κερδοσκοπίας. ΟΧΙ σε πρόσθετα τέλη και φόρους στους εργαζόμενους, με πρόσχημα την αντισεισμική προστασία.

· Προγράμματα Αντισεισμικής «αγωγής». Ιδιαίτερο βάρος να δοθεί στα σχολεία και στους μικρούς μαθητές.

· Συγκρότηση και υλοποίηση συγκεκριμένων σχεδίων άμεσης αντίδρασης, γρήγορης εκκένωσης και διαφυγής σε περίπτωση σεισμού.

· Ειδικό σχέδιο για την πρόσβαση από και προς τα νοσοκομεία και τους άλλους φορείς άμεσης επέμβασης (ΕΚΑΒ, ΕΜΑΚ, Πυροσβεστική κλπ.).

· Μέτρα ελέγχου και αποτελεσματική αντιμετώπιση κατασκευαστικών ή άλλων επικίνδυνων αυθαιρεσιών όπως διαφημιστικές πινακίδες, κεραίες, προσθήκες αιθουσών ή γκρέμισμα μεσοτοιχιών. Πεζοδρόμια ασφαλή, επαρκή, χωρίς κάγκελα και μπάρες που αποτελούν εμπόδια σε περίπτωση διαφυγής.