Η θέση  του ΣΥΡΙΖΑ  απέναντι τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης στη Βουλή:
1. Οι πολίτες που με ενδιαφέρον παρακολούθησαν τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης διαπιστώνουν ότι -εκτός από την αοριστία και αμφισημία τους- αυτές κινούνται στα πλαίσια των προ των εκλογών αντιλαϊκών πολιτικών  και τίποτε το θετικό δεν προοιωνίζουν  για το μέλλον.
Γεγονός που κάνει ακόμη πιο φανερό την σπουδή της Κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο ώστε να «κλέβει» το πρώτο πλειοψηφών  κόμμα περισσότερες από 40 έδρες -όπως  ισχύει σήμερα-από τα άλλα κόμματα, ώστε και με λιγότερο από το 41% των ψήφων το πρώτο κόμμα να παίρνει αυτοδυναμία.
2. Η νέα Κυβέρνηση, Κυβέρνηση μειοψηφίας, δεν φαίνεται να κατάλαβε ότι το μήνυμα των εκλογών είναι να πραγματοποιηθούν βαθιές αλλαγές στην κοινωνία με κατεύθυνση προοδευτική, έξω από τα πλαίσια του νεοφιλελευθερισμού που έφερε την εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του  λαού  μας και ιδιαίτερα της νεολαίας, που κακοποίησε βάναυσα το περιβάλλον -για λόγους τάχα «ανάπτυξης» αλλά, στην πραγματικότητα  δημιούργησε  τις  προϋποθέσεις  για   εκποίηση στο μεγάλο κεφάλαιο  δημόσιας περιουσίας.
Ιδιαίτερα ας προσέξουν και οι πολίτες της Εύβοιας τι κυοφορείται σχετικά με το κοινωνικό κράτος και το πλήρες ξεθεμελίωμά του που επιχειρείται μέσω του επιχειρούμενου  διαλόγου. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος  στη Βουλή «ο διάλογος για το ασφαλιστικό που ζητάτε θα είναι σαν τον διάλογο  της  εποχής του   κ. Γιαννίτση».
Οι σχετικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ετέθησαν στην συζήτηση των Προγραμματικών είναι:
– Κάτω τα χέρια από τα ασφαλιστικά κεκτημένα.
– Κατώτατος μισθός 1250 ευρώ,
– επίδομα ανεργίας 80% του κατώτερου ημερομισθίου,
-20 ημερομίσθια η κατώτερη σύνταξη,
-να  σταματήσει  η  επίθεση ενάντια στα  λαϊκά  στρώματα και με  εγγυημένο ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα .
3. Ένα άλλο ζήτημα που έχει άμεση σχέση με το επίπεδο ζωής όλων  είναι το καθεστώς μέσα στο οποίο κινούνται οι Τράπεζες που δυναστεύουν τον πολίτη. Καμία δέσμευση από πλευράς Κυβέρνησης για την  ύπαρξη έστω και ενός μέτρου ελέγχου τους παρατήρησε  ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  στη Βουλή  .
ΠΕΡΑΙΤΈΡΩ ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  ΖΉΤΗΣΕ εμπεριστατωμένο και  ολοκληρωτικό  έλεγχο  των  τραπεζών  για  να  βγουν  από  το  ανεξέλεγκτο κερδοφόρο  καθεστώς  τους  .
– για  οικονομική  πολιτική  που  ασκείται  προς  όφελος  του  λαού ( κοινωνική)  και  όχι  προς  όφελος  των  τραπεζών  και  του  μεγάλου  κεφαλαίου.
– κλείσιμο της ψαλίδας επιτοκίων καταθέσεων-επιχορηγήσεων,
– κατάργηση των  παρανόμων προμηθειών,
– διάλυση των καρτέλ,
– στήριξη των μικρομεσαίων.