Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Μαΐου 2009, με τη Χάρη του Θεού, για τεσσαρακοστή τρίτη (43η) συνεχή χρονιά, η καθιερωμένη από ετών διήμερη προσκυνηματική εκδρομή των Χαλκιδέων στην Τήνο, την οποία πραγματοποιούσε η αείμνηστος καθηγήτρια θεολόγος Ελένη Δεϊμέζη – Θεοχάρη, και τώρα τελεί υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.

 

Με τη συνδρομή των κυρίων και κυριών ομαδαρχών και την άγρυπνη φροντίδα του Διευθυντού του Γηροκομείου μας Πρωτοπρεσβυτέρου π. Κωνσταντίνου Μάνου, 1000 και πλέον ευλαβείς προσκυνητές αναχώρησαν για την Τήνο από το λιμάνι της Ραφήνας το Σάββατο 2 Μαΐου, στις 7.20 το πρωί, μεταξύ των οποίων ο Αντινομάρχης κ. Ιωάννης Αδάμ, ως εκπρόσωπος του Νομάρχου Ευβοίας, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο τ. Υπουργός κ. Ορέστης Παπαστρατής, ο Αντιδήμαρχος κ. Σωκράτης Σκλιάς και η Δημοτική Σύμβουλος κ. Αναστασία Ψυχογιού – Μακαρώνα.

Το απόγευμα του Σαββάτου 2 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος και οι προσκυνητές επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου Τήνου και στη συνέχεια τον Τριαντάρο, γενέτειρα του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου (Πλειαθού), όπου στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλυο τελέσθηκε Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου και στη συνέχεια Τρισάγιο στην Προτομή του μακαριστού Μητροπολίτου Γρηγορίου. Ο τ. Δήμαρχος Τήνου  κ. Σάββας Απέργης με πολύ συγκίνηση και εκ μέρους όλων των κατοίκων του Τριαντάρου προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και εκείνος αντιφώνησε και ευχαρίστησε καταλλήλως όλους για την φιλόξενη διάθεσή τους, η οποία εκφράστηκε και με την παράθεση κεράσματος στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού.

Την Κυριακή 3 Μαΐου το πρωΐ, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος και έψαλλε η Χορωδία Χαλκίδος 1936, ύστερα από την φιλόξενη παραχώρηση των ιεροψαλτών του Ιερού Προσκυνήματος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Ιεροκήρυξ του Ιερού Προσκυνήματος Αρχιμ. π. Ιάκωβος Σέττας, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου, προσεφώνησε τον Μητροπολίτη μας και στο πρόσωπό του ευχαρίστησε όλους τους προσκυνητές εκ Χαλκίδος και ο Μητροπολίτης μας αντιφώνησε ευχαριστώντας όλους για την αγάπη και τη φιλόξενη διάθεσή τους, ενώ δεν παρέλειψε με σεβασμό και συγκίνηση να αναφερθεί στη μνήμη των δύο Τηνίων μακαριστών Μητροπολιτών μας, του Γρηγορίου (Πλειαθού) και του Νικολάου (Σελέντη) και στην πρώτη διοργανώτρια του προσκυνήματος των Χαλκιδέων αοίδιμο Ελένη Δεϊμέζη –Θεοχάρη.

Στη συνέχεια η Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Ιδρύματος παρέθεσε πρωινό καφέ στους επισήμους και την Χορωδία, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν οι καθιερωμένες ανταλλαγές δώρων, ενώ προσφωνήσεις προς τους Χαλκιδείς απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος Τήνου και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος της Ευαγγελιστρίας.

Στη 1.30 το μεσημέρι, οι προσκυνητές αναχώρησαν από το λιμάνι της Τήνου για τη Ραφήνα και από εκεί επέστρεψαν οδικώς στη Χαλκίδα, περίπου στις 7.00 το βράδυ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην Μεγαλόχαρη Παναγία μας, η οποία έδωσε σε όλους τους προσκυνητές την ευλογία Της, επιπλέον δε ευχαριστεί και:

·    Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο για την ευλογία και την κανονική άδεια που παραχώρησε για την πραγματοποίηση της Εκδρομής, καθώς και τούς συνεργάτες του για τη φιλόξενη διάθεσή τους.

·    Το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Προσκυνήματος της Ευαγγελιστρίας για τα φιλόξενα αισθήματά τους.

·    Τον π. Κωνσταντίνο Μάνο και τους υπευθύνους ομαδάρχες και ομαδάρχισσες  κ. Μαρία Μάνου, κ. Λιάνα Γριβάκη, κ. Μαρίκα Σαλονικιού, κ. Ιωάννη Τουλίτση, κ. Ανθίπη Γάσπαρη, κ. Αντιγόνη Μπούρικα, κ. Θεοδώρα Μάμαλη, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, κ. Ευάγγελο Ευσταθίου, κ. Ακριβή Κωνσταντινίδου, κ. Κωνσταντίνο Στάμου, κ. Σταματούλα Μπούρικα, κ. Ειρήνη Βενιζέλου, κ. Ιωάννα Σταμέλου, κ. Φωτεινή Κεμανέ, κ. Γεώργιο Χάνο και κ.  Μαρία Κουμπιά, για την άψογη διοργάνωση και τούς κόπους πού κατέβαλαν.

·    Την Χορωδία Χαλκίδος 1936 και το Μαέστρο της κ. Γεώργιο Χάνο.

·    Τούς χριστιανούς του, οι οποίοι, όπως πάντα, έδειξαν την αγάπη τους και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμά του και συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στην άψογη εφαρμογή του προγράμματος.