26 Ιουλίου τιμάται η χάρη της Πολιούχου της Χαλκίδας. «Την σπουδήν σου τη κλήσει κατάλληλον, εργασαμένη φερώνυμε, την ομώνυμόν σου πίστιν εις κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευή αθλοφόρε όθεν προχέεις ιάματα, και πρεσβεύεις υπέρ των ψυχών ημών.»

Τρίκλιτη ξυλόστεγος παλαιοχριστιανική Βασιλική Εκκλησία του 5ου ή 8ου αιώνα, βρίσκεται στη λεγόμενη συνοικία του Κάστρου. Είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στην Άρτεμη, τον Απόλλωνα και τη Λητώ. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους ήταν αφιερωμένη στην Παναγία την Περίβλετο. Αργότερα, κατά την Τουρκοκρατία είχε μετατραπεί σε Τζαμί, όπου τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι την χρησιμοποιούσαν για στρατώνα και αποθήκη.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκεύης στον Χάρτη.

Μετά την απελευθέρωση, τιμάται η χάρη της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδας στις 26 Ιουλίου. Η Μεγάλη Εμποροπανήγυρις που ακολουθεί έχει διάρκεια 8 ημέρες.

Εορτασμός της Αγίας Παρασκευής

Ο εορτασμός της Πολιούχου Χαλκίδας Αγίας Παρασκευής περιλαμβάνει μια σειρά εορταστικών και λατρευτικών συνάξεων, με κορύφωση την παραμονή της, 25η  Ιουλίου. Κατά τη παραμονή της Αγίας Παρασκευής πραγματοποιείται Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός (7.00 μ.μ.) στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος, κ.κ. Χρυσόστομο και περί τις 8.15 μ.μ. ακολουθεί η λιτανεία της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος. Οι αρχές του τόπου και πιστοί συνοδεύουν την εικόνα μέχρι το Στρογγυλό της παραλίας Χαλκίδας, όπου πραγματοποιείται δέηση.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα των εορταστικών συνάξεων στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής έχει ως εξής:  
25 Ιουλίου 2008
10.00 μ.μ. – Χαιρετισμοί της Αγίας Παρασκευής
1.00 π.μ. – Τέλεσις Αγιασμού
2.00 π.μ. Παράκλησις υπέρ Υγείας Προσκυνητών, αποδήμων και ναυτιλομένων
5 – 6 π.μ. – Πρώτη Θεία Λειτουργία
26 Ιουλίου 2008 
7.00 π.μ. – Όρθρος
7.30 π.μ. – Άφιξης Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων – Χοροστασία
8.30 π.μ. – Πολυαρχιερατικό Συλλειτουργικό, συμμετεχόντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καρυστίας και Σκύρου, Μεσσηνίας, Θηβών και Λειβαδειάς, Χαλκίδος.
10.30 π.μ. – Πέρας Θείας Λειτουργίας

Εμποροπανήγυρις Χαλκίδας

Κάθε χρόνο ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, στις 26 Ιουλίου ανοίγει το παζάρι της Χαλκίδας, η μεγάλη εμποροπανήγυρις της Αγίας Παρασκευής. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται στο χώρο του Πάρκου του Λαού και συγκεντρώνει εμπόρους και μικροπωλητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τη διοργάνωση της έχει αναλάβει η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Χαλκίδας (ΔΕΠΑΧ, τηλ. 22210 – 87111), η οποία διαχειρίζεται και την ενοικίαση των παραγκών και τα έσοδα από αυτές. Το παζάρι έχει διάρκεια μια εβδομάδα και προσελκύει επισκέπτες όχι μόνο από την Εύβοια, αλλά και τους όμορους Νομούς.

Δείπνο Αγίας Παρασκευής
Το καθιερωμένο δείπνο, που παραθέτει ο Δήμος Χαλκιδέων στις Αρχές της πόλης την παραμονή του εορτασμού της Πολιούχου της Χαλκίδας, Αγίας Παρασκευής, θα δοθεί φέτος στην αίθουσα δεξιώσεων του ξενοδοχείου Lucy (1ος όροφος, Λεωφ. Βουδούρη), με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου και με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων.
Πρόθεση του  Δήμου είναι από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, να διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.