Η Εύβοια ήταν ο Νομός με την πιο δυναμική παρουσία στην Αγία Πετρούπολη, στο ιστορικό παλάτι της Ταυρίδος, όπου το διάστημα 14 με 16 Ιουνίου διεξήχθη το δεύτερο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Φόρουμ.

Η πλειοψηφία των εισηγητών ήταν από το Νομό μας ενώ το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Αλωνάκι»α θάμπωσε στην κυριολεξία τους Ρώσους.
Το κλίμα που επικράτησε μετέφερε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η φράση του καθηγητή κ. Φίλια, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ελληνορωσικής φιλίας , Σίμο Κεδίκογλου είπε:
 « εσύ Κεδίκογλου από Ελληνορωσικό το φόρουμ το μετέτρεψες σε Ρωσοευβοϊκό», για να του απαντήσει ο βουλευτής:
«Πάνω απ’ όλα κ. καθηγητά είναι ο τόπος μας».
Η Εύβοια έγινε γνωστή για μία ακόμα φορά και ο βουλευτής του Νομού , Σίμος Κεδίκογλου από το βήμα της πρώτης Ρωσικής Βουλής από το 1906 έως το 1917, όπου είχαν μιλήσει προσωπικότητες , όπως ο Λένιν και ο Στάλιν, μετέφερε το μήνυμα, ότι, «όπως η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να είναι η γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας έτσι και η Εύβοια μπορεί να είναι η γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας».
Ο βουλευτής τόνισε, πως γεωγραφικά η Εύβοια είναι το σκαλοπάτι προς τα Δαρδανέλια, καθώς το λιμάνι της Κύμης βρίσκεται σε ευθεία προς τη Μαύρη Θάλασσα.
Δεν παρέλειψε δε να σταθεί σε δύο ιστορικής σημασίας γεγονότα, που έστειλαν το μήνυμα ότι η Ελλάδα προτάσσει το εθνικό της συμφέρον που βρίσκεται στην ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων.
Αυτά τα γεγονότα είναι η επίσκεψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1979 στη Μόσχα μεσούντος του ψυχρού πολέμου και του Ανδρέα Παπανδρέου στην Πολωνία ως εκτονωτική κίνηση όταν βρισκόμασταν στα πρόθυρα ενός πιθανού τρίτου παγκόσμιου πολέμου.
Και πρόσθεσε: «Χάρη στην πεποίθηση των δύο ηγετών των δύο χωρών, του Κώστα Καραμανλή και του Βλαντιμιρ Πούτιν είχαμε τη χαρά να δούμε μία νέα άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις σε διάφορους τομείς, η οποία θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να έχει διάρκεια».
Ο βουλευτής εξέφρασε τη χαρά του για την έντονη εκπροσώπηση της Εύβοιας και παράλληλα εξασφάλισε τη δέσμευση των διοργανωτών, ότι -παρά τις προσπάθειες που γίνονται και από άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη- το 3ο Ελληνορωσικό φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στην Εύβοια.
Στο περιθώριο δε των εργασιών του Συνεδρίου ο κ. Κεδίκογλου συνομίλησε με τον εφοπλιστή κ. Τσάκο για τις δυνατότητες ναυτιλιακής αξιοποίησης της Εύβοιας λόγω της στρατηγικής της θέσης στον άξονα Μαύρης Θάλασσας- Μεσογείου.
Να σημειωθεί ,τέλος, ότι μεταξύ των ομιλητών από το Νομό, που κάλυψαν όλες τις θεματικές ενότητες ήταν ο αντινομάρχης κ. Ξυγκόγιαννης Δημήτρης, ο κ. Νικόλαος Πέππας, νομαρχιακός σύμβουλος, ο κ. Ευάγγελος Αγγελής , Διευθυντής Τμήματος τουρισμού του Επιμελητηρίου Εύβοιας, ο κ. Ευστάθιος Μακρής, αντιδήμαρχος Δήμου Νηλέως, η κα Ολυμπία Φορτοτήρα, δημοτική σύμβουλος Δήμου Ελυμνίων, υπεύθυνη τουριστικής ανάπτυξης, κα Μαρία Κοτσιμπού , υπάλληλος Δ/νσης περιβάλλοντος ΝΑ Εύβοιας.