Ενδιαφέρουσα ήταν η χρονιά που μας άφησε, για όλη την Ελλάδα καθώς και ειδικά για τον Νομό της Εύβοιας, ο οποίος βίωσε όχι και τις καλύτερες στιγμές του. Κι αν λένε, κάθε πέρυσι και καλύτερα, τότε τι χειρότερο θα μας φέρει το 2009, που μόλις καλωσορίσαμε, άραγε!


Δεν είναι και απο τις χρονιές το 2008, που θα ξεχάσουμε εύκολα σαν Έλληνες, δεδομένου ότι έχουμε να θυμόμαστε στιγμές και γεγονότα, που περήφανους μπορεί να μην μας κάνουν, σηματοδοτούν όμως την πορεία, που θα ακολουθήσει η χώρα στο 2009. Σκάνδαλα, Βατοπαίδι, οικονομική κρίση, θανάσιμος πυροβολισμός 16χρονου απο αστυνομικό και μια χώρα να φλέγεται απο κουκουλοφόρους, την ώρα που οι πολίτες και κυρίως οι νέοι δείχνουν να μην έχουν άλλη υπομονή με την κατάσταση που επικρατεί στο κράτος.

Η Εύβοια δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί απο όλα τα παραπάνω, αλλά συγχρόνως να μην έχει και τις δικές της αναμνήσεις απο το 2008. Αναμνήσεις, που δυστυχώς για το Νομό δεν αφορούν στην υλοποίηση έργων και καλών μαντάτων απο Υπουργεία… Αντίθετα, αναμνήσεις απο μια ακόμα χρονιά που πέρασε άσκοπα, αδημιούργητα και συντήρησε τα προβλήματα των προηγούμενων ετών, έτσι για να έχει κάτι να κληρονομήσει και το άμοιρο 2009… Μη του έρθουν όλα εύκολα!

Πραγματικά, προκαλεί αμήχανο γέλιο ο θυμός της γενικής απραξίας και αδυναμίας των αρχών του Νομού, να διεκδικήσουν έργα, χρήματα για ένα καλύτερο μέλλον για την Εύβοια.

Καθόλη τη διάρκεια του 2008, ασχοληθήκαμε για άλλη μια χρονιά με το Εφετείο στη Χαλκίδα, που μας το έχουν προ πολλού υποσχεθεί, αλλά ακόμα δεν έχει ιδρυθεί, με εργοστάσια που σφραγίζουν το ένα μετά το άλλο, και αφήνουν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζομένων και τις οικογένειές τους, εργατικά ατυχήματα (άκουσον ακόμα και σήμερα!), και έργα που θα… γίνουν.

Άσπρη μέρα η Εύβοια και η Χαλκίδα είδε μόνο στην αρχή του έτους, οπότε και χιόνισε ακόμα και στα παράλια της πρωτεύουσας του Νομού… ενώ οι πολιτικοί μας ταρακουνήθηκαν απο την καρέκλα τους μόνο κατά τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν. Όλο τον υπόλοιπο καιρό είχαν να διαφωνούν για αντιπαροχές(!), για παγκάρια και για έμμισθες θέσεις σε αντιδημαρχίες και αντινομαρχίες. Τα έβρησκαν μόνο όταν ήταν να υποδεχτούν πρόσωπα περιοπής, όπως τον Γιώργο Παπανδρέου ή τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Παιδείας ή τον Σκανδαλίδη…

Δεν έλειψαν βέβαια και στιγμές χαλάρωσης, που πρόσφερε στη Χαλκίδα η Λίλιαν Ζλακώνη με το μοναδικό Ναυτικό Καρναβάλι τις απόκριες και τις εκδηλώσεις του Καλοκαιριού! Εκδηλώσεις που δεν συνεχίστηκαν τα Χριστούγεννα, λόγω οικονομικής κρίσης και των επεισοδίων που σημειώθηκαν σε όλη την Ελλάδα, μετά το θάνατο του 16χρονου Αλέξη.

Και προς τη δόξα τραβά ο Νομός, χωρίς τίποτα να τον πτοεί, καθότι οφείλουμε να ομολογήσουμε, πως αν κάτι μας ενοχλούσε θα προσπαθούσαμε να το αλλάξουμε… θα αντιδρούσαμε με κάποιο τρόπο τέλος πάντων, αλλά… σιωπή. «Που να τρέχουμε τώρα στους δρόμους, θα διεκδικήσουν άλλοι για μάς,» σκέφτεται ο καθείμενος εις την καφετέρεια της παραλίας με θέα τον ευβοϊκό, απολαμβάνοντας το frendo espresso του, με λίγη ζάχαρη και παρέα δύο κινητά, ένα λάπτοπ και βλέμμα απλανές στο πλακώστρωτο της Βουδούρη.

Την έχω όμως την αισιοδοξία εγώ και την μοιράζομαι μαζί σας, ότι κάτι θα αλλάξει το 2009, τι στο καλό δεν θα μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Δεν μπορεί να μην επέλθει επιτέλους λύτρωση απο τα προβλήματα μικρά ή μεγάλα, που ταλανίζουν την καθημερινότητά μας. Πόσο πιο πάτω δηλαδή να πιάσει η Εύβοια; Έχει και παρακάτω;;; Να δεις, που θα γίνουν εκλογές και τότε τη στροφή ο Νομός προς την ανάπτυξη θα την κάνει μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα! Άλλωστε αυτό δεν μας υπόσχονται; Και καλή πίστη οφείλουμε να έχουμε στην ελπίδα μας, που πεθαίνει πάντα τελευταία.

Ας δούμε όμως μερικά απο τα κυριότερα γεγονότα, που σημάδεψαν το 2008 την Εύβοια:

Μεγάλη ήταν η ταλαιπωρία των Χαλκιδέων απο τα χιόνια, που έπεσαν τον Φεβρουάριο στην πόλη, η οποία δεν είναι συνηθισμένη σε… «άσπρες μέρες». Εκείνη την περίοδο η κακοκαιρία και τα χιόνια έπληξαν όλη την Εύβοια.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι εκδηλώσεις των απόκρεων που για πρώτη φορά είχαν διάρκεια 4 εβδομάδων, με αποκορύφωμα την τελευταία Κυριακή, οπότε και η παραλία είχε το περισσότερο κόσμο απο κάθε άλλη χρονιά, κατά ομολογία των καταστηματαρχών της.

Το εφετείο δεν έπαψε να απασχολεί τον δικηγορικό σύλλογο Χαλκίδας, ο οποίος προέβη σε κινητοποιήσεις, απεργίες και αποχές προκειμένου να πιέσει για την άμεση υλοποίηση της υπόσχεσης του αρμόδιου Υπουργού για ίδρυση μεταβατικής έδρας εφετείου στη πόλη μας.

Η ΛΑΡΚΟ και η διαχείρισή της, ήταν απο τα ζητήματα, που έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές, αναζητώντας απαντήσεις απο τους αρμοδίους για την διορισμένη διοίκηση της εταιρείας και το μέλλον της. Βέβαια, η ΛΑΡΚΟ απασχόλησε ιδιαίτερα το 2008, και για τις καταγγελίες πολιτών και φορέων περί μόλυνσης του ευβοϊκού με απόβλητά της. Καταγγελίες αναπάντητες ακόμα…

Δυστυχώς, το 2008 ήταν αρκετές οι επιχειρήσεις, που αντιμέτώπισαν μεγάλα προβλήματα, με αποτέλεσμα απολύσεις εργαζομένων, όπως η IDEAL STANDART, η ΝΕΟΣΕΤ και άλλες. Αρκετές ήταν οι κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, καθώς και οι Πανευβοϊκές Απεργίες, με επίκεντρο το σώσιμο των θέσεων εργασίας.

Μεγάλη κόντρα ξέσπασε μεταξύ της Διοίκησης του Επιμελητηρίου με την αντιπολίτευση αλλά και φορείς της Χαλκίδας και του Νομού, όταν ο Παναγιώτης Σίμωσης ανακοίνωσε την πρόθεση για αντιπαροχή του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ. Τελικά, η υπόθεση παραμένει ανοικτή και «επικίνδυνη» για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ιστορικού κτρίου.

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης σε μια προσπάθεια να προλάβει τις εξελίξεις, και τους ενδιαφερόμενους μνηστήρες απο πλευράς ΠΑΣΟΚ, για το Δήμο Χαλκιδέων ξεκίνησε μια σειρά απο εκδηλώσεις της παράταξής του, δηλώνοντας παρόν. Μια απο αυτές πραγματοποιήθηκε στις Νεροτσουλήθρες παρουσία «φίλων» και «συντρόφων»! Αν τελικά θα πετύχει να είναι ο επίσημος υποψήφιος Δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ και αυτή φορά θα το γνωρίζουμε στα τέλη του 2009, αν και οι πληροφορίες επιμένουν σε Χρήστο Παγώνη – υποψήφιο του κόμματος για τη Χαλκίδα.

Μια μεγάλη οικολογική καταστροφή έζησε η Σκύρος τη χρονιά που μας πέρασε. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο νησί, αποτέφρωσε 6.000 στρέμματα πυκνού πευκοδάσους από τα 45.000 που είναι συνολικά.

Αντίο είπαν οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» – η παράταξη του Τάσου Πρατσόλη στο Δήμο Νέας Αρτάκης, στον Δημοτικό Σύμβουλο, κ.Φωτάκη. Ο Δήμαρχος διέγραψε τον συνεργάτη του απο την παράταξη, διαπιστώνοντας βλέψεις ηγετικής φύσεως. Και οι ίντριγκες στο σίριαλ συνεχίζονται…

Αρκετές επίσημες επισκέψεις δέχτηκε η Εύβοια την περσινή χρονιά, με πρώτη και καλύτερη αυτή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια προσωπικής επαφής με τα στελέχη και την κοινωνία, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του κόμματος, που οδεύει προς την εξουσία της χώρας. Απο την Εύβοια και τη Χαλκίδας όμως πέρασαν κατά το 2008, και ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Παιδείας και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που έρχεται για ψαράκι του ευβοϊκού στην πόλη!

Την Ναυτική εβδομάδα γιόρτασε το 2008 η Χαλκίδα, με εκδηλώσεις πλαισιωμένες χορευτικά και μουσικά απο ωδεία και σχολές χορού της πόλης, ενώ ακολούθησε ένα πλούσιο πρόγραμμα καλοκαιρινών εκδηλώσεων, που διοργάνωσε ο Δήμος Χαλκιδέων κατά το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, το οποίο περιελάμβανε θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, ρώσικο μπαλέτο, διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και πολλά ακόμη.

Ένα ακόμα ακίνητο απέκτησε η Νομαρχία της Εύβοιας, αυτή τη φορά στην Ιστιαία, το οποίο αγόρασε προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες της.

Οι Δήμοι της Εύβοιας πέτυχαν το 2008 να απαλλαγούν απο την κ.Στρουμπούλη, η οποία ούσα Επίτροπος του Νομού, τους είχε κάνει τη ζωή ιδιαίτερα δύσκολη. Μάλιστα ο Δήμαρχος Ληλαντίων Χρήστος Καρυστινός δεν είχε δυστάσει να καταγγείλλει με γραπτή του ανακοίνωση.

Τρία θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα μέτρησε η Εύβοια πέρυσι, και το Εργατικό Κέντρο επιμένει στις διοικήσεις και τα σωματεία των επιχειρήσεων την τήρηση των μέτρων ασφαλείας εν ώρα εργασίας.

Δυστυχώς, η Εύβοια και συγκεκριμένα η περιοχή της Κύμης έμελλε να γίνει η τελευταία κατοικία για τους δύο άτυχους πιλότους του πολεμικού ελικοπτέρου, που έπεσε και εξεράγει κατά τη διάρκεια άσκησης της πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή του Δήμου Κύμης.

Τα θετικά του 2008, που δημιουργούν αισιοδοξία για φέτος είναι τα αλιευτικά καταφύγια σε Πολιτικά και Καστέλα, τα οποία όπως δεσμεύτηκε ο αρμόδιος Υπουργός θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2009. Επιπλέον, τα έργα του Δήμου Χαλκιδέων, που έχουν δορμολογηθεί και θα τα δει ο πολίτης να υλοποιούνται μέσα στη χρονιά, όπως ανακοίνωσε ο Θανάσης Ζεμπίλης.

Εξίσου σημαντικά ήταν τα νέα απο το Υπουργείο Πολιτισμού για τα ιστορικά μνημεία της Χαλκίδας, μεταξύ των οποίων και η «ΑΡΕΘΟΥΣΑ«…»Καταρχήν, ο Γενικός γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ. διαβεβαίωσε το Δήμαρχο Χαλκιδέων, ότι η ένταξη στο τομεακό πρόγραμμα πολιτισμού του έργου: «Αποκατάσταση και μετατροπή σε μουσείο της Αρέθουσας», αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Ως γνωστόν, ο προεκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4.500.000,00 €, χωρίς να υπολογίζονται το Φ.Π.Α., το εργολαβικό όφελος και τα απρόβλεπτα.
Περαιτέρω, ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Γενικό Γραμματέα, ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης της οικίας Βαΐλου, και το έργο είναι ώριμο να ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α.
Η οικία Βαΐλου, ενετικό σπίτι που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, βρίσκεται σήμερα σε ερειπιώδη κατάσταση και αντιμετωπίζει σοβαρά στατικά και μορφολογικά προβλήματα.
Η αποκατάσταση της οικίας Βαΐλου εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης (περιοχή Κάστρου).

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Χαλκιδέων έχει προγραμματίσει τη δημοπράτηση των έργων  της «Αποκατάστασης του αλευρόμυλου Δήμητρα» και της «Ανάπλασης της περιοχής Τζαμί», συνολικού προϋπολογισμού 2.600.000 €.
Επίσης, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων αναφέρθηκε στο έργο της ανάπλασης των περιοχών Αγ. Βαρβάρας – Πυροσβεστικής, όπου προβλέπεται αποτύπωση των παλαιών τειχών, και ζήτησε την συνδρομή του ΥΠ. ΠΟ., για την ανάδειξη του μοναδικού σωζόμενου τμήματος του τείχους στη Σχολή Πεζικού.
Η δημοτική αρχή θεωρεί μοναδική ευκαιρία για την πόλη της Χαλκίδας την «4η προγραμματισμένη περίοδο», ώστε να αποκατασταθούν δύο μοναδικά μνημεία της, η «Αρέθουσα» και η «οικία Βαΐλου».

Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει και συνάντηση με το Γεν. γραμματέα Στερεάς Ελλάδας, κ. Θανάση Σκορδά, που έχει επιδείξει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας.

Εάν πράγματι, επιτύχουμε την ένταξη των μνημείων αυτών στο Ε.Σ.Π.Α., η επόμενη προτεραιότητα για τους φορείς της πόλης μας θα είναι η οικία της οδού Παίδων, που δυστυχώς δεν έχει ώριμη μελέτη» (Απο το αντίστοιχο δελτίο τύπου του Δήμου Χαλκιδέων).

Μέσα στο 2008, συνελήφθη 19χρονος μαθητής ΙΕΚ, με την κατηγορία του βιασμού νεαρών κοριτσιών στη Χαλκίδα.

Εν τω μεταξύ, χαρακτηριστική ήταν η ένοπλη ληστεία με λεία 200.000 ευρώ απο δύο άγνωστους, έξω απο την Νομαρχία. Άφαντοι παραμένουν…

Η μονάδα Λιθάνθρακα που ήταν στα σχέδια της ΔΕΗ απασχόλησε το περισσότερο διάστημα του 2008 την τοπική κοινωνία και τις αρχές του Αλιβερίου. «ΟΧΙ» στον Λιθάνθρακα είπαν όλοι οι κάτοικοι και βρήκαν συμπαραστάτες πολιτικούς και φορείς. Το θέμα πάγωσε… προς το παρόν τουλάχιστον και η ΔΕΗ έβαλε στο συρτάρι τα σχέδια της.

Δεν ήταν λίγοι οι σεισμοί, που σημειώθηκαν στην Εύβοια ή έγιναν αισθητοί και στον Νομό μας. Ένας εξ αυτών ήταν έντασης 5,1 ρίχτερ και είχε επίκεντρο το Μαντούδι, αναστατώνοντας τους κατοίκους του Δήμου Κηρέως.

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με καταλήψεις που συνεχίστηκαν μέχρι τέλους του 2008, ενώ η χρονιά έκλεισε δυσάρεστα για όλη τη χώρα, η οποία σημαδεύτηκε απο τους βανδαλισμούς και τις καταστροφές, που προκάλεσε ο πυροβολισμός του αστυνομικού πάνω σε ένα παιδί. Πορεία διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Αλέξη πραγματοποίησαν και μαθητές στη Χαλκίδα και άλλες πολεις της Εύβοιας. Μάλιστα λόγω των γεγονότων και της οικονομικής κρίσης ακυρώθηκαν πολλές Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.

Δήλωση αποχώρησης απο το Λιμενικό Ταμείο Χαλκίδας έκανε η Έλενα Βάκα, τονίζοντας ότι ο κύκλος της στη θέση της Προέδρου του Λ.Τ. έκλεισε…

Δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την παραίτηση του Θεόδωρου Σταματίου απο την θέση του Διοικητή του Νοσοκομείου Χαλκίδας, με απόφαση Δημήτρη Αβραμόπουλου και με το χέρι του «θεού». Εις το όνομα του παγκαρίου!!!

Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την ανακάλυψη του μετεωρίτη στο βυθό του Ευβοϊκού.

«Έναν τεράστιο κρατήρα, διαμέτρου 100 μέτρων, από μετεωρίτη, ο οποίος παρέμενε κρυμμένος στον πυθμένα του Ευβοϊκού Κόλπου για τουλάχιστον 14.000 χρόνια, αντίκρισαν πριν από λίγο καιρό Έλληνες επιστήμονες, σε βάθος 80 μέτρων!

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών με επικεφαλής τον θαλάσσιο γεωλόγο Δημήτρη Σακελλαρίου».

Και να κλείσουμε την ανασκόπησή μας του 2008 με κάτι μάλλον ευχάριστο που αφορά στο Δήμο Κηρέως και πρόκειται για την ανακοίνωση περί υλοποίησης ενός αναπτυξιακού και ελπιδοφόρου για την περιοχή έργου. Συγκεκριμένα, όπως είχαμε γράψει:

Πρόταση δημιουργίας σύγχρονης μονάδας κατασκευής πολυτελών σκαφών αναψύχης στο Κυμάσι. Ο Δήμος Κηρέως εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008, μετά από εισήγησή του Δημάρχου Κηρέως, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηρέως η επενδυτική πρόταση της εταιρείας ΛΑΜΔΑ ΝΑΥΣ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. η οποία κατασκευάζει πολυτελείς θαλαμηγούς τύπου YACHTS και MEGA YACHTS στο Πέραμα. Στη συνεδρίαση είχαν προσκληθεί οι επενδυτές, οι οποίοι, μπροστά σε δεκάδες δημότες μας, παρουσίασαν το επενδυτικό τους σχέδιο για μεταφορά των δραστηριοτήτων τους στο Κυμάσι, στις εγκαταστάσεις του πρώην «Παπαστρατή», οι οποίες ανήκουν ιδιοκτησιακά στο Δήμο μας.

Η εταιρεία ΛΑΜΔΑ ΝΑΥΣ  ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. επιθυμεί να μισθώσει τη δημοτική έκταση για 50 χρόνια και να δημιουργήσει ένα σύγχρονο ναυπηγείο πολυτελών σκαφών αναψυχής που θα περιλαμβάνει στεγασμένο χώρο ταυτόχρονης κατασκευής και αποπερατώσεως τεσσάρων θαλαμηγών πλοίων με μήκος εκάστης τουλάχιστον 50μ, στεγασμένο χώρο προετοιμασίας και προκατασκευής, ξυλουργείο, αποθηκευτικούς χώρους, εκθεσιακό χώρο και χώρους παρουσίασης, γραφεία , σχολή εκπαίδευσης, ιατρείο, πολυτελείς ξενώνες για τη φιλοξενία των πελατών της. Όλες οι δραστηριότητες θα γίνονται στην ξηρά, δηλαδή τα σκάφη θα χτίζονται εξ’ ολοκλήρου στις χερσαίες εγκαταστάσεις και θα ρίχνονται στη θάλασσα όταν παραδίδονται στους αγοραστές.

Η Εταιρεία υπόσχεται να απασχολήσει 300 εργαζόμενους στην πλήρη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχθεί τη πρόταση και να προχωρήσουμε τις διαδικασίες μίσθωσης της δημοτικής έκτασης στην εταιρεία ΛΑΜΔΑ ΝΑΥΣ». Ας ελπίσουμε το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι ουσιαστικό και το έργο να γίνει πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον!!!

Καλή Χρονιά!!!!