Όταν το πολιτικό σύστημα «χαϊδεύει» τα αυτιά των αγροτών εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια, υποστηρίζει ο Κώστας Χαϊνάς σε ανακοίνωσή του αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών όλης της χώρας.

 
 
Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Τα αγροτικά «μπλόκα», μια υπόθεση που επαναλαμβάνεται κάθε τόσο, σχεδόν από τη μεταπολίτευση και μετά. Και κάθε καλοπροαίρετος πολίτης αυτής της χώρας αναρωτιέται. Γιατί ;
Οι αγρότες μας έχουν προβλήματα. Και μάλιστα προβλήματα που δεν άγγιξαν τις τελευταίες δεκαετίες καμιά Κυβέρνηση. Αντίθετα η προσφιλής τακτική τους ήταν να δίνουν τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κάποιες αποζημιώσεις για τις ζημιές που πάθαιναν από τις φυσικές καταστροφές και μέχρι εκεί. Καμιά Κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν τους έχει πει την αλήθεια. Καμιά Κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε στην ουσία τους τα μεγάλα προβλήματα της αγροτικής μας παραγωγής. Και για λόγους κομματικής σκοπιμότητας και πελατειακών σχέσεων δεν είπαν το αυτονόητο. Ότι καμιά οικονομία δεν μπορεί να σταθεί μόνο με τις επιδοτήσεις και με τις αποζημιώσεις. Και αυτές κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Και η κύρια επιδίωξη όλων των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων ήταν να παίρνουν νέες παρατάσεις των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Και μάλιστα το θεωρούσαν μεγάλη νίκη ότι καταφέραμε για κάποια προϊόντα να παίρνουμε νέες παρατάσεις στις επιδοτήσεις. Στην πραγματικότητα διαιώνιζαν το πρόβλημα και κορόϊδευαν ή καθησύχαζαν τους αγρότες ότι τάχα οι επιδοτήσεις θα συνέχιζαν.
Για τα πραγματικά προβλήματα όμως κουβέντα και πράξη καμία :
Ποια προϊόντα πρέπει ή είναι κατάλληλα τα εδάφη μας για να παράγουμε ;
Πως θα γίνουν ανταγωνιστικότερα τα παραγόμενα προϊόντα μας ;
Σε τι ποσότητες θα παράγουμε από κάθε προϊόν και ποιές περιοχές  είναι πιο κατάλληλες;
Που θα τα διαθέτουμε τα προϊόντα μας και πως ;
Τι εκπαίδευση χρειάζονται οι αγρότες μας και πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε ;
Πως θα διακινήσουμε τα παραγόμενα προϊόντα ;
Πως θα αποφύγουμε να αγοράζουμε αγροτικά προϊόντα στις αγορές σε τιμές δέκα ή είκοσι φορές πάνω από τις τιμές που δίνουν οι αγρότες ;
Τι σημαίνει ποιοτική γεωργία και τι βιολογική καλλιέργεια ;
Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τα εδάφη μας, τα νερά μας και γενικά τη φύση από τα φυτοφάρμακα και τη ρύπανση ;
Έτσι οι αγρότες μάθανε χρόνια τώρα στις επιδοτήσεις και στις αποζημιώσεις. Και δυστυχώς έτσι μαθαίνουν και οι νέοι που πολλούς είδαμε στα «μπλόκα». Κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια θα κλείνουμε την Εθνική και κάτι θα παίρνουμε. Και η ζωή συνεχίζεται.
Όμως και οι αγρότες έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Γιατί είχαν ευήκοο ους στους εφησυχασμούς των κυβερνώντων αντί να επαναστατήσουν. Γιατί μετά από κάθε κινητοποίησή τους έπαιρναν τα «ψίχουλα» που τους δίνανε και ξεχνούσαν τα ουσιαστικά ζητήματα. Γιατί άφησαν στους αγροτοπατέρες και κομματοπατέρες να αλώσουν τους συνεταιρισμούς και τους αγροτικούς συλλόγους. Γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν όσο έπρεπε, γιατί δεν πίεσαν όσο έπρεπε την πολιτεία για την εξυγείανση του χώρου της διάθεσης των προϊόντων τους. Γιατί δεν ανάλαβαν οι ίδιοι σε τελευταία ανάλυση να διακινούν τα προϊόντα τους. Γιατί άφησαν να γίνουν έρμαιοι στα καρτέλ των σπόρων και των αγροτοεφοδίων. Γιατί δεν έψαξαν όσο έπρεπε για την ποιότητα των προϊόντων τους. Γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν όσο έπρεπε για τον υδροφόρο ορίζοντα που μολυνόταν από τα φυροφάρμακα που χρησιμοποιούσαν στις καλλιέργειες τους.
Ασφαλώς οι ευθύνες δεν είναι ίδιες. Κυρίως οι ευθύνες είναι στις δυνάμεις που κυβέρνησαν αυτό τον τόπο. Αλλά και στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που σήμερα τους «χαϊδεύουν» για άλλη μια φορά τα αυτιά για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους, χωρίς να τους λένε την πραγματική και όλη την αλήθεια. Ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με κάποια ευρώ επιδότησης ή αποζημίωσης για το χαμένα εισόδημα. Ότι το βασικό πρόβλημα είναι να συνειδητοποιήσουν οι ίδιοι οι αγρότες το πρόβλημά τους και να πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια τους. Ανταγωνιστικές και ποιοτικές καλλιέργειες. Εκπαίδευση και οργάνωση της παραγωγής μέσα από τη συγκρότηση μικρών και μεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων. Στην θέση των αμαρτωλών συνεταιρισμών, να στηθούν νομικά πρόσωπα με την μορφή της πολυμετοχικής ανώνυμης εταιρίας, όπου μέτοχοι θα είναι όλοι οι αγρότες ενός προϊόντος ή ενός κλάδου για την προμήθεια των σπόρων και των αγροτοεφοδίων, αλλά και της διακίνησης των προϊόντων τους. Που οι διοικήσεις τους θα αποτελούνται, εκτός από τους εκπροσώπους των αγροτών από ειδικούς επιστήμονες και άλλα τεχνοκρατικά στελέχη. Αντίστοιχα παραδείγματα συνεταιρισμών με τη μορφή ανώνυμων εταιριών, όπου μέτοχοι είναι μέλη ολόκληρων κλάδων ελεύθερων επαγγελματιών, όπως για παράδειγμα οι ηλεκτρολόγοι – εγκαταστάτες και άλλοι συνεταιρισμοί επαγγελματιών από το χώρο του εμπορίου,  είναι λαμπρά παραδείγματα.
Εφόσον οι ίδιοι οι αγρότες – όπως δηλώνουν – καταλαβαίνουν ότι τους κοροϊδεύουν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνώντες, ας βάλλουν οι ίδιοι ένα τέλος σ’αυτό το παιχνίδι. Και ας σταματήσουν να τροφοδοτούν πελατειακά τα μεγάλα κομματικά μαγαζιά που με πράσινες ή μπλε επιδοτήσεις και αποζημιώσεις τους χρυσώνουν το χάπι. Διαφορετικά εμείς οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, θα συμπεράνουμε ότι και οι αγρότες είναι μέσα α’αυτό το παιχνίδι, γιατί έτσι τους αρέσει και περνάνε καλύτερα».