Τα έργα πολιτισμού αντικείμενο επαφών και συναντήσεων του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου.

Η πορεία των έργων για τον Πολιτισμό στην Εύβοια απασχόλησε τον βουλευτή Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος πραγματοποίησε κατά το τελευταίο διάστημα σειρά επαφών με το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και συνάντηση σχετικά με την Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Διαμαντοπούλου την Τρίτη 9 Μαρτίου.

Άννα Παππά, Υποψήφια Εύβοιας ΝΔ 2019 Ιούλιος

Κατόπιν αυτών, παρατίθεται η κατάσταση για κάποια από τα έργα πολιτισμού για τον νομό, η οποία έχει ως εξής:

Μετά από συναντήσεις του βουλευτή με τοπικούς φορείς και τον πολιτιστικό σύλλογο της Ιταλός «ο Απόγκρεμος» κατά τις οποίες δέχθηκε τα αιτήματα των τελευταίων σχετικά με τα βυζαντινά μνημεία Άτταλης, τα νέα είναι αρκετά ενθαρρυντικά για το έργο, καθώς, με αυτεπιστασία του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει εγκριθεί η μελέτη των μνημείων του 10ου αιώνα. Πρόκειται για τους ναούς Αγίου Νικολάου Ριτζάκου, Αγίου Νικολάου Άτταλης και Εισόδια Θεοτόκου Άτταλης, με προϋπολογισμό έργου περίπου 600.000€.

Σχετικά με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείου Πολιτισμού, προτείνονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για ένταξη στο πρόγραμμα η ανάδειξη της ρωμαϊκής παλέστρας στη Χαλκίδα, η Ακρόπολη της Ερέτριας, η ανάδειξη του προϊστορικού οικισμού Παλαμάρι στη Σκύρο, η αποκατάσταση και ανάδειξη του μοναστηριού Αγ. Γεωργίου και το βυζαντινό κάστρο στη Σκύρο, με προϋπολογισμό για το σημαντικό αυτό έργο περίπου 3,3εκατ. και 400.000€ ευρώ.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο ήταν πάγιο αίτημα της κοινωνίας της Σκύρου, καθώς αντιμετώπιζε πλέον σοβαρό πρόβλημα στατικότητας.

Τέλος, αναφορικά με την Αρέθουσα, η μελέτη του έργου δεν κρίνεται ώριμη μέχρι αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, υπάρχει ενδιαφέρον από το Υπουργείο Πολιτισμού για το έργο και μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα διενεργηθούν οι κατάλληλες διαδικασίες, ώστε να προχωρήσει προς υλοποίηση.
Κατόπιν των παραπάνω, ο βουλευτής δήλωσε «η αλήθεια είναι ότι στην Εύβοια έχουμε πολλά μνημεία και έργα πολιτισμού, τα οποία έχουν μείνει πίσω τα τελευταία έτη, αλλά με το παρόν πρόγραμμα μπαίνει η βάση για την αποκατάσταση και δρομολόγηση σημαντικού μέρους αυτών.»