Ενώ παραμένει άγνωστο πως τελικά θα καταλήξει η Σύνοδος της Κοπεγχάγης, πολίτες διαδηλώνουν για το φαινόμενο του Θερμοκηπίου, ενώ οι δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές των εκπομπών, ΗΠΑ και Κίνα διαφωνούν εντόνως για…. το χρήμα.

Οι Ενεργοί Πολίτες διοργανώνουν εκδήλωση και καταθέτουν στο eviaportal τις απόψεις τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις θέσεις του επί του ζητήματος.

Διαδηλώσεις πολιτών για τις κλιματικές αλλαγές ανά τον κόσμο

Περίπου 1.000 άτομα συνελήφθησαν, μετά από επεμβάσεις της αστυνομίας στην Κοπεγχάγη, όπου περίπου 30.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στους δρόμους στο περιθώριο της διάσκεψης για το κλίμα. Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο, με βασικό αίτημα την αποφασιστική δράση στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Άγκελα Μέρκελ

Μπάρακ Ομπάμα

Νικολά Σαρκοζί

ΗΠΑ και ΕΕ επέκριναν το προσχέδιο της Διεθνούς Συμφωνίας

Εν τω μεταξύ εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της ΕΕ επέκριναν το προσχέδιο της διεθνούς συμφωνίας ότι δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των εκπομπών άνθρακα από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες. Οι αντιδράσεις στο προσχέδιο της συμφωνίας που παρουσιάστηκε την Παρασκευή είναι ενδεικτικές του χάσματος που παραμένει ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες για τον καταμερισμό των ευθυνών. Το κείμενου θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των υπουργών Περιβάλλοντος, οι οποίοι προετοιμάζουν το έδαφος για την άφιξη 110 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Παραμένει άγνωστο αν η Σύνοδος θα λήξει στις 17 Δεκεμβρίου με μια δεσμευτική διεθνή συμφωνία για μείωση των εκπομπών, ή με μια γενική πολιτική διακήρυξη την οποία θα ακολουθήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων το 2010. Με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας και της Νορβηγίας, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Τζόναθαν Πέρσινγκ δήλωσε το Σάββατο ότι το προσχέδιο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των εκπομπών από μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία. Οι δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές των εκπομπών, ΗΠΑ και Κίνα, ανακοίνωσαν για πρώτη φορά στόχους μείωσης των εγχώριων εκπομπών τους, οι οποίοι όμως κρίνονται ανεπαρκής. Ανεπαρκές χαρακτήρισε το προσχέδιο και ο Σταύρος Δήμας, απερχόμενος Έλληνας επίτροπος στην ΕΕ, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος. Ανεξάρτητοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων μέχρι στιγμής αντιστοιχούν σε συνολική μείωση κάτω από 18% έως το 2020. Το προσχέδιο, επίσης, δεν κάνει αναφορά στο «καυτό» ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς τα αναπτυσσόμενα κράτη, προκειμένου να αντιμετωπίζουν την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Η ΕΕ υποσχέθηκε 2,4 δισ. ευρώ το χρόνο έως το 2012, παραμένει όμως άγνωστο πόσα θα προσφέρουν άλλες πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.

(πηγή: www.in.gr)

Ενεργοί Πολίτες

Ο Κώστας Χαϊνάς των Ενεργών Πολιτών της Εύβοιας μιλώντας στο eviaportal για την εκδήλωση της Δευτέρας, που αφορά στις κλιματικές αλλαγές επισημαίνει τα παρακάτω:

«Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στις κλιματικές αλλαγές ενόψει της συνόδου του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη και στα περιβαλλοντικά εγκλήματα της Εύβοιας. Διαλέξαμε αυτό το θέμα γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι τα μεγάλα θέματα του πλανήτη που συνδέονται με τις κλιματικές αλλαγές δεν είναι ανεξάρτητα από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον τόπο μας. Ο αγώνας για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων σε κάθε τόπο είναι αγώνας με πλανητική διάσταση. Ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, η γη από την οποία τρεφόμαστε δεν ανήκει σε κάποιον χωριστά. Είναι το κοινό μας σπίτι. Είναι το σπίτι μας. Και πρέπει να το προστατεύσουμε για μας και κυρίως για τις επόμενες γενιές«.

Εν τω μεταξύ αναφερόμενος στα προβλήματα της Εύβοιας, ο κ.Χαϊνάς τονίζει την αδράνεια της πολιτείας και των φορέων στην εξεύρεση λύσεων και στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και τις ευθύνες του καθένα απο εμάς ξεχωριστά και σαν κοινωνία στο σύνολο. Δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Ειδικά στο νομό μας αντιμετωπίζουμε πολλές εστίες περιβαλλοντικών ανομιών που χρονίζουν και δημιουργούν ένα διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα. Το Αλιβέρι, ο Πισσώνας, το Ληλάντιο, ο Ευβοϊκός, η Μεσσαπία είναι από τα πιο χαρακτηριστικά. Και απέναντι σε όλα αυτά τι κάνει η συντεταγμένη πολιτεία; Οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς; Η κοινωνία και οι πολίτες; Εμείς οι ίδιοι; Ερωτήματα που αναμένουν απαντήσεις. Γιατί σήμερα η ανοχή, η συγκάλυψη, η ηθική αυτουργία στα συνεχιζόμενα περιβαλλοντικά εγκλήματα από όποιον και αν προέρχεται είναι εξίσου εγκληματική πράξη. Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Πρώτα απ’όλους η πολιτεία, μέσα από τους θεσμικούς εκπροσώπους της (Κεντρική εξουσία, τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση), με την εφαρμογή των νόμων. Κανένας δεν μπορεί να μένει ατιμώρητος για εγκλήματα απέναντι στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Η ατιμωρησία διαιωνίζει τα προβλήματα και την ανομία. Και μετά είναι η κοινωνία, μέσα από τους φορείς της, τους επιστημονικούς συλλόγους, τους κοινωνικούς φορείς, τους περιβαλλοντικούς συλλόγους, τις κινήσεις πολιτών, ο κάθε πολίτης ξεχωριστά. Όταν η κοινωνία και οι πολίτες συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, και κυρίως την δύναμή μας, τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολο, στον καθένα μας να πετάει τα σκουπίδια του στη διπλανή χωματερή και να κάνει αυθαίρετα, κάποιοι να αποθέτουν τα τοξικά απόβλητα των βιομηχανιών στα βουνά και στα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ, στο Αλιβέρι κάποιοι άλλοι να θέλουν να κάψουν το RDF και η κάθε λογής εξουσία να αδιαφορεί. Σαφώς υπάρχουν διαβαθμίσεις στις ευθύνες και στην κατηγορία της περιβαλλοντικής ανομίας. Όλοι μας όμως είμαστε συν-υπεύθυνοι απέναντι στις επόμενες γενιές για το τι θα τους παραδώσουμε ως κοινωνία».

Απο την πλευρά της η Ζωή Λιβανίου, μέλος των Ενεργών Πολιτών δίνει τη δική της απάντηση στο θέμα των κλιματικών αλλαγών, ενώ αναφέρεται και στην εκδήλωση των Ενεργών Πολιτών.

Ο Γιάννης Τήνιος, μέλος των Ενεργών Πολιτών αναφέρεται στα περιβαλλοντικά προβλήματα του Νομού:

«Οι αιτίες για την εντεινόμενη περιβαλλοντική καταστρoφή και την οικολογική κρίση είναι παντού οι ίδιες ,στον ένα η στον άλλο βαθμό, και πρέπει να τις αναζητήσουμε στο σημερινό καπιταλιστικό πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης, στην κυριαρχία της αγοράς και του κέρδους.
Στην χώρα μας και εν προκειμένω στον τόπο μας την Εύβοια, παραβιάζεται κάθε έννοια νομιμότητας παραχωρώντας δημόσια γη, εκποιώντας φυσικά αγαθά σε μεγαλοεπιχειρηματίες και στο μεγάλο κατασκευαστικό κεφάλαιο, αφήνει ανεξέλεγκτη την βιομηχανική παραγωγή και απαξιώνει τους δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμους, αφήνοντας ασύδοτα τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα (μεγάλες ξενοδοχειακές μοναδες,ναυπηγεια, εργοστασιο χημικων, ,τσιμενταδικα,ΛΑΡΚΟ, ΔΕΗ, πτηνοτροφικες μοναδες, μοναδες παρασκευης λιπασματων,σφαγεια, χυτηρια, μεταφορα υγρων και στερεων αποβλητων από τα Οινοφητα στους κρατηρες εξωρηξης νικελιου της ΛΑΡΚΟ,κα).Τα δαση καιγονται χωρις να λαμβανεται καμια προνοια,εγκαταλειπονται,δεν αναδασωνονται και πολλες φορες μετα από χρονια,γινονται βορα οικοπεδοφαγων και κατασκευαστικων εταιριων,με τις ευλογιες της πολιτειας!!
Όλα τα παραπανω εχουν επιφερει τεραστιες οικολογικες επιπτωσεις ,πολλες φορες μη αναστρεψιμες ,στον αερα,στη γη,στο νερο ,στη θαλασσα,στην ιδια μας τη ζωη.
Από τις πυρκαγιες στα δαση εκλειονται τεραστιες ποσοτητες CO2,με αποτελεσμα επιδεινωση του φαινομενου του θερμοκηπιου, περισσοτεροι καυσωνες και ξηρασιες,αλλα και περισσοτερες εντονες καταιγιδες με αποτελεσμα τεραστιες καταστροφες ,τοσο σε οικισμους ,πολεις και χωρια, οσο στη γεωργικη και κτηνοτροφικη παραγωγη(οι τελευταιες πλημμυρες στην κεντρικη Ευβοια το αποδεικυουν)
Η χρηση χημικων λιπασματων και φυτοφαρμακων στη γεωργια,η αυθαιρετη εναποθεση υγρων και στερεων αποβλητων από χοιροτροφικες μοναδες και σφαγεια στην περιοχη του Πισσωνα(μη υπαρξης βιολογικων καθαρισμων η υποτυπωδης λειτουργια τους) εχει επιφερει, μολυνση του υδροφορου οριζοντα,αλλα και των ποταμων Ληλαντα και Μεσσαπιο, με νιτρικα και νιτρωδη,ενώ η μη ορθολογικη και αυθαιρετη εξορυξη μεταλευματων στην περιοχη, εχει προσθεσει στο νερο μας και βαρεα μεταλλα… –Η καυση ορυκτων καυσιμων στα εργοστασια της ΔΕΗ, επιβαρυνουν την μολυνση του αερα, ενώ η αποτυχησα προσπαθεια (λογω της αντιστασης του περιβαλλοντικου κινηματος της περιοχης Αλιβεριου)καυσης του λιθανθρακα θα απεφερε πολλαπλασια οικολογικη και περιβαλλοντικη καταστροφη.Το ίδιο θα ίσχυε αν γινόταν καύση του RDF στο εργοστάσιο τσιμέντου στην ίδια περιοχή…»