Η επικεφαλής της ΝΑΣ, Σοφία Ντούρου κατέθεσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο τις παρακάτω τοποθετήσεις της παράταξής της επί του οικονομικού προϋπολογισμού 2010 και της αποκατάστασης των πληγέντων Δήμων απο τις πλημμύρες.

Για τον οικονομικό προϋπολογισμό 2010

«Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό ως εργαλείο μιας αντιδραστικής –αντιλαϊκής πολιτικής  που στο όνομα της οικονομικής  κρίσης περιορίζει ακόμα περισσότερο τις παροχές και τα δικαιώματα προς το λαό, ενώ η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου καλά κρατεί.

Έχουμε πολλές φορές τοποθετηθεί για τα άθλια  οικονομικά  της Ν.Α.  τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις σε βάρος της ΤΑ (Α΄και  Β΄ βαθμού) και του λαού, τις συνέπειες του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 1,μέτρα στα οποία όχι μόνο συμφώνησαν αλλά και προέτρεψαν την κυβέρνηση οι ηγεσίες των οργάνων της ΤΑ, οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ είναι  το μόνο κόμμα που έχει σταθερή  και ξεκάθαρη θέση για τα οικονομικά της ΤΑ τόσο στη Βουλή όσο και στους δήμους και τις νομαρχίες (στα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια), στα όργανά της (ΤΕΔΚ, ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ). Οι ενιαίες παρατάξεις που στηρίζει, η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ) στους δήμους και η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) στις νομαρχίες, έχουν ενιαία θέση και στάση και γι’ αυτό το θέμα.

Τα έσοδα της  ΤΑ από την κρατική χρηματοδότηση  αποτελούν σήμερα ελάχιστο ποσοστό  των εσόδων στους δημοτικούς προϋπολογισμούς, ενώ αντίθετα αυξάνεται όλο και  περισσότερο η οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ από φόρους, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις, μειώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το ήδη πενιχρό εισόδημά τους. Στην κατάσταση αυτή των οικονομικών της ΤΑ πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η λειτουργία της έχει επιβαρυνθεί με μια σειρά από νέες κρατικές αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν υποχρεωτικά με νόμους και την επιβάρυναν ετησίως με τεράστια ποσά.

Η ΝΑΣ παλεύει για:

Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της ΤΑ ώστε να καλύπτονται όλες οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
Άμεσο πάγωμα ή και μείωση των ανταποδοτικών τελών, και σταδιακά να καταργηθούν.
Κατάργηση κάθε είδους τοπικής, κάθε έμμεσης φορολογίας.
Απόδοση όλων των παρακρατηθέντων πόρων σε πραγματικές – σημερινές τιμές.
Μη εφαρμογή της δυνατότητας να επιβάλλει και να διαχειρίζεται φόρους η ΤΑ, που οδηγεί σε πρόσθετη αφαίμαξη των εργαζομένων.
Μη εφαρμογή των ΣΔΙΤ και αντίθεση σε κάθε συμμετοχή του κεφαλαίου στο σχεδιασμό, στην κατασκευή, στη χρηματοδότηση, στη λειτουργία, στη συντήρηση των έργων, των υπηρεσιών που παρέχονται από τους δήμους αλλά και των υπηρεσιών των δήμων.
Απαλλαγή της ΤΑ από κρατικές αρμοδιότητες που αφορούν σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια, γιατί αυτό διασπά και αποδιαρθρώνει τον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα που πρέπει να έχουν, βοηθά στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους.
Δωρεάν παροχή υπηρεσιών στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Διαμόρφωση πρασίνου, ελεύθερων χώρων με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε αυτούς, κλπ.
Ανατροπή του θεσμικού πλαισίου που καθιστά την ΤΑ επιχείρηση.
Συγκεκριμένα, η  λύση για τα οικονομικά της ΤΑ βρίσκεται στην πρότασή μας: Καθορισμός ποσοστού επί του κρατικού προϋπολογισμού που θα αυξάνεται ανάλογα με τις ανάγκες των εργαζομένων. Σήμερα απαιτείται τουλάχιστον 8% από τον κρατικό προϋπολογισμό (και όχι από επιμέρους φόρους).

Η εργατική τάξη, οι μικρομεσαίοι της πόλης και  της υπαίθρου, έχουν κάθε συμφέρον μαζί με τους κομμουνιστές να παλέψουν για κατάργηση όλων των ανταποδοτικών φόρων και τελών, κάθε τοπικής και έμμεσης φορολογίας, για πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να ικανοποιηθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων». 

Τοποθέτηση  στο Ν.Σ. για τις  καταστροφές που  έπληξαν το νομό της  Εύβοιας.

Η πλημμύρα έδειξε πόσο ανοχύρωτος είναι ο νομός, έρμαιο κάθε κακοκαιρίας, μικρής ή μεγάλης.

Θυμίζουμε ότι  το ζήτημα των αντιπλημμυρικών μέτρων το θέσαμε 3 ημέρες πριν τις μεγάλες καταστροφές, όπως και πέρσι αλλά και το 2007 μετά τις μεγάλες πυρκαγιές. Μέτρο ουδέν. Η καταστροφή ήταν προβλέψιμη και αναμενόμενη.

Δεν θα τη χαρακτηρίσουμε φυσική καταστροφή αλλά έγκλημα. Δεν μπορεί σε μια μεγάλη νεροποντή να έχουμε τέτοια αποτελέσματα, να χάνονται ανθρώπινες ζωές, να καταστρέφονται καλλιέργειες, γεφύρια, δρόμοι, σπίτια.

Έχει ευθύνη η εκάστοτε κυβέρνηση και η  πολιτική της. Και εδώ το έγκλημα  είναι διαχρονικό γιατί όλοι το γνωρίζουν χρόνια: Ο νομός θέλει σύγχρονο οδικό δίκτυο, αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, αντικατολισθητικά έργα, μέτρα αντιπυρικής προστασίας, έργα διευθέτησης ποταμών και χειμάρρων,  αλλά και σύγχρονες υποδομές στην υγεία, την παιδεία, αντισεισμική θωράκιση…

Χαρακτηριστικό  παράδειγμα αυτών των πολιτικών  είναι οι νόμοι που θεσπίστηκαν  όπως η αναθεώρηση του άρθρου 24 το 2001 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ όπου έδωσαν στην ουσία το δικαίωμα στους μεγαλοκαταπατητές  και το μεγάλο κεφάλαιο να μετατρέψουν τη γη σε εμπόρευμα και την ανάγκη για λαϊκή κατοικία σε εφιάλτη των εργαζομένων και του λαού, μπαζώνοντας χειμάρρους,  ρέματα και στη συνέχεια οικοπεδοποιώντας τα.

Τόσα χρόνια, επί κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και ενώ διαχειρίστηκαν πακέτα και κονδύλια και στο νομό μας, δεν έγινε τίποτα.

Ευθύνες καταλογίζουμε  και στους Νομάρχες και δημάρχους  που στηρίχτηκαν από τα δύο  κόμματα γιατί στήριξαν και αποδέχτηκαν  αυτές τις πολιτικές.

Τα κονδύλια  που μέχρι τώρα ανακοινώθηκαν  τα θεωρούμε ελάχιστα για το μέγεθος  του προβλήματος.

Ζητάμε άμεση  αποκατάσταση των ζημιών. Αποζημίωση στο 100% αυτών που έχασαν τις περιουσίες τους και τις καλλιέργειές τους.

Συνυπολογίζουμε και αυτούς που καταστράφηκαν και από τις φετινές πυρκαγιές αλλά και εκείνες του 2007.

Να ξεκινήσουν τώρα τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία  να ανταποκρίνονται στις ανάγκες  που υπάρχουν(θυμίζουμε τη νέα  γέφυρα στο δρόμο του Βασιλικού  προς Αφράτι).

Δεν έχουμε καμία  εμπιστοσύνη στις πολιτικές που υπηρετείτε, ούτε σ’ αυτά που πιθανόν θα υποσχεθείτε – λόγω εκλογών.

Γι’ αυτό καλούμε  τους Ευβοιώτες στις εκλογές στις 4 Οκτώβρη, να απαντήσουν με τον πιο  αποτελεσματικό τρόπο. Να ενισχύσουν το Κ.Κ.Ε.».