Υπό μερικό έλεγχο δήλωσε ο Υποδιοικητής της Π/Υ Χαλκίδας, κ.Αθανάσιος Λέκκας, ότι είναι η πυρκαγιά στην περιοχή της Ριτσώνας, σήμερα 14/6.

Μετά την περιβαλλοντική καταστροφή της Πέμπτης, το Σάββατο 13 Ιουνίου ξέσπασε νέα πυρκαγιά, η οποία κατέκαψε το πευκοδάσος της Ριτσώνας. Σήμερα, Κυριακή 14 Ιουνίου η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο σύμφωνα με τον Υποδιοικητή, κ .Αθανάσιο Λέκκα, ο οποίος μας μίλησε απο το μέτωπο της πυρκαγιάς. Οι όποιες εκτιμήσεις για την έκταση που έχει μέχρι στιγμής καεί είναι παρακινδυνευμένες, δεδομένου ότι η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη και ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί. Πάντως, γίνεται λόγος για χιλιάδες στρέμματα. Ευτυχώς δεν υπήρξαν ζημιές σε σπίτια ή άλλα κτίρια. Μην ξεχνάμε ότι εκεί βρίσκεται βιομηχανική περιοχή. Αυτή τη στιγμή στο έργο κατάσβεσης βοηθούν 25 οχήματα, 130 άτομα, ένα ελικόπτερο και τέσσερα πυροσβέστικά αεροπλάνα. Να σημειωθεί, ότι το δύσβατο της περιοχής σε συνδυασμό με τους ανέμους των πολλών μποφόρ που φυσούν χθες στην περιοχή δυσκόλεψαν ιδιαίτερα το έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, οι άντρες της οποίας έκαναν το ανθρωπίνως δυνατό για να μην πάρει μεγαλύτερη έκταση η φωτιά. Ωστόσο η πυροσβεστική δύναμη παραμένει σε επιφυλακή για αποφυγή αναζωπυρώσεων.

Θανάσης Ζεμπίλης, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας 2019

Εν τω μεταξύ ο αθηναϊκός τύπος αναφέρει πως την ώρα που ο κρατικός μηχανισμός δοκιμαζόταν από την πρώτη μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού, γινόταν γνωστό ότι η πυροσβεστική δεν έχει ακόμη εντάξει στη δύναμη της τα δέκα από τα δώδεκα ελικόπτερα που χρειάζεται για την αντιπυρική περίοδο.

Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, ο στόλος θα έχει συμπληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρ.Μαρκογιαννάκης, τόνισε ότι πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση των μέσων, κι αυτό διότι κάθε χρόνο το υπουργείο πέφτει έξω σχετικά με τον προϋπολογισμό που αφορά στην πυρόσβεση με τα ελικόπτερα και μάλιστα υπερβαίνει τον προϋπολογισμό σε σημαντικά ποσά με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη στις εταιρίες και να υπάρχει πρόβλημα στην εξόφλησή τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα είχε επισκεφτεί την Εύβοια ο κ.Μαρκογιαννάκης και είχε συζητήσει με τις τοπικές αρχές το θέμα πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών και λοιπών φυσικών καταστροφών. Ας ελπίσουμε ότι η Εύβοια είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και καλύτερα ακόμα, να προλάβει το χειρότερο, αφού οι κακές γλώσσες λένε ότι ήρθε η σειρά της….