Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 κατέθεσε μία ακόμη εταιρεία από τον χώρο των επίπλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία επίπλων Neoset δεν άντεξε την κρίση και τον ανταγωνισμό από πολυεθνικές μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου και ζήτησε την ένταξή της στον γνωστό πλέον πτωχευτικό κώδικα.

«ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν με τη διοίκηση της εταιρείας, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευτεί η πληροφορία.

Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ. Πρόσφατα, η εταιρεία επίπλων Sato είχε καταθέσει αίτηση για την ένταξή της στο άρθρο 99 και το δικαστήριο έχει οριστεί για τις 31 Ιανουαρίου 2013. Αναφέρεται ότι η αγορά του επίπλου από το 2009 έως και το 2012 έχασε περισσότερο από το 60% των πωλήσεων που είχε το 2008. Πολλές μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν. Πρόκειται για τον κλάδο που έχει δεχθεί τις μεγαλύτερες συνέπειες της κρίσης. Ενας από τους βασικούς λόγους ήταν η κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία συμπαρέσυρε φυσικά όλες τις συναφείς δραστηριότητες.

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ. Σύμφωνα με τις δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία Neoset παρουσίασε τη χρήση του 2011 ζημιές ύψους 7,8 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα οι συνολικές υποχρεώσεις της διαμορφώθηκαν στα 53,1 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια της Neoset για τη χρήση του 2011 είναι χαμηλότερα των συνολικών υποχρεώσεών της και διαμορφώνονται στα 25,5 εκατ. ευρώ (από 33,4 εκατ. ευρώ το 2010). Σημειώνεται ότι η Neoset δραστηριοποιείται 30 χρόνια στην ελληνική αγορά, ενώ ο αριθμός των καταστημάτων της αγγίζει τα 100 σε όλη την Ελλάδα. Τα εμπορικά σήματα της εταιρείας περιλαμβάνουν: Neoset, Neoset Κουζίνα, Νεοκατοικείν, Skouropoulos και Neowood.

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ. Πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας είναι ο  Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης, ο οποίος πριν εμφανιστεί το ΙΚΕΑ έφερε πρώτος στην Ελλάδα την έννοια του μοντέρνου αλλά και οικονομικού επίπλου. Το 2000 η Neoset εξαγόρασε την εταιρεία επίπλων Πίττας, ενώ αργότερα προχώρησε και σε άλλες εξαγορές εταιρειών όπως οι ΣΙΜΚΟ, Γουλανδρή και Σκουρόπουλος.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό, όπου η διάθεση των προϊόντων πραγματοποιείται μέσω ενός δικτύου 47 καταστημάτων στη  Ρουμανία, τον Καναδά, τη Βουλγαρία, την Κύπρο κ.α. Παράλληλα, ο όμιλος διακινεί και τα προϊόντα Νεοκατοικείν μέσω 15 καταστημάτων. Επίσης, η Skouropoulos διαθέτει 2 ιδιόκτητα καταστήματα στην Αττική. Η κρίση όμως χτύπησε και τη Νeoset, η οποία σήμερα έχει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας και επιβίωσης, ενώ πριν από την κατάθεση αίτησης στο άρθρο 99 η εταιρεία είχε προχωρήσει και σε απολύσεις.

ΤΑ ΝΕΑ