Πράσινο φως για την εξαγορά από την Alfa Wood. Αλλαγή σελίδας για τη βιομηχανία ξύλου Σέλμαν, όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική» στο παρακάτω ρεπορτάζ:

Μια νέα, μεγάλη και υγιής δύναμη δημιουργείται στον κλάδο του ξύλου και των προϊόντων ξυλείας με δυνατότητες να εξελιχθεί σε μια κορυφαία στον βαλκανικό χώρο εταιρεία τόσο στην παραγωγή κυρίως – αλλά και στην εμπορία – προϊόντων ξύλου όσο και στην παραγωγή και εισαγωγή MDF.

Η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 11 Ιανουαρίου 2010 της συγκέντρωσης που αφορά στην απόκτηση του ελέγχου της Σέλμαν [SHLr.AT] ΑΕ, συγκέντρωση που θα επέλθει με την εξαγορά ποσοστού 72,09% των μετοχών της εισηγμένης από την εταιρεία Alfa Wood Α.Ε.Β.Ε., δημιουργεί νέο τοπίο περισσότερο ανταγωνιστικό με πρώτο και άμεσο στόχο την καταπολέμηση των εισαγωγών κακής ποιότητας προϊόντων, πρωτοβουλία την οποία εδώ και 9 χρόνια περίπου είχε αναλάβει ο μέχρι σήμερα πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της Σέλμαν κ. Παναγιώτης Ηλιάδης με την κατασκευή του πλέον σύγχρονου για τον κλάδο εργοστασίου παραγωγής μοριοσανίδας στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Την ίδια προσπάθεια, περισσότερο έντονη και με μεγαλύτερο σαφώς κίνητρο, αναμένεται να συνεχίσει – όπως δήλωσε στη «Ν» – ο νέος μέτοχος της Σέλμαν ΑΕ και πρόεδρος της Alfa Wood κ. Αντώνης Αδαμόπουλος.

Η μεταβίβαση

Η μεταβίβαση των μετοχών και η παράδοση της εταιρείας στο νέο μάνατζμεντ θα πραγματοποιηθεί από τις δύο πλευρές πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή οπότε και ο κ. Αδαμόπουλος θα αναλάβει και επίσημα τα ηνία και τις τύχες της μεγάλης ελληνικής βιομηχανίας με στόχο, όπως είχε δηλώσει στη «Ν» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της θεσσαλικής βιομηχανίας, «να φέρουμε τη Σέλμαν στη θέση που πάντα είχε και της αξίζει, αυτήν της κορυφής».

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία εξαγοράς και η τελική συμφωνία των δύο πλευρών – στην οποία από πλευράς Σέλμαν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο έπαιξε η παρουσία του εκτελεστικού αντιπροέδρου κ. Χρήστου Κομνηνού – ανακοινώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2009 και προέβλεπε την απόκτηση από την Alfa Wood του 72,09% των μετοχών της Σέλμαν που κατείχε η οικογένεια του κ. Παναγ. Ηλιάδη στον κ. Αδαμόπουλο έναντι τιμήματος 11 εκατ. ευρώ ή με τιμή μετοχής στα 0,43 ευρώ.

Τι αποκτά

Η Alfa Wood Α.Ε.Β.Ε., που ιδρύθηκε το 1981 στη Λάρισα από τους Αντ. Αδαμόπουλο και Χρ. Αγοραστό, απασχολεί σαν όμιλος (Τύρναβος Λάρισας, Γρεβενά και Βουλγαρία) 245 εργαζόμενους και το 2008 σε ενοποιημένη βάση είχε πωλήσεις στα 47,4 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,63 εκατ. ευρώ, ενώ για την τρέχουσα χρήση φέρεται να καταγράφει μικρή μείωση των πωλήσεων κατά 3,5%.

Η AlfaWood με τη συμφωνία που υπεγράφη αποκτά τη μητρική εταιρεία ξυλείας και προϊόντων ξύλου Σέλμαν ΑΕ με εργοστάσια στη Χαλκίδα (όπου και το μεγάλο ιδιωτικό λιμάνι του ομίλου) και στην Κομοτηνή και τις θυγατρικές ήτοι τη βιομηχανία κόλλας Χατζηλουκάς Α.Ε. (συμμετοχή 85%) στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, από την οποία τροφοδοτείται απευθείας το εκεί εργοστάσιο, αλλά και το μέγιστο ποσοστό των βιομηχανικών ή βιοτεχνικών μονάδων που ασχολούνται με το ξύλο.

Σημαντική, επίσης, συμμετοχή της Σέλμαν η οποία περνά στην Alfa Wood αποτελεί η Σέλμαν Σοφιανός Παρκέτα Α.Ε. (50%), εταιρεία παραγωγής και τοποθέτησης παρκέτων με δραστηριότητα και εκτός Ελλάδος και, συγκεκριμένα, στη Ρουμανία μέσω της παραγωγικής παρκέτων εταιρείας Sofrom Exim S.A. (40%), ενώ αποκτά και τις θυγατρικές της εισηγμένης εταιρείες και συγκεκριμένα την Ξυλεμπορική Πατρών Α.Ε. (99,998%) και η Ι. Τζήλος Α.Ε. στα Γλυκά Νερά Αττικής (100%) που ασχολείται με το εμπόριο ξυλείας. Το 2008, η Σέλμαν είχε κύκλο εργασιών 138,34 εκατ. ευρώ και ζημίες μετά από φόρους 20,52 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση στο Νευροκόπι

Μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο τέλος η Alfa Wood θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει το νέο εργοστάσιο στο Νευροκόπι παραγωγής wood pellet (συμπιεσμένη σκόνη ξύλου – βιοκαύσιμο) και wood chips (προστατευτικό και καλωπιστικό για κήπους) για την παραγωγή των δύο οποίων ο σχεδιασμός της διοίκησης είναι να αξιοποιηθούν υπολείμματα ξυλείας, μια επένδυση που θα φτάσει τελικά στα 25 εκ. ευρώ, θα δημιουργήσει περί τις 35 θέσεις εργασίας και θα αναπτύσσεται σε έκταση 240 στρεμμάτων στην οποία θα υπάρχουν στεγασμένοι χώροι 12.000μ2 για την στέγαση του μηχανολογικού εξοπλισμού και την αποθήκευση των προϊόντων.

Η περιοχή στην οποία θα υλοποιηθεί η επένδυση βρίσκεται στο δήμο Κάτω Νευροκοπίου και η επιλογή έγινε τόσο για την εξασφάλιση πρώτης ύλης όσο και την παράλληλη προώθηση των προϊόντων της εταιρείας στη βαλκανική αγορά.

Ως δεύτερη φάση της επένδυσης προβλέπεται η εγκατάσταση γραμμής παραγωγής πάνελ τεχνητής ξυλείας ανάλογα με την ποσότητα πρώτης ύλης που θα εξασφαλιστεί από την ευρύτερη περιοχή.