Και ενώ συζητούσαν με τον κ.Σιούφα, Αβραμόπουλος και Σαμαράς για τις διαδικασίες εκλογής προέδρου της ΝΔ, ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, η κ.Μπακογιάννη, που είχε αρνηθεί την πρόσκληση, αιφνιδίασε τους πάντες με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, την ίδια ώρα…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Διονύση Νασόπουλου στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ»:  
   
«Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί από χθες το βράδυ η Ν.Δ., καθώς το χάσμα ανάμεσα στους επίδοξους διαδόχους του κ. Καραμανλή μεγάλωσε ακόμη περισσότερο την ώρα που αναζητούσαν μια μέση οδό για εκλογή του νέου αρχηγού από την κομματική βάση. Τη διαδικασία αυτή, που βρισκόταν σε εξέλιξη στη Ρηγίλλης με πρωτοβουλία του κ. Σιούφα, επισκίασε η κίνηση της κ. Μπακογιάννη, η οποία ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά της.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι θα διεκδικήσει την κομματική ηγεσία και από το συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου και από κάλπες στη βάση, προκαλώντας σύγχυση στους άλλους ανταγωνιστές της για τον σχεδιασμό της. Η κίνηση της κ. Μπακογιάννη αιφνιδίασε τους κ.κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλο, οι οποίοι την ίδια ώρα είχαν ανταποκριθεί σε πρόσκληση του κ. Σιούφα και εξέταζαν στη Ρηγίλλης χρονοδιαγράμματα και διαδικασίες, προκειμένου να αλλάξει το καταστατικό της Ν.Δ. και να ακολουθήσει ανοιχτή εκλογή προέδρου από τους γαλάζιους ψηφοφόρους. Η κ. Μπακογιάννη είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στη συνάντηση, αναφέροντας όμως στον κ. Σιούφα ότι θα συναινέσει σε μια συμφωνία που θα εγκρίνει η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου.

Όπως διαπιστώθηκε, δύο ώρες αργότερα η κ. Μπακογιάννη προετοίμαζε εκείνη τη στιγμή την αναγγελία της υποψηφιότητάς της σε εθνικό δίκτυο. Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε από τους βασικούς αντιπάλους της ως «τορπίλη» στην προσπάθεια να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για ανοικτή εκλογή από την κομματική βάση. Στενοί συνεργάτες τής πρώην υπουργού πάντως αντιπαρήλθαν τις αντιδράσεις και τόνιζαν ότι η κ. Μπακογιάννη ακολούθησε το καταστατικό και τις αποφάσεις της οργανωτικής επιτροπής για το έκτακτο συνέδριο.

Με επιστολή της στον κ. Σιούφα μάλιστα η κ. Μπακογιάννη επέμεινε χθες το βράδυ ότι το έκτακτο συνέδριο καλείται να εκλέξει νέο αρχηγό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για αλλαγή της ατζέντας του συνεδρίου θα πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία. Συνεργάτες της σημείωναν ότι για αλλαγή του καταστατικού (όπως απαιτείται για εκλογή προέδρου από τη βάση) θα πρέπει να υπάρξει εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος σε τακτικό συνέδριο. Επί της ουσίας η κ. Μπακογιάννη επέμεινε στη θέση που προέβαλε το περασμένο Σάββατο και στην οργανωτική επιτροπή ότι το κόμμα θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή καταστατικού και ανάδειξη προέδρου από τη βάση, αλλά μέχρι τότε δεν μπορεί να μείνει «ακέφαλο». Επιτελικά στελέχη του κόμματος παρατηρούσαν με νόημα χθες ότι τις ίδιες ενστάσεις με την κ. Μπακογιάννη σε ό,τι αφορά την τήρηση του καταστατικού προβάλλει και ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος επίσης έχει προτείνει τη διεξαγωγή τακτικού συνεδρίου.


«ΤΟΡΠΙΛΗ»
Η κίνησή της ερμηνεύτηκε από τους αντιπάλους της ως «τορπίλη» στην προσπάθεια να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση

Στο στόχαστρο ο Καραμανλής

 Πολλά στελέχη στη Ν.Δ. θεωρούν ότι το μετεκλογικό «βραχυκύκλωμα» που έχει υποστεί το κόμμα οφείλεται στη δική του σπουδή να αποχωρήσει από τη Ρηγίλλης και στο «τελεσίγραφό» του η διαδικασία εκλογής του διαδόχου του να έχει ολοκληρωθεί έως τις 8 Νοεμβρίου ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, το «κλειδί» των εξελίξεων φαίνεται να κρατά ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών στελεχών της Ν.Δ. Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι το μετεκλογικό «βραχυκύκλωμα» που έχει υποστεί το κόμμα οφείλεται στη δική του σπουδή να αποχωρήσει από τη Ρηγίλλης και στο «τελεσίγραφο» που έστειλε, προκειμένου η διαδικασία εκλογής του διαδόχου του να έχει ολοκληρωθεί έως τις 8 Νοεμβρίου.

Βολές κατά του κ. Καραμανλή εξαπέλυσε χθες ο βουλευτής κ. Μαξ. Χαρακόπουλος, λέγοντας ότι ο απερχόμενος πρόεδρος «δεν μπορεί να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο», ενώ οξύτατος ήταν και ο πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. κ. Νικ. Καραχάλιος, ο οποίος διεμήνυσε στον κ. Καραμανλή είτε να παρατείνει για έναν-δύο μήνες την παραμονή του, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για μια ομαλή διαδοχή, είτε να αποχωρήσει αμέσως και να υπάρξει μεταβατική ηγεσία.

Στον κ. Καραμανλή παρέπεμψε και ο κ. Σιούφας, που ανέφερε ότι με βάση την απόφασή του η οργανωτική επιτροπή δεν μπορεί ούτε καν να παρατείνει τον χρόνο εκλογής του νέου προέδρου μετά την 7η Νοεμβρίου και- με δραματικό ύφος- δεν απέκλεισε ουσιαστικά το ενδεχόμενο διάσπασης της Ν.Δ. εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για αλλαγή της διαδικασίας.

Βολές κατά Σαμαρά
Την ίδια στιγμή, η Ντόρα Μπακογιάννη επεδίωξε να μην εμφανιστεί ότι αντιτίθεται στην εκλογή προέδρου από τη βάση. «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρη. Θα επιδιώξω την εκλογή μου και από το Έκτακτο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου, όπως προβλέπει το καταστατικό μας, και από τα μέλη του κόμματος, με οποιαδήποτε αδιάβλητη καταστατική διαδικασία», ανέφερε.

Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη επιχείρησε να εμψυχώσει την κομματική βάση και «έκλεισε το μάτι» στους νεοδημοκράτες για γρήγορη επιστροφή στην εξουσία. «Δεσμεύομαι να βάλω τα δυνατά μου για την ταχύτερη δυνατή πολιτική αναγέννηση της Ν.Δ. και την επιστροφή της στις ευθύνες της διακυβέρνησης της χώρας», είπε με έμφαση, ενώ εξαπέλυσε έμμεσες βολές κυρίως κατά του κ. Σαμαρά, ο οποίος ζητεί το κόμμα να αποκτήσει «καθαρό ιδεολογικο-πολιτικό στίγμα, αποκρούοντας τον νεοφιλελευθερισμό».

«Η πολυσυλλεκτικότητά μας είναι η δύναμή μας. Η παράταξή μας δεν έχει ανάγκη νέας ιδεολογίας. Αυτή είναι ξεκάθαρη. Είναι ο σύγχρονος κοινωνικός φιλελευθερισμός…», είπε η κ. Μπακογιάννη.

Απάντηση
Λίγη ώρα αργότερα, αποχωρώντας από τη Ρηγίλλης, οι κ.κ. Σαμαράς και Αβραμόπουλος έδωσαν την απάντησή τους: «Η κάλπη στη βάση της Ν.Δ. σφυρηλατεί την ενότητα του κόμματος και δίνει κύρος και δύναμη στον νέο αρχηγό. Είναι η μόνη καθαρή λύση», είπε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος άφησε να αιωρείται το ενδεχόμενο ρήξεων στη Ν.Δ. εάν αποκλειστεί η βάση από τη διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου. «Η ομοφωνία- τόνισε- είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά»».