Με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας και σχετική έγκριση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία δημοσιεύθηκε και στο Φ.Ε.Κ., ιδρύθηκε μια νέα – γυναικεία Ιερά Μονή στην Ιερά μας Μητρόπολη, η οποία αφιερώθηκε στο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μυρτιδιωτίσσης (εορτάζει την 24η Σεπτεμβρίου).

Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε και στεγάστηκε σε ιδιόκτητο χώρο των μοναζουσών, ο οποίος ανήκει πλέον στο Νομικό Πρόσωπο της Ιεράς Μονής και ευρίσκεται δίπλα στο Ενοριακό Παρεκκλήσιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Πάλιουρα, το οποίο εξακολουθεί να ανήκει στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Πάλιουρα. Πρόκειται δε να ανεγερθεί ο νέος Ιερός Ναός – καθολικό της Ιεράς Μονής, τιμώμενος στην Παναγία την Μυρτιδιώτισσα.

Με την ίδρυση της Ιεράς αυτής Μονής, η οποία οφείλεται καταρχήν στην αγάπη και την καλή διάθεση του Μητροπολίτου μας, αλλά και στην ελεύθερη βούληση και ολοπρόθυμη συνεργασία των Μοναζουσών, οι οποίες γνώρισαν στο πρόσωπό του την πατρική αγάπη και αντιλήφθηκαν την αντικανονικότητα, αποκαταστάθηκε η κανονική τάξη στον τόπο εκείνο, αφού οι ψυχές που χρόνια στερούνταν την ευλογία της κανονικότητος και της ασφαλείας της νομιμότητος.

Έτσι, το Σάββατο 21 Ιουλίου 2007 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την νέα Ιερά Μονή και στο παρακείμενο σ’ αυτήν Παρεκκλήσιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από τους Αρχιμ. Πολύκαρπο Χρυσικό – πρώην Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη – Ιεροκήρυκα, Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου – Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, Πρεσβ. Αντώνιο Αντωνίου – Εφημέριο του Ι.Ν. Παναγίας Οδηγητρίας Χαλκίδος και Πρεσβ. Νικόλαο Κατσικαντάμη – Εφημέριον Ενορίας Πάλιουρα, στο τέλος της οποίας τέλεσε και τις Μοναχικές Κουρές των τριών πρώτων Μοναχών, της Ασπασίας Σαρρή, στην οποία εδόθη το μοναχικό όνομα ΞΕΝΗ, της Ευαγγελία Λιόλιου, στην οποία εδόθη το μοναχικό όνομα ΕΥΛΑΜΠΙΑ και της Μαρίας Κουρνιάτη, στην οποία εδόθη το μοναχικό όνομα ΜΑΡΙΑΜ.

Μετά τις Κουρές, ο Μητροπολίτης μας κήρυξε το θείο λόγο και αναφέρθηκε στις μοναχικές αρετές, τις οποίες οφείλουν όλοι οι Μοναχοί να καλλιεργούν, τόνισε δε εξαιρέτως τη σημασία της αγάπης στο Πρόσωπο του Νυμφίου Χριστού και της υπακοής, η οποία είναι απαραίτητη για τους Μοναχούς. Στο τέλος δε της ομιλίας του εξήγησε σε όλους ότι η Μονή, εφόσον είναι κανονική και νόμιμη πρέπει να αποκτήσει Ηγουμένη και Ηγουμενοσυμβούλιο. Έτσι, σε προηγούμενη συνεννόηση και με τις Μοναχές, αποφασίσθηκε , κατόπιν προσευχής, να γίνει κλήρος για την εκλογή της Ηγουμένης, σύμφωνα με την αποστολική πράξη της εκλογής διά κλήρου του Αποστόλου Ματθία, αφού η εκλογή διά ψήφων του Ηγουμένου γίνεται σε Μονές όπου εγκαταβιώνουν περισσότεροι από πέντε Μοναχοί ή Μοναχές. Τον κλήρο τράβηξε με υπόδειξη του Μητροπολίτου μας ο π. Πολύκαρπος και Ηγουμένη εξελέγη η Μοναχή Μαριάμ και οι δύο άλλες Μοναχές, η αδελφή Ξένη και η αδελφή Ευλαμπία, θα αποτελέσουν τα μέλη του Ηγουμενοσμβουλίου, το οποία θα συναποφασίζει για τα θέματα που αφορούν την Ιερά Μονή, με έγκριση πάντοτε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου.

Η πληθωρική παρουσία των χριστιανών, φανέρωσε την αγάπη τους τόσο για τα Μοναστήρια μας, όσο και για την κανονική τάξη και την ενότητα, την οποία οφείλουμε πάντες να διαφυλάσσουμε και συνεχώς υπέρ αυτής να εργαζόμεθα.