Με αισθήματα χαράς και κατάνυξης πανηγύρισε η Πόλη της Χαλκίδος την προστάτιδα και πολιούχο της, Αγία Παρασκευή, στην ομώνυμη Παλαιοχριστιανική Βασιλική στην περιοχή «Κάστρο» της παλιάς πόλης, το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιουλίου 2009.

Το χρυσό κλειδί της πόλης παρέδωσε στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος ο Δήμαρχος Χαλκιδέων.

26 Ιουλίου τιμάται η χάρη της Πολιούχου της Χαλκίδας.

«Την σπουδήν σου τη κλήσει κατάλληλον, εργασαμένη φερώνυμε, την ομώνυμόν σου πίστιν εις κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευή αθλοφόρε όθεν προχέεις ιάματα, και πρεσβεύεις υπέρ των ψυχών ημών
(Απολυτίκιο της Αγίας Παρασκευής)

Τρίκλιτη ξυλόστεγος παλαιοχριστιανική Βασιλική Εκκλησία του 5ου ή 8ου αιώνα, βρίσκεται στη λεγόμενη συνοικία του Κάστρου. Είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στην Άρτεμη, τον Απόλλωνα και τη Λητώ. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους ήταν αφιερωμένη στην Παναγία την Περίβλετο. Αργότερα, κατά την Τουρκοκρατία είχε μετατραπεί σε Τζαμί, όπου τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι την χρησιμοποιούσαν για στρατώνα και αποθήκη.

Μετά την απελευθέρωση, τιμάται η χάρη της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδας στις 26 Ιουλίου. Η Μεγάλη Εμποροπανήγυρις που ακολουθεί έχει διάρκεια 8 ημέρες.


Εορτασμός της Αγίας Παρασκευής – Παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμου.
Ο εορτασμός της Πολιούχου Χαλκίδας Αγίας Παρασκευής περιλαμβάνει μια σειρά εορταστικών και λατρευτικών συνάξεων, με κορύφωση την παραμονή της, 25η Ιουλίου.
Ειδικά φέτος ο εορτασμός της Πολιούχου μας ήταν ιδιαίτερος, δεδομένης της παρουσίας του Αρχιεπισκόπου στη Χαλκίδα. Να σημειωθεί ότι είχε προσκληθεί και πέρυσι να παραστεί στην παραμονή της Αγίας Παρασκευής, αλλά λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο εξωτερικό δεν είχε καταστεί δυνατή η παρουσία του. Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν οι Αρχές της πόλης και του Νομού στην είσοδο της Χαλκίδας, στην υψηλή Γέφυρα και τον συνόδευσαν ως τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου και τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Κατόπιν ακολούθησε η καθιερωμένη Λιτανεία της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος. Ο Αρχιεπίσκοπός, κ.κ. Ιερώνυμος, οι αρχές του τόπου και πιστοί συνοδεύουν την εικόνα μέχρι το Στρογγυλό της παραλίας Χαλκίδας, όπου πραγματοποιήθηκε δέηση. Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν την παραμονή της Αγίας Παρασκευής, ο κόσμος ήταν πάρα πολύς που συγκεντρώθηκε στην παραλία. Εκεί, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, Θανάσης Ζεμπίλης παρέδωσε το χρυσό κλειδί της πόλης στον Μακαριότατο, ενώ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ.Μπάκας ανέγνωσε την απόφαση με την οποία ο Αρχιεπίσκοπος ονομάστηκε επίτιμος δημότης Χαλκίδας. Οι στιγμές ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές και ο κόσμος αναφώνησε «άξιος», ενώ πολλοί ήταν οι άνθρωποι που έδωσαν το παρόν, λόγω των πολλών ετών γνωριμίας τους με τον Αρχιεπίσκοπο, αφού είχε μαθητεύσει στο 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, από που και αποφοίτησε το 1956. Κατόπιν η Δημοτική Αρχή παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, στο ξενοδοχείο «ΠΕΛΑΓΟΣ», όπου είχαν κληθεί οι εκκλησιαστικές, στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του νομού.

Βιογραφικά στοιχεία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμου.
Ο Ιερώνυμος Β’ (κοσμικό όνομα Ιωάννης Λιάπης) είναι ο 20ος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος από της ανακηρύξεως του Αυτοκεφάλου της με τον τίτλο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Είναι Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, του ανώτατου θεσμικού οργάνου διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Εξελέγη Αρχιεπίσκοπος την 7η Φεβρουαρίου 2008, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος από Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, θέση στην οποία είχε υπηρετήσει από το 1981. Ως Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας είχε διακριθεί για τις περιβαλλοντικές και φιλανθρωπικές του δραστηριότητες συνάμα με την πρόνοιά του για τη βοήθεια τοξικομανών, υπερηλίκων και νέων. Για μακρό χρονικό διάστημα υπήρξε στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ αρχικά ως Γραμματέας και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ενώ η συνεργασία τους συνεχίστηκε και το διάστημα της διακονίας του στην Ι. Μητρόπολη Λιβαδειάς. Το 1998 ήταν ένας εκ των υποψηφίων της αρχιεπισκοπικής εκλογής αλλά ηττήθηκε από τον από Δημητριάδος Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο κατά την τρίτη ψηφοφορία. Την δεκαετία της αρχιεπισκοπείας Χριστοδούλου βρέθηκε αρκετές φορές σε αντιπαράθεση μαζί του ειδικότερα για τα θέματα των σχέσεων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις λαοσυνάξεις, που πραγματοποιήθηκαν εναντίον της παύσης της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες[4].
Ως αρχαιολόγος και θεολόγος δημοσίευσε επιστημονικές μελέτες και άρθρα. Έχει υπάρξει συνεργάτης της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας ενώ έχει βραβευθεί για το έργο του «Μεσαιωνικά Μνημεία της Εύβοιας» από την Ακαδημία Αθηνών.

Βιογραφικό
Ο Ιωάννης Λιάπης γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1938 στα Οινόφυτα Βοιωτίας και ήταν το πρώτο από τα δύο παιδιά του Τάσου και της Δήμητρας Λιάπη. Οι γονείς του ασχολούνταν με αγροτικές και ποιμενικές εργασίες. Ο Ιωάννης εντάχθηκε από νωρίς στα ακμάζοντα την εποχή εκείνη κατηχητικά σχολεία, όπου γνώρισε τον πνευματικό του καθοδηγητή, τον τότε Αρχιμανδρίτη και μετέπειτα Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, Νικόδημο Γραικό. Μαθήτευσε και στο 2Ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, από όπου αποφοίτησε το 1956.
Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών του εισήλθε στο Τμήμα Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή. Διετέλεσε πρώτος σε πανελλαδική κλίμακα υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) στις βυζαντινές σπουδές, τις οποίες πραγματοποίησε στα Πανεπιστήμια του Γκρατς (Αυστρία) και του Μονάχου (Δυτ. Γερμανία), ενώ φοίτησε και στο Ostkirchliches Institut, Ινστιτούτο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που εδρεύει στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας. Εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία δίπλα στον Αναστάσιο Ορλάνδο και ως φιλόλογος στη Λεόντειο Σχολή της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, καθώς και στο Γυμνάσιο της Αυλώνας.
Εγκαταλείποντας την ακαδημαϊκή του καριέρα εντάχθηκε στον ορθόδοξο κλήρο. Τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης έλαβε την 3η Δεκεμβρίου 1967, χειροτονούμενος Διάκονος από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημο στη Θήβα και λαμβάνοντας το όνομα Ιερώνυμος προς τιμήν του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου Α’. Στις 10 του ίδιου μήνα χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στη πόλη της Λιβαδειάς λαμβάνοντας το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Από της χειροτονίας του έως και το 1978 υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας και διετέλεσε Ηγούμενος των Ιερών Μονών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά (1971-1977) και Οσίου Λουκά Βοιωτίας(1977-1981). Το διάστημα των ετών 1978 – 1981 υπήρξε Γραμματέας και κατόπιν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Το 1981, έπειτα από την παραίτηση του Μητροπολίτη Νικόδημου, εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας. Η εις επίσκοπον χειροτονία του πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1981 στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Ως Μητροπολίτης συμμετείχε στις Συνοδικές Επιτροπές Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, Εκκλησιαστικής Περιουσίας, Σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας, Υποτροφιών και εργάστηκε ως Αντιπρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Υπήρξε μέλος μεικτών επιτροπών Πολιτείας και Εκκλησίας για την μελέτη θεμάτων για την μοναστηριακή περιουσία (1986-1998) και την εκκλησιαστική εκπαίδευση (1986-1998) και Πρόεδρος της επιτροπής Διαλόγου Κοινωνίας-Εκκλησίας (2005-2007).
Κατά τη διάρκεια της διακονίας του στη Μητρόπολη Λιβαδειάς αναπαλαιώθηκαν και επανδρώθηκαν έξι ανδρώες Ιερές Μονές και δεκαεπτά γυναικείες. Ανάμεσα στις Μονές αυτές συγκαταλέγονται οι ιστορικές Μονές του Οσίου Λουκά, Σαγματά, Οσίου Σεραφείμ, Μακαριωτίσσης, Ευαγγελιστρίας και Ιερουσαλήμ.
Στο κοινωνικό του έργο ξεχωρίζουν η δημιουργία οικοτροφείων, ορφανοτροφείου με μορφή ανάδοχης οικογένειας (Θήβα), Στεγών Ηλικιωμένων (Θήβα, Λιβαδειά), Κέντρου Επανένταξης Ψυχικώς Πασχόντων (Λιβαδειά), Εκπαιδευτηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων με Ειδικές Ανάγκες σε συνεργασία με άλλους φορείς του Νομού (Λιβαδειά), του Κέντρου Πρόληψης για τα ναρκωτικά (Λιβαδειά), Συσσιτίων Απόρων συμπεριλαμβανομένων και οικονομικών μεταναστών (Θήβα), Συμβουλευτικών Σταθμών (Θήβα), Κέντρου Ιστορικών και Αρχαιολογικών Ερευνών (Ζάλτσα – Ιερά Μονή Λυκούρεση).
Στην Μητρόπολή Λιβαδειάς φρόντισε για τη δημιουργία και λειτουργία ενοριακών πνευματικών κέντρων και κέντρων νεότητας στις περισσότερες ενορίες, καθώς και προτύπων κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων στον Παρνασσό. Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε και λειτουργεί το Κέντρο Ερευνών της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Βοιωτίας, το οποίο συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια Durham και Cambridge. Πρωτοστάτησε για την δημιουργία του Κέντρου Ευαισθητοποιήσεως Πληθυσμού σε θέματα περιβάλλοντος και οικονομικών μεταναστών, το οποίο λειτουργεί στα Οινόφυτα.
Για την συμβολή του στο φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεως Λιβαδειάς, που σχετίζεται με την υγεία, τιμήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κραϊόβας στη Ρουμανία με την απονομή του τίτλου του επιτίμου Διδάκτορα. Επίσης είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΛΙΚΑΡ).
Την 7η Φεβρουαρίου 2008 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και ενθρονίστηκε στις 16 Φεβρουαρίου.
Συγγραφικό έργο
• Μεσαιωνικά Μνημεία της Ευβοίας, 1971
• Οι εγκαταστάσεις των Χιλιαστών στην Βοιωτία ή Πώς ξεπουλιέται η Ελλάδα, 1992
• Χριστιανική Βοιωτία, Α’ Τόμος, 2005

(πηγές: Βικιπαίδεια, Κεντρική Εκκλησία Ελλάδος)


Εμποροπανήγυρις Χαλκίδας
Κάθε χρόνο ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, στις 26 Ιουλίου ανοίγει το παζάρι της Χαλκίδας, η μεγάλη εμποροπανήγυρις της Αγίας Παρασκευής. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται στο χώρο του Πάρκου του Λαού και συγκεντρώνει εμπόρους και μικροπωλητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το παζάρι έχει διάρκεια μια εβδομάδα και προσελκύει επισκέπτες όχι μόνο από την Εύβοια, αλλά και τους όμορους Νομούς.