Ότι δεν κατάφερε εδώ και πάνω από 20 χρόνια, μια ομάδα της Χαλκίδας, το κατάφεραν τα Ψαχνά. Ο Ηρακλής Ψαχνών, ζει το όνειρο του και γράφει την δικιά του ιστορία. Μέσα σε λίγα χρόνια, από το Α’ τοπικό, βρέθηκε να αγωνίζεται στην Football League και να διεκδικεί την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία, στην οποία έχει να αγωνιστεί ομάδα της Εύβοιας, από το 1969.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟ ΗΡΑΚΛΗ
Ο Α.Ο. Ηρακλής Ψαχνών, ιδρύθηκε το 1936. Είναι ένα από τα πιο ιστορικά σωματεία της Εύβοιας και έκτοτε είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Ευβοϊκό ποδόσφαιρο. Ανέδειξε μεγάλους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν σε μεγάλες κατηγορίες, με τις ομάδες της Χαλκίδας, όπως ο Θανάσης Καλαβρής, ο Πέτρος Μυστριώτης, ο Δημήτρης Λεοντής, ο Γιώργος Σούφρας και ο Γιώργος Κεραμιδάς. Ο Ηρακλής, συγκαταλέγεται μεταξύ των δύο η τριών σωματείων εκτός Χαλκίδας, σε επιτυχίες, δόξα και δράση. Πάντα διέθετε ισχυρότατη ομάδα και στους αγώνες συγκέντρωνε χιλιάδες φιλάθλους.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019


Με την τελευταία του επιτυχία, είναι ίσως το πιο μεγάλο σωματείο εκτός Χαλκίδας στην Εύβοια. Άλλωστε πρώτη φορά μια Ευβοϊκή ομάδα εκτός Χαλκίδας, έφτασε μέχρι τη Β’ Εθνική κατηγορία. Ο Ηρακλής αγωνίστηκε σε δύο γήπεδα δίπλα στα Ψαχνά, αποκτώντας το 1972 το περίφημο Εθνικό στάδιο, που δημιουργήθηκε σε έκταση 40 στρεμμάτων στις παρυφές της πόλης.

Ο ΑΘΛΟΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ
Μέχρι το 2010, ο Ηρακλής Ψαχνών, εκπροσώπησε το Ευβοϊκό ποδόσφαιρο αρκετές φορές στα Πανελλήνια περιφερειακά πρωταθλήματα και σε αυτά της Δ’ Εθνικής κατηγορίας, με αξιόλογες παρουσίες και εμφανίσεις.

Ήταν όμως η χρονιά του 2009 που άλλαξε την ιστορία της ομάδας. Η ομάδα τότε συμμετείχε στη Δ’ Εθνική κατηγορία. Λόγο προβλημάτων η ομάδα ήταν έτοιμη να διαλυθεί καθώς μέχρι και τις αρχές Αυγούστου του 2009, δεν είχε συγκροτήσει ακόμα Δ.Σ.

Και εκεί που όλοι νομίζανε ότι ο Ηρακλής θα επιστρέψει στο τοπικό, με πρόεδρο τον Γιώργο Στούπα, με ένα αξιόλογο ρόστερ και με προπονητή τον Αντώνη Πριόνα, ο οποίος είχε ανεβάσει την προηγούμενη σεζόν την ΑΕ Χαλκίδας στη Δ’ Εθνική, ρίχνονται στη μάχη του πρωταθλήματος και προς έκπληξη όλων, ο Ηρακλής Ψαχνών κατακτά το πρωτάθλημα του 7ου ομίλου της Δ’ Εθνικής και προβιβάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του, σε επαγγελματική κατηγορία.

Αυτή ήταν η αρχή του ονείρου. Με την ίδια συνταγή, ο Ηρακλής Ψαχνών, αγωνίζεται στην Football League 2 (Γ’ Εθνική) και με μια καλή παρουσία, τερματίζει στη 3η θέση, μπαίνοντας στα μπαράζ ανόδου.

Όμως στο σκάνδαλο με τα στημένα, ρίχνει πολλές ομάδες σε χαμηλές κατηγορίες και το θέμα «μπαραζ», μπαίνει σε αναμονή σχεδόν μέχρι και τον Αύγουστο του 2011. Οι ψίθυροι για απευθείας προβιβασμό χωρίς μπαράζ, γίνεται θέμα στα Ψαχνά και όλοι περιμένουν την επισημοποίηση του μεγαλύτερου ονείρου.

Τελικά ο Ηρακλής Ψαχνών, στα τέλη του καλοκαιριού του 2011, γίνεται η πρώτη Ευβοϊκή ομάδα, εκτός Χαλκίδας, που ανεβαίνει στη Β’ Εθνική (Football League), αλλά και η Εύβοια, μετά από 23 χρόνια, θα ξαναδεί ομάδα στη Β’ Εθνική.
Η πρώτη χρονιά στη Β’ Εθνική, ήταν αξιόλογη για την ομάδα των Ψαχνών, όπου με προπονητή τον Γιώργο Φοιρό, τερμάτισε στην 11η θέση και εξασφάλισε την παραμονή της.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, πολλά ακουγόντουσαν για το μέλλον της ομάδας. Φήμες ήθελαν το Α.Φ.Μ. της ομάδας να πωλείται και να ενδιαφέρονται η ΑΕΚ, ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης, ο Εθνικός, η Καλλιθέα, αλλά και η Χαλκίδα. Ο Γιώργος Στούπας, πήγαινε από αναβολή σε αναβολή, καθώς «φώναζε» πως δεν μπορεί να συνεχίσει μόνο τους.

Και πάνω σε κάτι αβέβαιο, για άλλη μια φορά ο Ηρακλής βρήκε λύση και μάλιστα με προδιαγραφές. Η ομάδα των Ψαχνών φέτος, ξεκίνησε στα 3 πρώτα παιχνίδια με 2 εντός έδρας ήττες και 1 ρεπό. Στην συνέχεια όμως, απέκτησε τον προπονητή Γιώργο Βαζάκα και με ένα αήττητο σερί 19 αγώνων, έφτασε στη 2η θέση, να διεκδικεί την άνοδο στην Superleague.

Και κάπου εδώ ο Ηρακλής συνεχίζει να ζει το όνειρο του. Αν και στα τελευταία παιχνίδια δεν έχει φέρει καλά αποτελέσματα, αν και αποχώρησε ο Γιώργος Βαζάκας και στην θέση του είναι ο Τοκπασίδης, συνεχίζει να βρίσκεται σε θέση ανόδου, έστω και από τα μπαράζ και να είναι πολύ κοντά στις πρώτες θέσεις.

Έχουν μείνει αρκετοί αγώνες μέχρι το τέλος, μιας και το πρωτάθλημα είναι μεγάλο, καθώς συμμετέχουν 21 ομάδες. Ο Ηρακλής έχει ένα αξιόλογο υλικό, αξιόλογο προπονητή και έναν πρόεδρο που αποδείχθηκε γνώστης του ποδοσφαίρου, καθώς ξεκίνησε μια ομάδα από το τοπικό και τώρα διεκδικεί την άνοδο στη Superleague.