Ο Ίστβαν Σέτσενι (István Széchenyi) είναι Ούγγρος κόμης που γεννήθηκε στην Βιέννη 21 Σεπτεμβρίου του 1791. Ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση του κατετάγη στο στρατό και συμμετείχε στους Ναπολεόντιους πολέμους. Στην συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική ενώ ήταν και συγγραφέας. Θεωρείται ευρέως ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς στην ιστορία του έθνους του, στην Ουγγαρία, εξακολουθεί να είναι γνωστός σε πολλούς ως «ο μεγαλύτερος Ούγγρος».
Την 25η Δεκεμβρίου 1818 ταξιδεύει από την Σμύρνη της Μικράς Ασίας στην Αθήνα και από εκεί την 4η Ιανουαρίου 1819 ξεκινά να επισκεφθεί τις Θερμοπύλες. Ενδιάμεσος σταθμός για αυτό το ταξίδι ήταν η Χαλκίδα η οποία απείχε 14 ώρες με τα άλογα.
«Προσλάβαμε τον διερμηνέα μας , τον κύριο Δημήτριο, ο οποίος σπουδάζει τους τρεις γιους του, τον Αλκιβιάδη, τον Θεμιστοκλή και τον Περικλή στη Μόσχα… Ο βασικός λόγος … ήταν να απελευθερώσω με τριακόσια πιάστρα τρεις Έλληνες τους οποίους ο βοεβόδας (στρατιωτικός διοικητής) των Αθηνών φυλάκισε χωρίς κανένα φταίξιμο δικό τους». Οι τρεις Έλληνες στους οποίους αναφέρεται κρατούνταν στο Κάστρο του Καράμπαμπα.
«Περάσαμε από τα χωριά Δράμεσι και Βαθύ … Η Εύβοια εμφανίζεται με τα όμορφα ψηλά βουνά της, και το ίδιο το Νεγρεπόντε (Ενετική ονομασία της Χαλκίδας), το οποίο μόλις φωτίστηκε για μια στιγμή από τον ήλιο, βρίσκεται στην ακτογραμμή του νησιού, και από μακριά φαίνεται σαν μια υπέροχη πόλη».
Η κατάσταση των Ελλήνων φυλακισμένων
«Τους βρήκαμε σε μια πολύ θλιβερή κατάσταση, η όψη και τα χαρακτηριστικά τους ήταν τόσο τσακισμένα, που συμπόνοια ξύπνησε μέσα μου … τόσο συγκλονισμένα, που με λυπήθηκε. Ένα άτομο δεν μπορεί να ταπεινωθεί με αυτόν τον τρόπο, αυτή η χλωμάδα, οι αυλακώσεις στο πρόσωπο, μπορεί να είναι μόνο αποτέλεσμα βαθιάς καταπίεσης για πολλά χρόνια, και είναι ένα σημάδι του επαίσχυντου αισθήματος ότι κάποιος αφήνεται να συνθλιβεί με αυτόν τον τρόπο.». Ο κόμης Ίστβαν συναντήθηκε με τον Πασά, τον οποίο και περιγράφει ως ένα από τους πιο όμορφους Τούρκους που είχε δει, για την απελευθέρωση των φυλακισμένων. Μετά από αρκετές πληρωμές και δώρα που έκανε, τόσο για να συναντήσει τον Πασά όσο και για να καταφέρει την απελευθέρωση των κρατούμενων, ο Πασάς του υποσχέθηκε ότι θα τους αφήσει ελεύθερους μετά από 4 ημέρες.
Τιμητική Πλάκα στο Φρούριο του Καράμπαμπα
Την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής για τον μεγάλο Ούγγρο κόμη István Széchenyi στο Φρούριο Καράμπαμπα, στη Χαλκίδα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Χαλκιδέων και την πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Ελλάδα και είχε σαν στόχο να αναδείξει ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό, ιστορικό γεγονός που αφορούσε στην επίσκεψη του κόμη Széchenyi στη Χαλκίδα το χειμώνα του 1818-1819 κατά την οποία χρηματοδότησε την απελευθέρωση τριών Ελλήνων κρατουμένων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης και ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα Erik Haupt φύτευσαν συμβολικά ένα δέντρο φλαμουριάς και προέβησαν στα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας στον περιβάλλον χώρο του φρουρίου.
Πηγές:
Eviaportal.gr
Ελληνισμός, έκδοση της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας – Μάϊος, Ιούνιος, Ιούλιος 2018
Goethe: Autobiographical Writings – Journey in Italy (Europe Publishing House; Budapest, 1984) (translated by György Rónay)
Zoltán Jékely: Fate Taking Fate (Szépirodalmi Könyvkiadó; Budapest, 1986)