Νέα ανακοίνωση του Δημήτρη Αναγνωστάκη για τη ΔΕΥΑΧ, με την ελπίδα να είναι η τελευταία του, προκειμένου να απαντήσει στα όσα υποστηρίζει ο Θ.Ζεμπίλης στη δική του ανακοίνωση και ο… χορός καλά κρατεί…

Η ανακοίνωση – απάντηση του Δημήτρη Αναγνωστάκη στο Θανάση Ζεμπίλη έχει ως εξής:

«Το απύθμενο πολιτικό θράσος του κ. Δημάρχου»

Είναι αλήθεια πως είχαμε δεσμευτεί να «κλείσουμε» το ζήτημα της ΔΕΥΑΧ,
με τη συνέντευξη που παραχωρήσαμε την περασμένη Παρασκευή και πηγαίνοντας ότι στοιχεία διαθέταμε στην Εισαγγελία Χαλκίδας.
Όμως η πολυσέλιδη απάντηση του κ. Δημάρχου, με προφανή στόχο τη στρέβλωση και την παραποίηση των πραγματικών γεγονότων, μας αναγκάζουν για τελευταία φορά να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και την τάξη των πραγμάτων.

Μετά τις συνταρακτικές καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΧ
Μετά την καταγγελία του Εργατικού Κέντρου
Μετά την καταγγελία του πρώην βουλευτή του Συνασπισμού
Μετά την καταγγελία και το χαρακτηρισμό « Μικρό Βατοπέδι»
 του πρώην Υπουργού της Ν.Δ,
Μετά τις αποκαλύψεις και καταγγελίες της Δημοτικής Μειοψηφίας,

ο κ. Δήμαρχος ανερυθρίαστα και με περισσό πολιτικό θράσος προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα!
Η «ελεύθερη πτώση» του κ. Δημάρχου δεν μας απασχολεί. Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι πως μαζί του μπορεί να συμπαρασύρει και τη Δημοτική Επιχείρηση.
Στόχος μας ένας και μοναδικός: να συμβάλλουμε με βάση το θεσμικό μας ρόλο και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην προσπάθεια εξυγίανσης της ΔΕΥΑΧ.

Απαντούμε λοιπόν για τελευταία φορά:

I. Εκκρεμότητα 158.000e.
– Όλες οι πληρωμές στην Κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο «Διαδημοτικό Κέντρο Λυμάτων», έχουν γίνει έναντι πιστοποιήσεων για το έργο αυτό.
– Δεν έχει δοθεί ούτε μισό ευρώ για πληρωμή απολογιστικών εργασιών.
– Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε ο πρώην αναπληρωτής Γεν. Δ/ντής, από το προσωπικό του αρχείο, αφού κατά περίεργο τρόπο τα στοιχεία αυτά φαίνεται να έχουν χαθεί από την επιχείρηση, οι δαπάνες για τις απολογιστικές εργασίες ανέρχονται στο ποσό των 135.000 e, σύμφωνα και με τις μισθοδοτικές καταστάσεις του εργολάβου.
– Αν τώρα ο κ. Δήμαρχος επιθυμεί να δώσει στον εργολάβο 158.000e οφείλει να μας εξηγήσει τους λόγους.
 Εξάλλου δεν ξεχνάμε ότι ως Πρόεδρος της επιχείρησης ανακάλεσε
 την οριστική έκπτωση του συγκεκριμένου εργολάβου για το ίδιο έργο,
 κόντρα στις αρχικές εισηγήσεις των Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΧ, γεγονός
 που αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία!!!
 Είναι αυτονόητο πως η πολιτική φιλία και η ένθερμη προεκλογική
 στήριξη κάποιων, δεν αποτελούν λόγο για καταβολή μεγαλύτερου
 ποσού από αυτό που δικαιούνται!
– Οι αποδείξεις φέρουν υπογραφές συγκεκριμένου εκπροσώπου της Κοινοπραξίας ή του ταμία της και βεβαίως τα εντάλματα πληρωμών έχουν εκδοθεί στο όνομα της Κ/ΞΙΑΣ.
– Αν στις μισθοδοτικές καταστάσεις εμφανίζεται η υπογραφή του εκπροσώπου της Κ/Ξ και η σφραγίδα της προσωπικής εταιρίας του ενός εταίρου του κοινοπρακτικού σχήματος, σαφέστατα και δεν αποτελεί πρόβλημα για την επιχείρηση καθώς είναι ζήτημα που αφορά αποκλειστικά τους εταίρους της Κ/ΞΙΑΣ.
– Σύμφωνα με την επιστολή του πρώην αν. Γεν. Δ/ντή προς το Δ.Σ., όταν συζητήθηκε το θέμα, αναφέρθηκε με απόλυτη σαφήνεια ότι οι δαπάνες ήταν μη επιλέξιμες και έπρεπε να επιβαρύνουν την Επιχείρηση και όχι το ΠΕΠ και αφορούσαν απολογιστικές εργασίες για το συγκεκριμένο έργο.
– Η απάντηση στην ερώτηση γιατί δεν έκλεισε το θέμα το 2006, πέραν του ότι είναι γνωστή, αφού περιέχεται στην ανωτέρω επιστολή, δόθηκε και στη συνέντευξη Τύπου από τον πρώην Δήμαρχο: «Κάποιοι πίστευαν ότι αφήνοντας το θέμα ανοιχτό, στη διάρκεια της θητείας τους, θα μπορούσαν να μας «κρατήσουν» στο χέρι»!
 Πλανήθηκαν πλάνην οικτράν!

II. Έργα ΔΕΥΑΧ.
– Ο ισχυρισμός μας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Επιχείρησης, έχουν σταματήσει ΟΛΑ τα έργα που εκτελούνταν και οι εργολάβοι έχουν στραφεί με ΑΓΩΓΕΣ κατά της ΔΕΥΑΧ παραμένει ακλόνητος και χωρίς σοβαρή αντίκρουση!
 Όπως τονίστηκε και στη συνέντευξη ο ερασιτεχνισμός και η
 ανικανότητα σε όλο τους το μεγαλείο.
– Είναι προφανές ότι κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την «ευελιξία» της επιχείρησης και της φόρτωσαν έργα άσχετα προς το αντικείμενό της, γεγονός που το είχαμε επισημάνει σε συνεδριάσεις τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ.

III. Σύμβαση ΕΣΔΑΔΚΕ – ΔΕΥΑΧ.
– Ο κ. Ζεμπίλης ή δεν έχει πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει ή προσπαθεί να μας τρελάνει!!!
 Επαναλαμβάνουμε ότι τα χρήματα για το 2009 θα «χαθούν»!!!
 Η ΔΕΥΑΧ θα πρέπει να τα διεκδικήσει δικαστικά για να μπορέσει να
 τα εισπράξει!!!
 Δυστυχώς το ίδιο θα γίνει και για το 2010 αν επιμείνουν στον ίδιο τύπο
 σύμβασης.
Εμείς θέλοντας όντως να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος και να βοηθήσουμε την ΔΕΥΑΧ, προτείναμε λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, πιστεύοντας ότι έτσι ξεπερνιούνται οι όποιες δυσκολίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Θα χαρούμε αν την υιοθετήσουν.
  Την επαναλαμβάνουμε προς εμπέδωση:
 -Τα τιμολόγια θα εκδίδονται στο όνομα του ΕΣΔΑΔΚΕ.
 (Οι πολίτες δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ).
 – Ο ΕΣΔΑΔΚΕ παρακρατά το ποσοστό που αντιστοιχεί στο κόστος
 αποκατάστασης – μεταφροντίδας και το εγγράφει ως αποθεματικό.
 (Νομική υποχρέωση).
 – Αποδίδει το υπόλοιπο ποσοστό στη ΔΕΥΑΧ, για να καλύψει το
 άμεσο λειτουργικό της κόστος.
 (Νέα Προγραμματική Σύμβαση)

IV. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΥΑΧ.
– Ο κ. Δήμαρχος μάλλον βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση. Συγκρίνει ανόμοιους ισολογισμούς, αφού στηρίχτηκαν σε διαφορετικές προγραμματικές συμβάσεις, συμπεραίνοντας ότι τον εξυπηρετεί προκειμένου να συμψηφίσει και να εξισώσει!
 Συνιστούμε προσεκτικότερη ανάγνωση τόσο των συμβάσεων όσο
 και των ισολογισμών!
– Σχετικά με το ΦΠΑ που αναφέρεται στην 1924/2007 διαπιστωτική πράξη της ΕΔΕΛ, ουδέποτε επιστράφηκε στη διαχειριστική αρχή του ΕΠΤΑ και συνεπώς η απόφαση, -που σημειωτέον ήταν σε γνώση των διαχειριστικών αρχών- για την ανάλωση του ποσού προς όφελος του έργου καθώς και ο συμψηφισμός του ήταν κέρδος της επιχείρησης! Άρα δεν τίθεται θέμα διόρθωσης των ισολογισμών της περασμένης περιόδου και βέβαια αν ετίθετο τέτοιο θέμα, έπρεπε να γίνει το 2007 μετά τη διαπιστωτική πράξη της ΕΔΕΛ.
– Τέλος στην έκθεση του ο νυν κ. Γενικό Δ/ντής, όπως προκύπτει από τα πρακτικά του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ζεμπίλης και τα αρνήθηκε στον Πρόεδρο του Σωματείου(;) αναφέρονται τα εξής:
 «Δηλαδή άκοπα τιμολόγια προμηθευτών, εργολάβων, χωματουργών
 τα οποία δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή πόσα είναι».!!!!
Ομολογία της τραγικής οικονομικής αλλά και διοικητικής κατάστασης της επιχείρησης που αντί να προβληματίσει το κ. Δήμαρχο και να αφοπλίσει τη νάρκη που υπάρχει στα θεμέλια της επιχείρησης, το προσπερνά με λεονταρισμούς και απρεπείς ειρωνείες προς τον εκπρόσωπο των εργαζομένων!!!
– Αντί ο κ. Ζεμπίλης να εγκαλέσει και να νουθετήσει, το πολιτικό και διοικητικό προσωπικό της επιχείρησης, για αυτήν τη συγκλονιστική παραδοχή άγνοιας για το που και πόσα χρωστάει η επιχείρηση, εξαντλείται γράφοντας διάφορες αστείες δικαιολογίες
 σε μορφή απαντήσεων στα όσα του καταμαρτυρούν πολίτες και
 φορείς!

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

ασχοληθείτε επιτέλους έστω και τώρα με τα προβλήματα της πόλης και αφήστε τις φτηνές δικαιολογίες που δεν σας τιμούν!
Έστω και τώρα πάρτε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και προωθήστε λύσεις που έχει ανάγκη η πόλη μας.

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

μην υπεκφεύγετε άλλο των ευθυνών σας.
Προσπαθήστε έστω και τώρα να μην σας θυμούνται μόνο ως Δήμαρχος των δανείων, της αδράνειας και της απραξίας!