Οι αλλαγές του «Καλλικράτη» δεν περιορίζονται μόνο στο διοικητικό χάρτη της χώρας, αλλά αφορούν και στην ουσιαστική λειτουργία του κράτους. Οι δυσκολίες κατά την εφαρμογή του ήδη έκαναν την εμφάνισή τους και θα γίνουν εντονότερες, όταν θα ξεκινήσει η χωροθέτηση των νέων Δήμων…

Το eviaportal.gr ήδη έχει αφιερώσει ρεπορτάζ του στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, που τελικά πήρε το όνομα Καλλικράτης και όχι Καποδίστριας 2, φιλοξενώντας μάλιστα και τις απόψεις πολιτικών και αυτοδιοικητικών επί του μείζονος ζητήματος για τους ΟΤΑ. Ο Πρωθυπουργός κάνει λόγο για ριζικές αλλαγές και όχι μερεμέτια, όμως φαίνεται πως οι δυσκολίες στην εφαρμογή του Καλλικράτη θα είναι αρκετές. Ή δη ΕΝΑΕ και ΚΕΔΚΕ έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους. Επιπλέον, είναι σίγουρη η αντιπαράθεση όταν έρθει η ώρα της χωροθέτησης των Δήμων. Οι λόγοι ευνόητοι. Ήδη έχουν εκφραστεί διαφωνίες ως προς επικείμενες συνενώσεις Δήμων και στην Εύβοιας. Όπως αντίθετοι στη συνένωση είναι οι Δήμοι Ταμυνέων και Κύμης. Πρέπει όμως να τονίσουμε και τις αλλαγές που θα φέρει ο Καλλικράτης εφόσον εφαρμοστεί για τις εκλογές του 2010, στη λίστα των υποψηφίων. Νέα ονόματα θα ξεπηδήσουν, αρκετοί θα κάνουν πίσω και άλλοι θα μεταπηδήσουν σε άλλο επίπεδο αυτοδιοίκησης. Όπως και να έχει πάντως, οι πρώτοι που θα αναλάβουν τους νέους διευρυμένους Δήμους, θα «φάνε» το πακέτο του αμφίβολου αποτελέσματος απο τα μέτρα που θα ληφθούν για τη συνένωση.

Δείτε τα σχετικά ρεπορτάζ που αφορούν στον Καλλικράτη και τις αλλαγές που θα επιφέρει στους Δήμους και όχι μόνο, καθώς και τις απόψεις πολιτικών και αυτοδιοικητικών.

Και για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας στην ιστορία, να θυμηθούμε λίγο ποιός ήταν ο Καλλικράτης, που δανείζει το όνομά του στα σχέδια του κ.Ραγκούση για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας:

Ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης ήταν οι δύο περίφημοι αρχιτέκτονες του δεύτερου μισού του 5ου π.Χ. αιώνα στην αρχαία Ελλάδα. Παρόλο που η φήμη τους ήταν μεγάλη, δεν έχουμε ιδιαίτερες αναφορές για τη γέννηση, τη ζωή και το θάνατο τους. Ωστόσο τα έργα τους, αιώνιες αποδείξεις της ζωής και της δράσης τους, μας μιλούν για αυτούς με τον τρόπο που τα χνάρια στην άμμο μιλούν για το μέγεθος του ανθρώπου που τα σχημάτισε. Οι ναοί και τα έργα που κατασκεύασαν ήταν μεγάλα, σε σημασία και τελειότητα.
Ο Καλλικράτης εργάστηκε σε τέσσερα μεγάλα έργα της αρχαίας Αθήνας, σύμφωνα με αναφορές του Πλούταρχου: Στα Μακρά Τείχη της πόλης (460 – 450 π.Χ.), στην επιδιόρθωση τμήματος των περιφερειακών τειχών των Αθηνών, στην ανοικοδόμηση ναού, αφιερωμένου στην Άπτερο Νίκη στην Ακρόπολη, το 448 π.Χ. και τέλος, σύμφωνα με τον Πλούταρχο πάλι, συνεργάστηκε με τον Ικτίνο για την ανέγερση του Παρθενώνα.

Στην κατασκευή των ναών τους συναντάμε πολλά στοιχεία τελειότητας, που φανερώνουν ότι οι δύο αρχιτέκτονες -και ειδικά ο Ικτίνος- κατείχαν πολύ ειδικές γνώσεις, που την εποχή εκείνη διδάσκονταν μόνο στις Σχολές Μυστηρίων. Είναι πολύ πιθανόν ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης να είχαν μυηθεί στα Μυστήρια της Αιγύπτου, της Ελλάδας ή σε άλλα και μετά να εφάρμοσαν αυτές τις μυστικές, μυητικές, αρχαίες γνώσεις -όπως της σφαιρικότητας της γης- στην κατασκευή των ναών τους.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι ναοί που κατασκεύασαν είναι φτιαγμένοι σαν μια μικροκοσμική εικόνα του τέλειου σύμπαντος. Με τον ίδιο τρόπο ο πολιτισμός της Αιγύπτου ήταν η γήινη εικόνα της ουράνιας Αιγύπτου, ενώνοντας έτσι ορατό και αόρατο με την κατασκευή των Πυραμίδων και τόσων άλλων ναών, που φαίνεται να φέρουν παρόμοια σημάδια τελειότητας με αυτά του Παρθενώνα.

(πηγή:http://biographies.nea-acropoli.grr)