Η Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων καθησυχάζουν τους πολίτες για το εμβόλιο κατά της Η1Ν1, υποστηρίζοντας πως ο πυρετός είναι αναμενόμενη παρενέργεια.

Τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από τον εμβολιασμό 10 εκατομμυρίων Ευρωπαίων κατά της νέας γρίπης δεν εγείρουν ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων. Ο πυρετός είναι αναμενόμενη παρενέργεια, επισήμανε.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ελληνικός ΕΟΦ υπενθυμίζει ότι ειδική τηλεφωνική γραμμή για την αναφορά παρενεργειών των εμβολίων λειτουργεί στον αριθμό 213 2040401, επτά ημέρες την εβδομάδα, από τις 08.00 έως τις 21.00.

«Μέχρι στιγμής, κανένα σοβαρό θέμα ασφάλειας δεν έχει αναγνωριστεί» ανακοίνωσε στο Λονδίνο η EMEA, στην πρώτη της εβδομαδιαία ενημέρωση για την ασφάλεια των εμβολίων.

«Οι ανεπιθύμητες δράσεις του εμβολίου που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής είναι κυρίως συμπτώματα όπως ο πυρετός, η ναυτία, ο πονοκέφαλος, οι αλλεργικές αντιδράσεις και οι αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, επιβεβαιώνοντας το αναμενόμενο προφίλ ασφάλειας των τριών εμβολίων» στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η υπηρεσία ενημερώνει επίσης ότι τα μωρά από έξι μηνών έως τριών ετών, στα οποία χορηγείται το εμβόλιο Pandermix της GlaxoSmithKline, είναι πιθανό να εμφανίσουν πυρετό με τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Είναι επίσης πιθανό να εμφανίσουν μυικούς πόνους, υπνηλία ή εκνευρισμό.

Καμία μη αναμενόμενη παρενέργεια δεν προέκυψε και από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αφορούν 150 εκατομμύρια δόσεις σε 40 χώρες.

Όπως αναφέρει το AFP, τα δεδομένα της EMEA, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, προέρχονται από το EudraVigilance, ένα δίκτυο αναφοράς παρενεργειών για φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, μέχρι τις 27 Νοεμβρίου είχαν σημειωθεί στην Ευρώπη 858 θάνατοι από νέα γρίπη.

*Δύο ακόμα θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από μεταλλαγμένο τύπο του Η1Ν1 αναφέρθηκαν στην Ολλανδία και την Ισπανία. Ωστόσο, σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η μετάλλαξη που προσδίδει ανθεκτικότητα στο Tamiflu εμφανίζεται μόνο σποραδικά και δεν έχει εξαπλωθεί ανησυχητικά.

 
πηγή: www.in.gr