Κριτική στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου μιλώντας στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία είχε κληθεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηγάκης μετά από αίτημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

 

Η κ. Αντωνίου στην ομιλία της έθεσε όλα τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον αγροτικό κόσμο της χώρας, σημειώνοντας ότι ο αγροτικός τομέας περνάει κρίση όχι μόνο λόγω της παγκόσμιας ύφεσης, αλλά και για λόγους εσωτερικής πολιτικής, αφού η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την νέα ΚΑΠ ως εργαλείο σοβαρό για να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές και σε μια άλλη Γεωργία, που θα βασίζεται στην ποιότητα, στη γνώση, στην επιχειρηματικότητα, ενώ διαχειρίστηκε με πολύ κακό τρόπο τους πόρους του Γ΄ΚΠΣ για τον αγροτικό τομέα.
Σχολιάζοντας την ομιλία του Υπουργού επισήμανε ότι ο κ. Χατζηγάκης ομολόγησε ότι παρέλαβε χάος, αφού από το 2004 μέχρι το 2009 αυτή η κυβέρνηση άσκησε πολιτική χωρίς σχέδιο, χωρίς τομές, χωρίς συνεννόηση. Αυτός ήταν και ο λόγος, ανέφερε η κ. Αντωνίου, που αυτή τη φορά «το κίνημα των αγροτών το Φεβρουάριο είχε χαρακτηριστικά εντελώς διαφορετικά από το παρελθόν», αφού «δεν ζήτησαν μόνο οικονομική στήριξη, αλλά πάνω απ’ όλα ζήτησαν επιτέλους η Κυβέρνηση να συζητήσει μαζί τους, να υπάρξει ένα σχέδιο, για να γνωρίζουν τι θα κάνουν στο μέλλον».
Η βουλευτής κατηγόρησε τον Υπουργό ότι ενώ είχε δεσμευτεί απέναντι στους κτηνοτρόφους για την ενίσχυσή τους από το πακέτο των 500 εκ. ευρώ, προκειμένου να μην κατέβουν στις κινητοποιήσεις, στην τελευταία συνάντηση τους είπε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ. Από το συγκεκριμένο πακέτο, είπε η βουλευτής, κάποιοι πήραν χρήματα, αλλά τα περισσότερα προϊόντα πήραν πολύ λίγα ή τίποτα.  Σε σχέση με την εξαγγελία εθνικού διαλόγου η βουλευτής ανέφερε ότι ο Υπουργός ήρθε στα Καμένα Βούρλα για να ξεκινήσει συζήτηση για το πώς θα γίνει η συζήτηση, ενώ το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής συνεδρίασε μόνο μία φορά την τελευταία 5ετία, επί κ. Τσιτουρίδη, και δεν ξαναλειτούργησε. Επί ΠΑΣΟΚ όμως συνεδρίασε 11 φορές και, όπως αναφέρουν οι φορείς των αγροτών, αποδείχτηκε πάρα πολύ χρήσιμο και για τους ίδιους και για την ηγεσία του Υπουργείου. Με όλες αυτές τις καθυστερήσεις, τόνισε η κ. Αντωνίου, η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο γιατί δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο και πολιτική για τον αγροτικό τομέα και δεν έχει αποφασίσει με ποιες θέσεις θα πάει στη διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει στην Ε.Ε. για την περίοδο μετά από το 2013.
Στη συνέχεια η κ. Αντωνίου ζήτησε από τον Υπουργό να απαντήσει α) ποιο είναι το ποσό του ΕΣΠΑ για το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής και εάν θα δοθούν τα χρήματα στους καπνοπαραγωγούς, β) εάν η κυβέρνηση θα καταργήσει το ΕΤΑΚ όπως ζητούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, γ) εάν θα ενεργοποιήσει και πώς τους μηχανισμούς ελέγχου στην αγορά, δ) τι θα κάνει με τα βιοκαύσιμα για τα οποία είχε εξαγγείλει ολόκληρη πολιτική.