Διαστάσεις έχει πάρει το θέμα της ποιότητας νερού σε Αυλίδα, Μεσσάπια και Αρτάκη, μετά τους ισχυρισμούς ότι το νερό περιέχει εξασθενές χρώμιο. Η Νομαρχία Εύβοιας επιμένει, πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και πανικού.

Διαβάστε επίσης: Συγκέντρωση στη κεντρική πλατεία των Ψαχνών, Χωματερή με τοξικά απόβλητα στο Δήμο Μεσσαπίων
Όσο για την πολιτεία; Θεωρητικά ο κ.ΥΠΕΧΩΔΕ έχει πάρει θέση για την πάταξη της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα απο τις επιχειρήσεις, αλλά στην πράξη η ρύπανση συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και σε λίγο θα χτυπήσει και τη  δική μας πόρτα.

Το Δίκτυο Σωτηρίας Ασωπού και Ευβοϊκού έχει ανεβάσει το θέμα μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από τον Μάρτιο, πραγματοποιώντας κινητοποίηση στα διόδια Σχηματαρίου και ζητώντας από την πολιτεία τη λήψη άμεσων μέτρων.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση από τις αρμόδιες αρχές του κράτους, αν και ο κ.Σουφλιάς είχε δηλώσει πως οι παραβάτες θα «πληρώσουν»!!! Προς το παρόν πληρώνουν οι πολίτες με την υγεία τους. Δεν ήταν λίγες οι ανακοινώσεις, αλλά και οι επισκέψεις πολιτικών προσώπων στην περιοχή του Ασωπού και των Οινοφύτων, όπου συντελείτε ένα μεγάλο έγκλημα, όπως οι περισσότεροι το χαρακτήρησαν, μεταξύ αυτών και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που έκανε λόγο για τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο. Βέβαια, δυστυχώς ακόμα και σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ εκπροσώπων κομμάτων, που καλό είναι να λείπουν για να μην αποπροσανατολίζουν από την ουσία του προβλήματος. Την ίδια περίοδο, προβλήματα μόλυνσης εντοπίστηκαν και στην θαλάσσια περιοχή του Μαλιακού, τα οποία ανέδειξε με ερώτησή της στον αρμόδιο Υπουργό, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου.

Το πρόβλημα δεν άργησε να χτυπήσει και την πόρτα των νοικοκυριών και σήμερα να επικρατεί ανησυχία σε Δήμους Εύβοιας και Βοιωτίας για την ποιότητα νερού και κατά πόσο ξεπερνά τα επιτρεπόμενα όρια το εξασθενές χρώμιο.

Θυμόμαστε βέβαια τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλυίδας παρουσία του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστα Μαρκόπουλου, ο οποίος θέλησε να πάρει το θέμα πάνω του και να δώσει άμεση λύση στην ύδρευση του Δήμου…για καθαρό νερό. Δυστυχώς, από την πρόθεση μέχρι την ικανότητα επίλυσης του προβλήματος υπάρχει απόσταση, που δεν κατάφερε ο κ.Μαρκόπουλος να ξεπεράσει παρά τις υποσχέσεις του την ημέρα της συνεδρίασης ενώπιον των πολιτών της Αυλίδας. Έτσι ο Δήμος Αυλίδας εξακολουθεί να βιώνει ένα μείζον πρόβλημα, που σχετίζεται με την υγεία των πολιτών άμεσα. 

Και ερχόμαστε σήμερα, να βλέπουμε το ζήτημα να απασχολεί και άλλους Δήμους, όπως Μεσσάπια και Αρτάκη, με φορείς και Συλλόγους να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις ενημέρωσης και διαμαρτυρίας. Παρ’ όλα αυτά η Νομαρχία δια του αρμοδίου αντινομάρχη της, κ.Γιάννη Αδάμ, υποστηρίζει κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και κακώς πανικοβάλουν τους πολίτες. Ωστόσο, το Δίκτυο Πολιτών και Συλλόγων για το Περιβάλλον, όπως και οι Ενεργοί Πολίτες ανταπαντούν στη Νομαρχία, επιμένοντας ότι δεν λέγεται όλη η αλήθεια.

Το eviaportal.gr έχει επανειλημμένα ασχοληθεί με το θέμα και δίνει για άλλη μια φορά το βήμα στους αρμοδίους να πάρουν θέση για να εξαφανιστούν τα όποια σύννεφα μπορεί να υπάρχουν σχετικά με την ποιότητα νερού, που βάζουμε στο ποτήρι μας!