«Τουριστικά» ρουσφέτια στο παραπέντε της κάλπης, τιτλοφορείται το άρθρο της Ελευθεροτυπίας, που αναφέρεται σε ενέργειες του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης επί Κ.Μαρκόπουλου, κατά την προεκλογική περίοδο. Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ του Π. Δ. ΥΦΑΝΤΗ, αναφέρει:

Σε απευθείας αναθέσεις μελετών με συνοπτικές διαδικασίες και σωρεία παρατυπιών, μόλις τρεις μέρες πριν από τις πρόσφατες εκλογές, είχε προχωρήσει η ηγεσία του τότε υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Οικονομία», ο τότε ειδικός γραμματέας του υπουργείου εμφανίζεται να έχει υπογράψει σε μία μέρα (1η Οκτωβρίου) τέσσερις αποφάσεις για την εκπόνηση ισάριθμων μελετών, προϋπολογισμού από 80.000 ευρώ έως 130.000 η καθεμία. Οι μελέτες ανατέθηκαν μέσω προγραμματικών συμβάσεων σε τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα: δύο στο Πανεπιστήμιο Πατρών και από μία στο Εθνικό και Καποδιαστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τα σχετικά έγγραφα δεν κοινοποιήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες και μέχρι σήμερα αγνοείται η τύχη μιας από αυτές (οι άλλες βρέθηκαν).

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Οι συμβάσεις υπογράφτηκαν από τον τότε ειδικό γραμματέα Εμμ. Αλεξανδράκη, παρά τη διαφωνία των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου, οι οποίες θεωρούσαν ότι παραβιάζονται οι κείμενες διατάξεις και ήθελαν να αποφύγουν την εμπλοκή τους. Στελέχη του υπουργείου, μάλιστα, αναφέρουν ότι εκείνες τις ημέρες διευθυντικά στελέχη επικαλέστηκαν λόγους υγείας και απουσίασαν από την υπηρεσία με αναρρωτική άδεια.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, πρώτα υπογράφεται μια απόφαση και ακολουθεί η υπογραφή της σύμβασης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, οι συμβάσεις φέρονται να είχαν υπογραφεί πριν από τις σχετικές αποφάσεις, στις 22 Σεπτεμβρίου! Είναι χαρακτηριστικό ότι σε άλλες προγραμματικές συμβάσεις ο αριθμός της απόφασης δεν αναγράφεται καν (προφανώς επειδή δεν είχε υπογραφεί μέχρι τότε, λένε στελέχη του υπουργείου), ενώ σε άλλες ο αριθμός της απόφασης και η ημερομηνία προστέθηκαν εκ των υστέρων.

Στελέχη του αρμόδιου υπουργείου χαρακτηρίζουν τις αποφάσεις ως απευθείας αναθέσεις, οι οποίες βαφτίστηκαν προγραμματικές συμβάσεις για να αποκτήσουν μανδύα νομιμότητας. Εξήγησαν, μάλιστα, ότι στις κανονικές προγραμματικές συμβάσεις απαιτείται να υπάρχει εισηγητής και πριν υπογραφούν μεσολαβεί μια ολόκληρη διαδικασία συζήτησης στους φορείς που εμπλέκονται καθώς και σχετική αλληλογραφία μεταξύ υπηρεσιών του υπουργείου και των φορέων.

Ομως, ακόμα και πανεπιστημιακά ιδρύματα που εμφανίζονται να αναλαμβάνουν μελέτες, είχαν πλήρη άγνοια για το θέμα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, επίκουρος καθηγητής του οποίου εμφανίζεται ως επιστημονικός υπεύθυνος δύο μελετών. Από επικοινωνία της «Οικονομίας» με τον πρόεδρο του τμήματος καθ. Γερ. Ζαχαράτο, προέκυψε ότι το τμήμα είχε πλήρη άγνοια για το θέμα. Επιπλέον, ανέφερε ότι ουδέποτε συζητήθηκε στα αρμόδια όργανα του τμήματος ότι υπήρχαν προτάσεις για τις συγκεκριμένες μελέτες. Ωστόσο, δύο προγραμματικές συμβάσεις εμφανίζεται να υπογράφει εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο αντιπρύτανης στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της έρευνας Β. Αναστασόπουλος.

Ερωτήματα προκαλεί και το αντικείμενο των μελετών. Μια από αυτές τιτλοφορείται «Επιστημονική υποστήριξη για τον προσανατολισμό και την οργάνωση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού» και είναι προϋπολογισμού 80.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο όργανο δεν είχε συνεδριάσει ούτε μία φορά στα δύο τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, οι επιτροπές παρακολούθησης των συμβάσεων ορίζεται ότι αποτελούνται από δύο μέλη (αντί για τρία ή πέντε), εκ των οποίων ο ένας είναι ο ειδικός γραμματέας.

Την περίοδο πριν από τις εκλογές, ο τότε ειδικός γραμματέας είχε αναλάβει να υπογράφει σχεδόν όλες τις αποφάσεις του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, αφού, με απόφαση του τότε υπουργού Κ. Μαρκόπουλου, του ανατέθηκαν και οι αρμοδιότητες που είχε μέχρι τότε ο γ.γ του υπουργείου, Μ. Τζαφέρης, ο οποίος είχε παραιτηθεί για να είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Κατά την προεκλογική περίοδο, από 2/9 έως 1/10/2009 το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος υπέγραψε άλλες τέσσερις μελέτες προϋπολογισμού 100.000 ευρώ έως 225.000 ευρώ η καθεμία. Οι τρεις από αυτές αφορούσαν την Εύβοια, ιδιαίτερη εκλογική περιφέρεια του τότε προϊσταμένου του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλου.