Ο Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως -Kireas.org κάνει πρόταση για ουσιαστική  δέσμευση των δήμων στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω του «Συμφώνου των Δημάρχων». Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει τα παρακάτω:

 
«Με χαρά είδαμε  το δήμο Κηρέως  και πολλούς άλλους δήμους να συμμετάσχουν με ενθουσιασμό στην πρωτοβουλία εναντία στη κλιματική αλλαγή, «Ώρα  Γης».  Ενθαρρυμένος από την μαζική συμμέτοχη  των δήμων σε αυτή την σημαντική  αλλά συμβολική πρωτοβουλία  ο  Kireas.org  ζητά την ουσιαστική  δέσμευση τους σε μέτρα και έργα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε τοπικό επίπεδο.  Με  το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος  3463/2006 (άρθρο 215), ο  Kireas.org  καταθέτει στο  Δημοτικό Συμβούλιο Κηρέως  όπου δραστηριοποιείται  πρόταση να  συζήτηση την συμμετοχή του δήμου στη Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Σύμφωνο των Δημάρχων».   Παράλληλα,  ο  Kireas.org καλεί τις περιβαλλοντικές  οργανώσεις  και τους δημότες  άλλων δήμων  της Εύβοιας να καταθέσουν παρόμοιες προτάσεις στα δημοτικά τους  συμβούλια  με την ίδια διαδικασία του ν. 3463/2006.
 
Το «Σύμφωνο των Δημάρχων»  είναι μία φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δίνει το προβάδισμα σε πρωτοπόρους  δήμους της Ευρώπης για την άμβλυνση των κλιματικών αλλαγών μέσω της εφαρμογής των  έξυπνων τοπικών στρατηγικών  αειφόρου ενέργειας που δημιουργούν μόνιμες  θέσεις εργασίας και αυξάνουν την  ποιότητα ζωής των δημοτών.  Οι συμμετέχοντες δήμοι  δεσμεύονται επίσημα να προχωρήσουν μείωση των εκπομπών CO2 με  την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων και έργων.   Το «Σύμφωνο των Δημάρχων» είναι ανοικτό σε όλους τους δήμους και κοινότητες ανεξάρτητα του μεγέθους τους. Η ΕΕ παρέχει συμβουλευτική,  τεχνική και οικονομική  υποστήριξη σε  δήμους που δεν έχουν επαρκείς πόρους για την προετοιμασία και υλοποίηση σχεδίων δράσης για την αειφόρο ενέργεια. Δομές όπως η «Γραμματεία του Σύμφωνου των Δημάρχων», το πρόγραμμα  «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη» και το «Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ»  παρέχουν  στους συμμετέχοντες  δήμους την απαιτούμενη  υποστήριξη.
 
Χθες ( 31/3/09) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε  μέσω του  προγράμματος  «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη» τη χρηματοδότηση  των δήμων  με  15 εκατ.  Ευρώ  για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και των καθαρών συγκοινωνιών.  Οι δήμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για  την ανακαίνιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων,  το δημόσιο φωτισμό,  την εισαγωγή  ΑΠΕ στα κτίρια, την  εγκατάσταση  δικτύων θέρμανσης / ψύξης μέσω της συνδυασμένης παραγωγής θερμότητας και  ηλεκτρικής ενέργειας  καθώς και τις  δημοτικές συγκοινωνίες (με σκοπό την  βελτίωση της ενεργειακής τους  απόδοσης,  την χρήση ΑΠΕ και την εισαγωγή ηλεκτρικών οχημάτων).
 
Στο   «Σύμφωνο των Δημάρχων»  συμμετέχουν 476 δήμοι, εκ των οποίων 15  δήμοι από την Ελλάδα (Τρίκαλα, Πάτρα,  Ίος,  Κέα , Πτολεμαΐδα, Νίσυρος,  Θέρμη,  , Λειψοί , Μήλος, Οία, Συκεών, κλπ). Από το νομό Ευβοίας συμμετέχει μόνο ο δήμος Σκύρου«.

Περισσότερες πληροφορίες για το  «Σύμφωνο των Δημάρχων»   και το  πώς οι δήμοι μπορούν να  γίνουν  μέλη υπάρχουν σε αυτό το σύνδεσμο  http://www.eumayors.eu/
 
Σχετικά
 
Ολόκληρο το  ελληνικό κείμενο της πρωτοβουλίας  «Σύμφωνο των Δημάρχων»  http://www.eumayors.eu/mm/staging/library/CoM_text_layouted/Texte_Convention_EL.pdf