Άμεση κάλυχη των κενών στα σχολεία της χώρας και κατάργηση της ωρομισθίας, ανακοίνωσε η Άννα Διαμαντοπούλου.

Την κατάργηση της ωρομίσθιας υπηρεσίας και την άμεση κάλυψη -εντός του επομένου 10ήμερου- των κενών θέσεων στα σχολεία ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, στους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ με τους οποίους διαδοχικά συναντήθηκε χθες. 
 
Η κ. Διαμαντοπούλου επέλεξε συμβολικά να προηγηθεί η συνάντηση με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, διότι, όπως η ίδια δήλωσε, το δημοτικό και το νηπιαγωγείο έχουν τον πρώτο ρόλο στις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ενώ το ολοήμερο σχολείο αποτελεί κεντρικό στόχο της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ.

Οπως έγινε γνωστό, έναντι του πλαισίου των αιτημάτων των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, η υπουργός δεσμεύθηκε:

7.000 κενές θέσεις

* Για την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων, που όπως υπολογίζεται στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης υπερβαίνουν τις 5.000 και της δευτεροβάθμιας τις 2.000. Οπως δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου, καθώς η αναπλήρωση αποτελεί προτεραιότητα του ΥΠΕΠΘ, εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί το σχετικό χρονοδιάγραμμα, ώστε λίγες ημέρες αργότερα να στελεχωθούν με επάρκεια τα σχολεία.

Αξιοκρατία

* Για την κατάργηση της ωρομισθίας των εκπαιδευτικών. Η υπουργός δεν προχώρησε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις σχετικά -σημειώνεται πως οι ομοσπονδίες ζητούν να συσταθούν νέες οργανικές θέσεις και να καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς ή με θέσεις αναπληρωτών.

Διαβεβαίωσε πάντως τους συνδικαλιστές πως, σύμφωνα και προς τις εξαγγελίες, θα αλλάξει το πλαίσιο των αποσπάσεων και των μεταθέσεων «με ορθολογισμό, αξιοκρατία και προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η Α. Διαμαντοπούλου.

Μισθοί, επιδόματα

Η υπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει επί των οικονομικών αιτημάτων του κλάδου, εν όψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού -οι εκπαιδευτικοί βασικά διεκδικούν την καταβολή των 1.400 ευρώ καθαρών αποδοχών στον νεοδιόριστο, την άμεση χορήγηση του επιδόματος των 176 ευρώ αναδρομικά και την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό. Στην ερώτηση των εκπροσώπων της ΟΛΜΕ, εάν από το 1 δισ. ευρώ με το οποίο προτίθεται η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τον χώρο της παιδείας, προβλέπονται πιστώσεις για τους μισθούς των εκπαιδευτικών, η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε πως προορίζονται για τις υποδομές, την επιμόρφωση και το ολοήμερο σχολείο, θεσμό τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να επανασυγκροτήσει. Η υπουργός επανέλαβε πως από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα εφαρμοστεί πιλοτικά, με διεύρυνση σε όλα τα σχολεία, κατά τη διάρκεια της τετραετίας.

Αποκέντρωση

Ολοκληρώνοντας τις χθεσινές επαφές της, η κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε από τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών τις προτάσεις τους για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του έργου τους, ενώ επέμεινε στο κυβερνητικό πρόγραμμα περί αποκέντρωσης, της μετατόπισης δηλαδή υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων σε αιρετούς περιφερειάρχες, σημείο στο οποίο αντιτίθεται η ΟΛΜΕ. *

πηγή: Ελευθεροτυπία