Λιγότερο από έναν χρόνο έχει μπροστά του ο κ. Ι. Ραγκούσης για να δημιουργήσει το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», με τίτλο: 
«Αγώνας σπριντ» για τον «Καποδίστρια 2». Το ρεπορτάζ επισημαίνει τα παρακάτω:

«Στην κορύφωσή της έχει φθάσει η ζύμωση για τον «Καποδίστρια 2» και τη θέσπιση αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης εν όψει και των προγραμματικών δηλώσεων, τις ημέρες αυτές, στη Βουλή.

Εν αναμονή της αποσαφήνισης των κυβερνητικών προθέσεων για το εγχείρημα, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης θα δώσει το στίγμα του πώς και κυρίως του πότε θα γίνουν οι αλλαγές.

Οι τοπικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2010 λειτουργούν πλέον ως ορόσημο, συνδέοντας ευθέως τις όποιες τροποποιήσεις στον διοικητικό χάρτη της χώρας με την καθιέρωση του νέου- γερμανικής έμπνευσης- εκλογικού συστήματος.

Ιδίως όσον αφορά τις νέες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στις προσεχείς εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να αναδείξουν συμβούλια και περιφερειάρχες.

Οι νομαρχίες δεν θα υφίστανται με τη σημερινή μορφή τους, νέοι ρόλοι θα ανακύψουν, πόροι και αρμοδιότητες θα μεταφερθούν.

Προβληματισμός πάντως κυριαρχεί ως προς τον αριθμό των αιρετών περιφερειών (από 13 ως 16-17), των διοικητικών περιφερειών (6-7), αλλά και τη σχέση τους με τις σημερινές κρατικές περιφέρειες, οι οποίες συν τω χρόνω οδεύουν προς κατάργηση. Και όλα αυτά όταν κύριο ζητούμενο είναι η επιτάχυνση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ μέσω των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Τις ημέρες αυτές δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για «Καποδίστρια 2» με 300-350 δήμους, τα όρια των οποίων θα είναι ταυτισμένα με μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, η Αυτοδιοίκηση εμφανίζεται ωστόσο διχασμένη ως προς το πότε μπορούν να γίνουν επιτυχώς όλα αυτά.

Κάποιοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για προεργασία του εγχειρήματος- ο ίδιος ο κ. Ραγκούσης άλλωστε δήλωσε την εβδομάδα που πέρασε ότι βρήκε tabula rasa στο υπουργείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες παντελώς απροετοίμαστες-ενώ αρκετοί θέλουν ρήξεις και τομές άμεσα, και δη στην τρέχουσα περίοδο ευφορίας για την κυβέρνηση.

«Δεν είναι απαραίτητη η μείωσητων δήμων ακαριαία σε 300- 350τον αριθμό» εκτιμούν οι υποστηρικτές της δεύτερης εκδοχής. «Μπορεί να προχωρήσει σε συνενώσεις σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη, σε νησιά αλλά και σε μικρούς δήμους,που δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του “Καποδίστρια 1”. Κρίσιμο ρόλο θα παίξουν βεβαίως και οι μητροπολιτικές λειτουργίες. Ποιος θα τις αναλάβει; Υπάρχουν έντονες σκέψεις να τελούν υπό την αιγίδα της αιρετής περιφέρειας».

Στην περίπτωση πάντως κατά την οποία ο «Καποδίστριας 2» ολοκληρωθεί πριν από τον Σεπτέμβριο, οι ίδιοι εκτιμούν ότι ο κ. Ραγκούσης θα πρέπει να κινηθεί «πιο γρήγορα και από τη σκιά του».

Δεδομένου ότι οι υποψηφιότητες των επίδοξων τοπικών αρχόντων θα αρχίσουν να κατατίθενται αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, εύλογο είναι ότι θα πρέπει να γνωρίζουν ποιου… δήμου επιθυμούν να ηγηθούν.

diavoulefsi1@ypes.gov.gr
O υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επιχειρεί να κάνει πράξη την ηλεκτρονική διακυβέρνηση: Το σχέδιο των υπηρεσιών της πρώτης υπουργικής απόφασης που θα εκδώσει, και η οποία αφορά τη μείωση του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων, αναμένεται να αναρτηθεί την προσεχή Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι στην ιστοσελίδα του υπουργείου www.ypes.gr. Υστερα από αυτό και επί μία εβδομάδα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση diavoulefsi1@ypes. gov.gr Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, κάθε φορέας του Δημοσίου, εκτός από τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Αμυνας, υποχρεούται να διατηρεί ως πέντε κρατικά αυτοκίνητα, εκτός κι αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι τους οποίους θα πρέπει να αιτιολογήσει. Ο στόλος που θα απομείνει μετά την απογραφή θα αντικατασταθεί με υβριδικά αυτοκίνητα εντός του 2010 τα οποία το κράτος θα προμηθευτεί με λίζινγκ ύστερα από διαγωνισμό. Εκτός από τον Πρωθυπουργό, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων και των Ανεξάρτητων Αρχών, οι οποίοι θα κινούνται με αυτοκίνητα των 1.600 κυβικών, όλες οι άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου θα έχουν αυτοκίνητα 1.400 κυβικών τα οποία θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο για τις υπηρεσιακές τους ανάγκες.

Στο Διαδίκτυο, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους, θα αναρτώνται όλες ανεξαιρέτως οι αποφάσεις των υπουργών, όπως έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Η ίδια πρακτική θα ακολουθείται και με τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τις αποφάσεις για τις προμήθειες του Δημοσίου.

Συζήτηση με ΕΝΑΕ περί «διπλού μισθού»
Την πρόθεση διαλόγου με στόχο να επανεξεταστεί το θέμα του διπλού μισθού- αμοιβή από εργασία και ταυτόχρονα καταβολή εξόδων παράστασης- σε δημάρχους και νομάρχες εξέφρασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, στο πλαίσιο της ενημερωτικής συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) κ. Δ. Δράκο.

Θετικά διακείμενος σε αλλαγές, «κατά τρόπον ώστε να προστατεύεται το κύρος των αιρετών», ο υπουργός δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε διάλογο με τα κορυφαία αυτοδιοικητικά όργανα, τόσο των δημάρχων όσο και των νομαρχών, την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ αντιστοίχως, για να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Ο κ. Ραγκούσης ακόμη έκανε σαφή την πρόθεσή του για αλλαγή του εκλογικού πήχη του 42%.

Από την πλευρά του ο κ. Δράκος μετέφερε στον υπουργό το «ναι» των νομαρχών (και των «γαλάζιων») ως προς την αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ενώ επέμεινε στο ότι οι περιφέρειες θα πρέπει να είναι από 13 ως 17. «Δομές τεραστίων διαστάσεων απαγορεύουν στην Αυτοδιοίκηση να βρίσκεται κοντά στον πολίτη» τόνισε ο κ. Δράκος.

Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ στάθηκε ιδιαίτερα στις οικονομικές διεκδικήσεις των νομαρχών, στενά συνδεδεμένες με ζωτικά προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη, όπως η μεταφορά των μαθητών- για την οποία τα χρωστούμενα είναι σχεδόν δύο ετών και αγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ.

Με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους μειωμένους περίπου κατά 5 εκατ. ευρώ από τα αναμενόμενα ποσά, οι νομάρχες δήλωσαν ότι περιμένουν τον προϋπολογισμό του 2010 για να ανακάμψουν».