Στο 6ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων των Ευρωεπιμελητηρίων στις Βρυξέλλες, συμμετείχαν Έλληνες επιχειρηματίες από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ, κ. Ιωάννη Μασούτη. Τα θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, αφορούσαν τις δυνατότητες της ενιαίας αγοράς αναφορικά με το ανθρώπινο κεφάλαιο, την ενεργειακή κρίση και τις βιώσιμες λύσεις καθώς και τη θωράκιση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Πλήθος ευρωπαίων επιχειρηματιών, εκπροσωπώντας μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, σχεδόν από κάθε τομέα οικονομικής δραστηριότητας, συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και κατέθεσαν τις απόψεις και τις ιδέες τους για τα ζητήματα τα οποία απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα. Σε αυτή τη δύσκολη γεωπολιτική συνθήκη, η αισιοδοξία όλων επιβεβαιώθηκε καθώς οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται και απαντούν στις προκλήσεις ώστε να παραμένουν ανταγωνιστικές. «Μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια απίστευτα δύσκολων συνθηκών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να επιτρέψουν στους επιχειρηματίες της Ευρώπης να προχωρήσουν από την επιβίωση στην επιτυχία», δήλωσε ο πρόεδρος της Eurochambres, Vladimir Dlouhy.

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Ιωάννης Μασούτης, ανέφερε: «Οι Ελληνικές ΜμΕ και πολλές ΜμΕ κρατών μελών, προκειμένου να γίνουν εξωστρεφείς ή να ενδυναμώσουν την εξωστρέφειά τους χρειάζονται, μεταξύ άλλων, πρόσβαση σε στρατηγική πληροφόρηση, κατάρτιση και δικτύωση μέσα από B2B και B2G συναντήσεις στο εξωτερικό, μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών και εκσυγχρονισμό των εργαλείων προώθησης και χρηματοδότησης εξαγωγών, και υποστήριξη για την επίλυση καθημερινών διαδικαστικών προβλημάτων, όπως π.χ. η έκδοση visa. Όλες αυτές οι υπηρεσίες ενίοτε προσφέρονται δωρεάν από δημόσιους οργανισμούς ή παρέχονται από συμβουλευτικές επιχειρήσεις με ακριβό αντίτιμο. Πώς θα μπορούσε η ΕΕ να συμβάλλει ώστε να βοηθήσει τις ενδιαφερόμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν τον δυναμισμό να συμμετάσχουν ισότιμα στις αλυσίδες αξίας και να ωφεληθούν από τις εξαγωγές»;

Νωρίτερα η Dita Charanzova, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Valdis Dombrovskis, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής και Ευρωπαίος επίτροπος για το εμπόριο, παρουσίασαν την εκδήλωση. Από την Ελλάδα, συμμετείχαν εκπρόσωποι από 25 Επιμελητήρια της χώρας, καθώς και από τη Διοικούσα Επιτροπή της ΚΕΕΕ, εκτός από τον πρόεδρο, οι κκ. Παύλος Ραβάνης, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Παναγιώτης Αγνιάδης, Στέφανος Γεωργιάδης, Εμμανουήλ Αλιφιεράκης. Τοποθετήσεις, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, έκαναν η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Βασίλης Κορκίδης και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Στη δήλωσή του, την επόμενη ημέρα από τη συνεδρίαση, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ σημείωσε: «Συμμετέχουμε στο 6ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων, εδώ, στις Βρυξέλλες, με στόχο να δώσουμε το μήνυμα ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μάχονται και τα καταφέρνουν. Μετά από εργώδεις προσπάθειες και δυναμικούς αγώνες, εργαζομένων και επιχειρηματιών, το ελληνικό επιχειρείν βρίσκει ξανά το βηματισμό του. Πατάμε στα πόδια μας και αντικρίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Και ρεαλισμό. Ρεαλισμό, στη βάση όσων συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και αισιοδοξία γιατί τα στοιχεία από την πορεία της ελληνικής οικονομίας μας το επιτρέπουν. Διαβάσαμε, άλλωστε, πρόσφατα και τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν για τη χώρα μας, στην ετήσια οικονομική έρευνα των Ευρωεπιμελητηρίων…Με αισιοδοξία, λοιπόν, ως ΚΕΕΕ, εκπροσωπούμε για ακόμα μια χρονιά, την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και δηλώνουμε έτοιμοι να απαντήσουμε στις προκλήσεις».

Αναφορικά με τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ο κ. Μασούτης σημείωσε: «Οι προκλήσεις συζητήθηκαν εκτενώς στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, εχθές. Η τεράστια εκπροσώπηση επιχειρήσεων και οι τοποθετήσεις για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα όπως η βιωσιμότητα και η ενεργειακή κρίση καθώς και οι ελλείψεις και η ανάγκη αναβάθμισης του εργατικού δυναμικού ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμες για όλους. Επιστρέφουμε στις πατρίδες μας σοφότεροι. Κρατάμε αυτή τη φράση : “Από την επιβίωση στην επιτυχία για όλους του Ευρωπαίους επιχειρηματίες” και προχωράμε μπροστά»…

Ακολουθείστε μας στο Google News