Το Δίκτυο για τη Σωτηρία Ασωπού και Ευβοϊκού έχει ανεβάσει το θέμα και με την κινητοποίηση στα διόδια Σχηματαρίου «προκαλεί» την πολιτεία και τους αρμοδίους να δράσουν άμεσα για την σωτηρία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών, που κινδυνεύει εξίσου.


Το Σάββατο 21 Μαρτίου, φορείς, σύλλογοι και πολίτες συμμετείχαν στην κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε στα διόδια Σχηματαρίου, προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους με το έγκλημα που συντελείται σε Ασωπό και Ευβοϊκό. Οι συμμετέχοντες μοίραζαν μπουκαλάκια με νερό Ασωπού(!) στα διερχόμενα αυτοκίνητα, καθώς και ανακοινώσεις, ώστε να ενημερώσουν για το πρόβλημα που υπάρχει και αφορά στην υγεία όλων των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι φορείς Εύβοιας και Βοιωτίας, που συμμετείχαν, έχουν συστήσει ένα «Δίκτυο για τη σωτηρία του Ασωπού και του Ευβοϊκού», το οποίο αγωνίζεται για την αντιμετώπιση της οξύτατης περιβαλλοντικής και κοινωνικής/ οικονομικής κρίσης λόγω της ανεξέλεγκτης βιομηχανικής ρύπανσης.

Βέβαια, ακούσαμε προσφάτως δηλώσεις του Υπουργού, κ. Σουφλιά στα Αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης, ότι δεν θα διστάσει να κλείσει και εργοστάσιο αν είναι να λυθεί το πρόβλημα. Βέβαια να υπενθυμίσουμε, ότι το πρόβλημα ξεκινάει απο παλιά και κατά καιρούς υπήρξαν κάποιες φωνές διαμαρτυρίας για την ανεξέλεγκτη λειτουργία βιομηχανιών χωρίς τη λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά ως εκεί… Σήμερα, φαίνεται πως οι φωνές δυναμώνουν, αφού και οι ίδιοι οι πολίτες βλέπουν το έγκλημα που συντελείται, όχι μόνο εις βάρος του περιβάλλοντος, αλλά και εις βάρος της ίδιας τους της υγείας.

Το δίκτυο πολιτών Εύβοιας στην συγκέντρωση για Ασωπό και Ευβοϊκό.

Οι Ενεργοί Πολίτες καθώς και άλλοι φορείς έχουν βάλει και ένα άλλο ζήτημα, που προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους της Χαλκίδας και αφορά στην ποιότητα του νερού. Ωστόσο η ΔΕΥΑΧ επιμένει, ότι το νερό είναι καλής ποιότητας και μάλιστα για να σβήσει τις όποιες αμφιβολίες και εφόσον τέθηκαν ερωτήματα και απο τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, έδωσε στη δημοσιότητα δύο τελευταίες αναλύσεις του νερού, που πίνει ο Χαλκιδέος πολίτης.

Πρόβλημα νερού έχει τεθεί και στο Δήμο Ανθηδώνος, αλλά και στο Δήμο Αυλίδας. Μάλιστα ο Υπουργός, Κώστας Μαρκόπουλος ζήτησε να γίνει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αυλίδας, προκειμένου να παραστεί και να συζητηθεί το θέμα της ύδρευσης και του νερού. Φυσικά το αίτημα του Υπουργού έγινε αποδεκτό… Το αίτημα των πολιτών για καθαρό νερό, άραγε σε ποιόν πρέπει να απευθυνθεί για να γίνει αποδεκτό(!) Πάντως θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε τι θα πει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Κώστας Μαρκόπουλος.

Άλλωστε δεν μπορούμε να μιλάμε για προοπτικές της τουριστικής ανάπτυξης της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και τα φυσικά πλεονεκτήματα των νομών να τα καταστρέφουμε, εθελοτυφλώντας σε λειτουργίες άνομες ή παράτυπες. Καθότι, στους τουρίστες τί θα δείξουμε; Τον μαύρο Ασωπό και νεκρό Ευβοϊκό ή θα τον ξεδιψάσουμε με εξασθενές χρώμιο;

Να επισημάνουμε ότι το ΣΚΑΙ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα του Ασωπού και έχει αφιερώσει ρεπορτάζ του στο πρόβλημα της μόλυνσής του. Μάλιστα, στην ιστοσελίδα του www.skai.gr  έχει εκτενή αναφορά στο θέμα. Αξίζει να τονίσουμε, ότι στην ηλετρονική διεύθυνση skai.gr/asopos, μαζεύονται υπογραφές αντίδρασης στην υποβάθμιση του Ασωπού. Ήδη οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει τις 23.540.

Ο Πρόεδρος του συλλόγου «Η ΓΑΙΑ», Νίκος Χασάνδρας σε δηλώσεις του στο EVIAPORTAL.GR, τόνισε ότι το πρόβλημα του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών δεν σταματά στον Ασωπό, αφού ακόμα δεν έχει λήξει το θέμα του λιθάνθρακα που θα το βρούμε πάλι μπροστά μας, δεδομένου ότι η «πολιτεία» βάζει πλέον «τρίτους» να διεκδικήσουν ως ανώδυνο καύσιμο υλικό τον λιθάνθρακα!!! Ακόμα όμως θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα, με το Χωροταξικό Σχεδιασμό και το Γενικό Πολεοδομικό, που θα υποχρεωθουν οι ΟΤΑ να υλοποιήσουν.

Ο πρώην βουλευτής του Συνασπισμού και μέλος της Π.Γ. του κόμματος, Βαγγέλης Αποστόλου επισήμανε: «Το θέμα μόλυνσης του Ασωπού και συνολικά του υδροφόρου ορίζοντα είναι θέμα ζωής για την περιοχή Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας. Οι δηλώσεις του κ.Σουφλιά – ενός υπερυπουργού – μπαίνει στη λογική και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Δεν δίνονται έτσι λύσεις. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται ρήξη με τις πολιτικές που ακολουθούνται, με τις «συμπεριφορές» των μεγάλων μονάδων. Πρέπει επιτέλους όχι μόνο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να λειτουργήσουν, αλλά και να γίνει μια προσπάθεια μελέτης υδρολογικής, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα«. Ο κ.Αποστόλου πάντως δε διστάζει να πει, πως όποιος δεν συμμορφωθεί θα πρέπει να τιμωρηθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις βιομηχανίες. Απο εκεί και πέρα επιμένει πως υπάρχουν σύννεφα στο θέμα της ποιότητας νερού της Χαλκίδας και υποστηρίζει, ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί ο τρόπος και το μέρος διεξαγωγής των ελέγχων του νερού, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ισχυρισμοί της ΔΕΥΑΧ.