«Κλείδωσαν» στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο του Σαββάτου οι αποφάσεις για μείωση σε όλες τις κύριες συντάξεις κατά 12% για το ποσό άνω των 1.300 ευρώ, για κλιμακωτή μείωση σε επικουρικές άνω των 200 ευρώ, για περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και στα πολυτεκνικά επιδόματα.

 «Η μείωση των συντάξεων δεν μπορούσε να αποφευχθεί» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η επίπτωση είναι ηπιότερη από ό,τι έχει εμφανιστεί. Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επιτρόπου, ενώ μετέφερε στους υπουργούς κλίμα αισιοδοξίας για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας που θα δώσει το πράσινο φως για το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα.

Θανάσης Ζεμπίλης, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας 2019

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η επίπτωση από τη μείωση είναι ηπιότερη από ό,τι έχει εμφανιστεί και έφερε ως παράδειγμα κάποιον που παίρνει σύνταξη 1.500 ευρώ. «Η σύνταξή του μειώνεται κατά 12% για το ποσόν πάνω από τα 1.300 ευρώ, μειώνεται, δηλαδή, κατά 24 ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός.

Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να έχουν πάγιο και όχι προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή να επηρεάζουν με μόνιμο τρόπο τις δαπάνες.

Οι νέες μειώσεις συμβάλλουν στο κλείσιμο της τρύπας των 325 εκατ. ευρώ που είχε θέσει ως προαπαιτούμενο η τρόικα, για να προχωρήσει το νέο δάνειο και το PSI.

«Δεν τίθεται θέμα επιτρόπου»

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε και στο θέμα του επιτρόπου τονίζοντας ότι «αυτό δεν συζητείται». «Προβλέπονται ήδη και λειτουργούν μόνιμοι μηχανισμοί παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος, οι οποίοι θα ενισχυθούν. Δεν τίθεται θέμα επιτρόπου» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση για την υλοποίηση του νέου προγράμματος και εν όψει της σύναψης της δανειακής σύμβασης, είπε ότι τα όρια είναι πολύ πιεστικά και όλα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Το Υπουργικό αποφάσισε να κατατεθεί τη Δευτέρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για την ψήφιση των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.

Δεύτερο νομοσχέδιο, με τον χαρακτήρα του επείγοντος, θα περιλαμβάνει τα εκκρεμή ζητήματα στον τομέα της Υγείας, τις νέες ρυθμίσεις για τα φάρμακα και την αναδιάρθρωση και ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του την επόμενη Τρίτη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να ρυθμίσει εκκρεμότητες του PSI. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που καθορίστηκε, από τις 8 έως τις 11 Μαρτίου αναμένεται να γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο στόχος αυτός και τα χρονοδιαγράμματα είναι εφικτά.

Στη συνεδρίαση επικράτησε κλίμα αισιοδοξίας για την έγκριση του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας τη Δευτέρα στο Εurogroup, μετά την ενημέρωση που έκανε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος για τις θετικές συζητήσεις που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μάριο Μόντι, καθώς και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Στο Υπουργικό συζητήθηκε για αρκετή ώρα το θέμα του ειδικού λογαριασμού μέσω του οποίου θα καταβάλλονται οι δόσεις της νέας χρηματοδότησης στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Παπαδήμος ανέφερε πως στις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, τις τελευταίες ημέρες, έθεσε το ζήτημα της ενεργοποίησης της αναπτυξιακής ενίσχυσης της Ελλάδας, μέσω ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ, το οποίο συζητείται και στην Ευρώπη όλο και συχνότερα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παντελή Καψή, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει θετική διάθεση από τους Ευρωπαίους ηγέτες για να δοθεί και το αναπτυξιακό πακέτο, μετά την απόφαση του Εurogroup και την ολοκήρωση του PSI.

Η Άννα Διαμαντοπούλου εξέφρασε τη διαφωνία της για τις περικοπές που συμφωνήθηκαν, τονίζοντας ότι η αρχική πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη για μεσοσταθμική μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15% θα ωφελούσε περισσότερο τα Ταμεία.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση της κυβέρνησης.

Για το Ελληνικό

Εκτενής συζήτηση έγινε για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. «Πρόκειται για μεγάλο αναπτυξιακό έργο» δήλωσε ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής και μετέφερε τη φράση του κ. Παπαδήμου, ότι η δέσμευση για την υλοποίηση του έργου θα αναδείξει την αναπτυξιακή προοπτική που χρειάζεται η χώρα.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται το 1/3 των 6.200 στρεμμάτων να γίνει πράσινο, το 1/3 να δομηθεί και το υπόλοιπο 1/3 ελεύθεροι χώροι.

Η Αννα Διαμαντοπούλου και η Φώφη Γεννηματά ζήτησαν να ληφθεί πρόνοια, ώστε ο συντελεστής πρασίνου που θα προβλεφθεί να μπορεί να ανταλλαγεί με τη διαμόρφωση πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας.

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε επίσης και η πορεία του προγράμματος «Ήλιος» και τονίστηκαν οι αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορεί να δώσει.

in.gr