Με πρωτοβουλία Βουλευτή και εισηγητή του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Πιπεργιά, οι βουλευτές Δημήτρης Πιπεργιάς, Βασίλης Κεγκέρογλου, Ροδούλα Ζήση και Χρήστος Πρωτόπαπας κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σχετικά με την απόφαση των μετόχων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης να προβεί στο κλείσιμο του εργοστασίου της στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Με ανακοίνωσή της η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ» καταγγέλλει ότι η Κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί οδηγεί τον Κλάδο της Λιπασματοβιομηχανίας σε αδιέξοδο και στο κλείσιμο τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Θεσσαλονίκη.
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία των εργαζομένων, η Κυβέρνηση, με την πολιτική της, οδηγεί σε μεθοδευμένη επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), λόγω της ανεξέλεγκτης εισαγωγής λιπασμάτων από την εταιρία «ARGOS» της ΠΑΣΕΓΕΣ με την πλήρη κάλυψη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης επιδεινώνονται ακόμη από την έλλειψη στήριξης των πιστωτών της, που είναι και μέτοχοί της, οι οποίοι απ’ ότι φαίνεται επιδιώκουν να την ξεφορτωθούν και την αδυναμία είσπραξης οφειλών προηγούμενων ετών, που ανέρχονται στα 120 εκατ. ευρώ και προέρχονται κυρίως από αγροτικούς συνεταιρισμούς και τέσσερις ιδιώτες χονδρεμπόρους.
Για την επίλυση των προβλημάτων της επιχείρησης και την βελτίωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, οι εργαζόμενοι υπέβαλαν τεκμηριωμένες προτάσεις και σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό, οι εκπρόσωποί τους (Σωματείο, Ομοσπονδία, ΕΚΘ, ΓΣΕΕ) πήραν διαβεβαιώσεις για την ανεύρεση λύσεων, προκειμένου να εξασφαλισθεί η λειτουργία και η βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Παρ’ όλα αυτά, την επόμενη μέρα η Γενική Συνέλευση των μετόχων, χωρίς να αιτιολογήσει επαρκώς την απόφασή της, ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου της ΒΦΛ στην Θεσσαλονίκη.
Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων των εργαζομένων, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να αποτρέψουν το κλείσιμο του εργοστασίου και την αποβιομηχάνιση του κλάδου της Λιπασματοβιομηχανίας, που εξυπηρετεί μόνο τους «αεριτζήδες» και επιβαρύνει την αγροτική και Εθνική Οικονομία.
 
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
 
 Σε τι ενέργειες πρόκειται να προβούν ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο του εργοστασίου της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη;
Τι μέτρα πρόκειται να πάρουν ώστε να εξυγιανθεί οικονομικά η επιχείρηση προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα και η ανάπτυξή της;»

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019