Βρισκόμαστε μία εβδομάδα πριν από την εκλογική μάχη. Οι εκλογές αυτές έρχονται σε μία περίοδο ακραίων μεταρυθμίσεων που καταργούν εργασιακά δικαιώματα, κόβουν συντάξεις κ.λ.π., εφαρμόζοντας τη μέχρι τώρα νεοφιλελεύθερη πολιτική. Ακόμα και σήμερα ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι από του χρόνου η χώρα κινδυνέυει να μείνει χωρίς νοσοκομεία.

 Στα σχολεία και τα πανεπιστήμια αντί για βιβλία διανέμονται φωτοτυπίες. Οι αυτοκτονίες όλο και αυξάνονται. Η εικόνα, λοιπόν, που έχουμε είναι ένα κράτος υπό διάλυση. Τι άραγε συνέβει και φτάσαμε ως εδώ;
Πριν κάποιος καταλήξει στο ποιους θα στηρίξει, λοιπόν, οφείλει να δει την πορεία τόσο αυτών που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση, όσο και τις επιμέρους μεταρυθμίσεις που προωθούνται τόσα χρόνια.
Αν εξετάσουμε προσεχτικά τις μεταρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί από τα δύο μεγάλα κόμματα.από τη μεταπολίτευση και μετά μπορούμε να διαπιστώσουμε τη πραγματική σημασία αυτής της εκλογικής μάχης. Και εξηγούμε: Μέχρι το 2008 οι μεταρυθμίσεις που προωθήθηκαν επί της ουσίας αποσκοπούσαν σε μία σταδιακή υποτίμηση της εργασίας. Μόνο που ήταν παραπάνω από εμφανής η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού σε όλους τους τομείς του κρατικού μηχανισμού. Τραντακτά παραδείγματα αυτού του ισχυρισμού αποτελούν οι μεταρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατά πόσο αυτή συσχετίζοταν τόσο με την δευτεροβάθμια όσο και με την εργασία. Με λίγα λόγια, μέχρι τώρα ο κάθε υπουργός παιδείας άλλαζε ό,τι ήθελε χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν το τι ίσχυε.
Από το 2008 (κρίση) και μετά παρατηρείται μία μεγάλη ποιοτική διαφορά των αλλαγών: όλες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους είτε μέσω των μνημονίων είτε μέσω ενός γενικότερου σχεδιασμού. Αν πάμε, λοιπόν, πάλι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα δούμε ένα νομοσχέδιο που από τη μία ανατρέπει συνολικά τη μέχρι τώρα λειτουργία των πανεπιστημίων και από την άλλη τα συνδέει (μέσω των αλλαγών στο σχολείο) με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με κεντρική στόχευση μία μη-παιδεία που παράγει πειθαρχειμένους και ελαστικά εργαζόμενους νέους.
Το ίδιο ακριβώς βλέπουμε και στους υπόλοιπους τομείς του κρατικού μηχανισμού, με την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων αιώνων, την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας και όλα αυτά στο όνομα της εθνικής σωτηρίας. Το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι “γιατί τώρα;” Μόνο που αυτό έχει απαντηθεί εδώ και καιρό από τον Γιώργο Παπανδρέου όταν δήλωσε οτι πρέπει “να κάνουμε την κρίση ευκαιρία”. Και βέβαια εννοούσε την μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία για το αστικό σύστημα να ξεφορτωθεί τον βραδυκίνητο εκσυχρονισμό και να περάσει σε ένα ποιο άμεσο μοντέλο, εξυπηρετώντας το διεθνές και ντόπιο κεφάλαιο.
Βλέποντας, λοιπόν, τις εκλογές υπό αυτό το πρίσμα καταλλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειτε για μια εκλογική μάχη που θα καθορίσει τον τρόπο ανάπτυξης (ή μη) του κράτους από εδώ και πέρα, ή αλλιώς το μέλλον μας αλλά και το μέλλον των παιδιών μας. Θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε σε όλους τους τομείς την κατάρρευση αυτή του κράτους, αλλά δεν είναι του παρόντος.
Με αυτά και άλλα πολλά ως δεδομένα η μόνη ρεαλιστική πρόταση για τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία είναι η πρόταση της Αριστεράς. Η πρόταση που μιλάει ξεκάθαρα όχι μόνο για κυβέρνηση της Αριστεράς αλλά και για μαζικό ανανεωμένο από τα κάτω Κίνημα. Και αυτή είναι ουσιαστικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή ανατροπη στην Ελλάδα, μήνυμα στην Ευρώπη.
Κώστας Δαύλιας
Υποψήφιος Βουλευτής νομού Ευβοίας με τον ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019