Στις 60-65.000 το πληθυσμιακό όριο για νέους δήμους, μονοεδρικές, αναφέρει το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr. Συγκεκριμένα:

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τα κείμενα για τον «Καποδίστρια 2» και το νέο εκλογικό νόμο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Ο κ. Ραγκούσης που είχε την Τρίτη τετράωρη συνεργασία με τον πρωθυπουργό πήρε το «πράσινο» φως να ξεκινήσει η διαβούλευση για τις δύο μειζονες αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και του πολιτικού συστήματος.

Πάντως, το κείμενο για τον «Καποδίστρια 2», όπως άλλωστε έχει αποδεχθεί και το δ.σ. της ΚΕΔΚΕ, δεν θα περιλαμβάνει τους χάρτες με τη νέα χωροταξική κατανομή περιφερειών και δήμων, προκειμένου, όπως λένε κυβερνητικές πηγές στην αυτοδιοίκηση gr, «να μην επικεντρωθεί εκεί το ενδιαφέρον». Τι θα περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης που θα σταλεί πριν τις 18/1 οπότε ξεκινάει το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων: τις νέες αρμοδιότητες περιφερειών και δήμων, τον νέο τρόπο λειτουργίας τους, τον τρόπο της μεταφοράς πόρων κλπ. 

Όσον αφορά τον αριθμό των δήμων η κατανομή θα στηριχθεί στη μελέτη του ΙΤΑ που προβλέπει 380-390 (από 1035 που είναι σήμερα) χωρίς όμως να περιλαμβάνει την Αττική. Αυτός είναι και λόγος που ορισμένα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για περίπου 500 δήμους. Για τις περιφέρειες η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει καταλήξει να είναι όσες και σήμερα, δηλαδή 13, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο τα υφιστάμενα όρια. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, στις οποίες θα δημιουργηθούν μητροπολιτικές διοικήσεις με επίκεντρο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Μονεδρική και δήμος
 
Αλληλένδετες με τον «Καποδίστρια 2» θα είναι και οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα όρια των μονοεδρικών θα ταυτίζονται με αυτά των νέων δήμων. Άλλωστε, με εξαίρεση τις νησιωτικές και κάποιες απομακρυσμένες ορεινές περιοχές το πληθυσμιακό (κατώτατο) όριο για τη δημιουργία των 180 μονοεδρικών (εκλογή με σταυρό) και των δήμων θα είναι παρόμοιο, δηλαδή γύρω στους 60-65.000 κατοίκους. Παράλληλα οι υπόλοιποι 120 από τους 300 της Βουλής θα εκλέγονται με λίστα στις 13 περιφέρειες της χώρας, ενώ διατηρούνται το πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή και οι ρυθμίσεις του «Νόμου Σκανδαλίδη» για την κατανομή των εδρών και την επίτευξη αυτοδυναμίας.

Κακλαμάνης: χωρίς 4 δις να μην την αποτολμήσει

Να μην αποτολμήσει τη Διοικητική Μεταρρύθμιση αν δεν έχει εξασφαλίσει τα 4 δις που απαιτούνται κάλεσε την κυβέρνηση με δηλώσεις του από τη Δεξαμενή όπου τελέστηκε στην Αθήνα ο αγιασμός των υδάτων, ο Νικήτας Κακλαμάνης:  «Και επί εποχής Νέας Δημοκρατίας και τώρα, έχει την καταρχήν σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις. Οι κυριότερες είναι, ουσιαστικές αρμοδιότητες, που θα ακολουθούνται, όμως, από πόρους, ουσιαστική αποκέντρωση, χωροταξική συνένωση των δήμων αντικειμενικά και όχι με πολιτικά κριτήρια, και το κυριότερο απ’ όλα η Μεταρρύθμιση αυτή χρειάζεται περίπου 4 δις ευρώ για να ολοκληρωθεί. Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει αν τα έχει. Αν δεν τα έχει, να μην την αποτολμήσει», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων.

Πόροι και αρμοδιότητες των OTA

Με βάση το κυβερνητικό σχέδιο για τον «Kαποδίστρια 2», που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Έθνος», παραχωρούνται στις νέες περιφέρειες οι κρατικές αρμοδιότητες που αφορούν τον υπερτοπικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του EΣΠA, την πρωτοβάθμια υγεία, την ευθύνη των σχολικών μονάδων, την πολιτική προστασία, την κατασκευή βασικών τοπικών δημοσίων έργων, τη μεταναστευτική πολιτική, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας καθώς και αρμοδιότητες που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη.

H επιστημονική επιτροπή επεξεργάστηκε προτάσεις βάσει των οποίων οι αυτοδιοικητικές περιφέρειες θα διαχειριστούν πόρους οι οποίοι θα προέλθουν από οικονομίες κλίμακος, δηλαδή από τις συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών οι οποίες αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά κονδύλια στους προϋπολογισμούς της αυτοδιοίκησης.

Eπίσης, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εσόδων της TA θα διαδραματίσει η φορολογική μεταρρύθμιση. Σήμερα αποδίδεται στην τοπική αυτοδιοίκηση το 2% του ΦΠA και υπάρχουν προτάσεις για να αυξηθεί σε 4%.

H επιστημονική επιτροπή επεξεργάστηκε πρόταση για τη θεσμοθέτηση Πόρου Ποιότητας Zωής, ο οποίος θα προέρχεται από την απόδοση του ενιαίου φόρου ακινήτων στις περιφέρειες.

Aξίζει να σημειωθεί ότι οι περιφέρειες αναμένεται να αυξήσουν τα έσοδά τους, με την απόδοση του 100% των προστίμων που καταβάλουν οι πολίτες (από το 2008 ξεκίνησε η απόδοση στις νομαρχίες του 50% των συγκεκριμένων προστίμων). Τέλος, αναμένεται να προέλθουν σημαντικά έσοδα από την αυτοδιοίκηση από την καταγραφή και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των OTA.