Η οικονομική κρίση «έσπασε» την πόρτα πολλών επιχειρήσεων του Νομού και δεκάδες εργαζόμενοι βλέπουν το δρόμο της ανεργίας να ανοίγεται μπροστά τους. Η Εύβοια δεν αντέχει άλλο με ημίμετρα. Οι πολίτες απαιτούν λύσεις και ουσιαστική δράση από τους τοπικούς φορείς – εκπροσώπους τους στην πολιτική σκηνή του τόπου.


Όταν ακόμα και σήμερα, οι απολυμένοι της ΔΑΡΙΓΚ αγωνίζονται για τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται από την εξαφανισμένη Διοίκηση της εταιρείας, που έβαλε λουκέτο και έφυγε…
Όταν οι ειδικές επιδοτήσεις στους συνταξιούχους πλέον απολυμένους των εταιρειών ΚΟΙΣΕΛΙΚ, ΜΑΡΜΕΤΑΛ δεν έχουν δοθεί…

Όταν ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχεται τα οικονομικά – λειτουργικά προβλήματα της ΛΑΡΚΟ…
Και ο ουρανός της Εύβοιας καλύπτεται με το μαύρο σύννεφο της ανεργίας…
Έρχεται η ΝΕΟΣΕΤ να συμπληρώσει το πάζλ, που απεικονίζει ένα δυσοίωνο οικονομικό μέλλον για το σύνολο του Νομού.
 Δυστυχώς, έρχονται σήμερα οι εξελίξεις στην επιχειρηματικότητα της Εύβοιας, να επιβεβαιώσουν όσους «ψιθύριζαν» την τελευταία 10ετία περίπου, ότι ο Νομός θα ζήσει μαύρες μέρες, αν οι τοπικοί φορείς δεν αναζητήσουν άλλες διεξόδους για οικονομική ανάπτυξη της Εύβοιας, δεδομένου, ότι η βιομηχανοποίηση της διανύει τα τελευταία μέτρα πριν γραφτεί το οριστικό τέλος της.
Οι δυσάρεστες εξελίξεις με τη μείωση θέσεων εργασίας σε μεγάλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Εύβοια, αποδεικνύουν, πως τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να είναι άμεσα και δραστικά και να αφορούν στη δράση και δημιουργία προϋποθέσεων για ανάπτυξη άλλων τομέων οικονομικής άνθισης. Όπως είναι ο τουρισμός, σε όλες τις μορφές του – θρησκευτικός, πολιτιστικός, αγροτουρισμός κ.λ.π.
Άλλωστε, όλα δείχνουν από τη στάση των εργοδοτών των επιχειρήσεων καθώς και της πολιτείας, πως δεν υπάρχει διέξοδος των εργοστασίων από την κρίση και στήριξής τους.
Η Εύβοια, δυστυχώς, βιώνει βουβή τα τελευταία γεγονότα, με τις οικιοθελείς αποχωρήσεις από εταιρείες, όπως τη ΣΕΛΜΑΝ, τα Τσιμέντα Χαλκίδας και μείωση των θέσεων εργασίας, όπως και τις απολύσεις στη ΝΕΟΣΕΤ. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Έυβοιας, μετά τις απολύσεις, η διοίκηση της ΝΕΟΣΕΤ είναι εξαφανισμένη και δεν υπάρχει ούτε Διευθυντής, ούτε προσωπάρχης, για να συζητήσουν μαζί του τις εξελίξεις. Ωστόσο έχουν κοινοποιηθεί άλλες 5 απολύσεις σε εργαζόμενους.

Απολυμένοι της ΔΑΡΙΓΚ
Ακόμα περιμένουν τα λεφτά τους οι απολυμένοι της ΔΑΡΙΓΚ.

Μη ξεχνάμε την ιδιότυπη κατάσταση που επικρατεί στη ΛΑΡΚΟ, η οποία χρησιμοποιεί εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών ανασφάλιστους, ενώ την ίδια ώρα η κεντρική διοίκηση της εταιρείας, απαξιώνει τη ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να πετύχει καλύτερη συμφωνία με ιδιώτες ενδιαφερόμενους.
Όχι με το καλύτερο τρόπο έκλεισε και το θέμα της ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ. Μπορεί το Σωματείο στην προκειμένη περίπτωση να τα βρήκε με τη Διοίκηση, δεν παύει όμως να είναι θετική εξέλιξη, ότι πλέον η ΣΤΑΝΤΑΡΤ στην Εύβοια θα λειτουργεί ως εμπορική επιχείρηση, δεδομένου ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται σε Βουλγαρία και χώρες με χαμηλόμισθο εργατικό δυναμικό. Να σημειωθεί, ότι η ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ δεν είναι ζημιογόνα επιχείρηση, το αντίθετο μάλιστα.
Ιδιόμορφη κατάσταση επικρατεί και στη Συρματουργία Τσαούσογλου, η οποία βρίσκεται σε παραγωγική χειμερία νάρκη… και το μέλλον της δεν φαίνεται μακρύ!
Ακόμα μια επιχείρηση που τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις είναι ο Μαϊλης, που έχει βγάλει σε διαθεσιμότητα μεγάλο αριθμό εργαζομένων και η αλήθεια είναι, πως βρίσκεται σε αναζήτηση λύσεων, προκειμένου να μη χρειαστεί να απολύσει εργαζόμενους.

Βαγγέλης ΣταύρουΣύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Έυβοιας, Δημήτρη Σταύρου, αυτή τη στιγμή συνολικά στην Ευβοϊκές Επιχειρήσεις έχουμε μια μείωση των θέσεων εργασίας, που αγγίζει περίπου τις 500 στον αριθμό. «Το Εργατικό Κέντρο μαζί με τα Σωματεία καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στήριξης των εργαζομένων και παλεύει για μια επαφή με τα αρμόδια Υπουργεία. Γνωρίζουμε όμως όλοι πολύ καλά ότι οι Υπουργοί δεν εξασφαλίζουν τίποτα», δήλωσε ο Δ.Σταύρου.
Οι κινητοποιήσεις στα προβληματικά εργοστάσια συνεχίζονται, ενώ και οι βουλευτές από την πλευρά τους, πιέζουν τα Υπουργεία μέσω ερωτήσεών τους, λήψη μέτρων στήριξης. Τόσο η Κατερίνα Περλεπέ όσο και ο Γιώργος Παπαγεωργίου από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο Γιώργος Μαρίνος από το ΚΚΕ, έχουν καταθέσει ερωτήσεις σχετικά με τη ΝΕΟΣΕΤ και άλλες επιχειρήσεις του Νομού, τις οποίες έχουμε ήδη δημοσιεύσει στην Eviaportal.

Όλη αυτή η διαμορφούμενη κατάσταση στις επιχειρήσεις της Εύβοιας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, που βιώνουν τα εμπορικά καταστήματα και όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα, στοιχεωθετούν σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ανάγκη για τη δημιουργία ενός ευβοϊκού μετώπου πάλης και διεκδίκησης λύσεων οικονομικής ανάσας και ανάπτυξης της Εύβοιας, με ουσιαστικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες από τους τοπικούς φορείς – Νομαρχία, Δήμους, Επιμελητήρια κ.λ.π. Αναμένουμε λοιπόν, έστω και τώρα την δραστηριοποίησή τους, όχι απλά με την παρουσία τους σε κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, για λόγους πολιτικούς ή την συγγραφή επιστολών προς τα Υπουργεία, που θα καταλήξουν κλειδωμένες σε συρτάρια γραφείων, αλλά τη λήψη πρωτοβουλιών, που θα βγάλει την Εύβοια από το δρόμο της ανεργίας και της ερήμωσης.
Και προσοχή οι Ευβοείς δεν θα δεχτούν αυτή τη φορά ημίμετρα!!! Φαίνεται πως η υπομονή των πολιτών εξαντλείται και απαιτούν πλέον από τους εκπροσώπους τους στην πολιτική σκηνή, τη λύση, η οποία δεν δίνεται σε εκδηλώσεις και με χαιρετούρες ή χαμόγελα, αλλά με αγώνα και συσπείρωση. Για μια φορά θα πρέπει η Εύβοια να προλάβει τα γεγονότα και όχι οι εξελίξεις το Νομό.