Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τις ζημιές που υπέστησαν πτηνοτρόφοι – αγρότες απο τη γρίπη των πτηνών και τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν.

«Πτηνοτρόφοι – αγρότες υπέστησαν μεγάλη ζημία μετά το θόρυβο που είχε προκαλέσει η υποτιθέμενη γρίπη των πτηνών στην Ελλάδα αφού δεν παρουσιάστηκε ουσιαστικά καμία εστία μόλυνσης στη χώρα και τηρούνταν πάντα τα μέτρα βιοασφάλειας.
Εκείνοι όμως οι πτηνοτρόφοι παραγωγοί-αγρότες οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έγιναν μετά το 2006 για δάνεια στήριξης του κλάδου από τις επιπτώσεις της γρίπης των πτηνών, καλούνται τώρα από τις τράπεζες να πληρώσουν έντοκα και με αυξημένους μάλιστα τόκους. Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση οι παραγωγοί βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση.
Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα ήρθε να προστεθεί και η εξαίρεση της πτηνοτροφίας από το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ) πετρελαίου DIESEL για κινητήρες εσωτερικής καύσης στη γεωργία. Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος σε κάθε περίπτωση δικαιούται άτοκα δάνεια για την πρωτογενή παραγωγή και μειωμένη φορολογία του «αγροτικού πετρελαίου» οι πτηνοτρόφοι συνεχίζουν να παραμένουν έκθετοι. Έχοντας υπ’ όψη τη σημερινή δεινή θέση των πτηνοτρόφων

Ερωτάται η κ. Υπουργός

1. Πώς θ’ αποτρέψει ενδεχόμενη εξαφάνιση του κλάδου;
2. Τι προτίθεται να πράξει έτσι ώστε να υπαχθούν και οι εξαιρεθέντες στις ρυθμίσεις που ισχύουν για τους υπόλοιπους; Θα εξασφαλίσετε δηλαδή τη μετατροπή των δανείου σε άτοκο με διάρκεια αποπληρωμής του για 10 έτη, με περίοδο χάριτος 3 ετών με καταβολή της πρώτης δόσης το 2013 και της τελευταίας το 2022;
3. Θα διεκδικήσετε την αναστολή των βεβαιωμένων υποχρεώσεων των
 πτηνοτρόφων-παραγωγών στα Δημόσια Ταμεία για το σκοπό των ως
 άνω δανείων και τη διαδικασία βεβαιώσεως των οφειλομένων
 εισφορών σε αυτά;
 4. Θα ενταχθούν και οι πτηνοτρόφοι-παραγωγοί στο μέτρο της
 επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης;»