Τελικά δεν υπήρξαν εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων.

Ισχυρά πρόσωπα, που δεν αποτελούν έκπληξη, όρισαν επικεφαλής των ψηφοδελτίων Επικρατείας ο Κ.Καραμανλής και ο Γ.Παπανδρέου. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς ηγείται της λίστας της ΝΔ και ο γραμματέας του Κινήματος Γ.Ραγκούσης του αντίστοιχου συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ.

Στις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων Επικρατείας των δύο κομμάτων βρίσκονται στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ τις λίστες συμπληρώνουν προσωπικότητες από διάφορους επιστημονικούς και κοινωνικούς χώρους. Και από τα δύο ψηφοδέλτια προκύπτει η πρόθεση των προέδρων των κομμάτων για ανανέωση.

Στην πρώτη πεντάδα των θέσεων του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας (2ος) και ο Ευάγγελος Αντώναρος (5ος), καθώς και γυναίκες από τον επιστημονικό χώρο: Η κα Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα (3η), η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου (4η).

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ βρίσκεται στη 12η τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, έπειτα από την επιθυμία που εξέφρασε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός απέστειλε την Κυριακή ευχαριστήρια επιστολή προς τον κ. Έβερτ, εξαίροντας τη μακρόχρονη προσφορά του, καθώς και την απόφασή του, η οποία, όπως αναφέρει, εξυπηρετεί την ανανέωση «σε πολιτικές και πρόσωπα».

Αναλυτικά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ είναι το εξής:

1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ
2. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ
3. ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΣΟΥΜΑΝΗ – ΣΠΕΝΤΖΑ
4. ΔΙΟΝΥΣΙΑ – ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
5. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ
6. ΙΣΜΗΝΗ ΚΡΙΑΡΗ
7. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΑΡΓΚΟΒΑΣ
8. ΝΙΚΗ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
9. ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
10. ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ – ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΗ
11. ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
12. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γ.Ραγκούσης ηγείται του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο στην 12η και τιμητική θέση καταλαμβάνει ο καθ. Εμμ.Κριαράς. Τη 2η θέση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει η οικονομολόγος, με εμπειρία από την Παγκόσμια Τράπεζα, Έλενα Παναρίτη, και την 3η θέση ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της πολιτικής της Υγείας και με εμπειρία σε θέματα κοινωνικού κράτους.

Στην 4η θέση βρίσκεται η κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη και στην 5η θέση ο στενός συνεργάτης του Γ.Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος.

Αναλυτικά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ:

Πρώτος, στο ψηφοδέλτιο, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

–       Δεύτερη, η καθηγήτρια Έλενα Παναρίτη, με σπουδές στα Πανεπιστήμια Johns Hopkins και Harvard, πολυετή εργασία στην Παγκόσμια Τράπεζα ως οικονομολόγος και σήμερα με επαγγελματική ενασχόληση σε θέματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας και δημόσιας πολιτικής για υποβαθμισμένες περιοχές.

–       Τρίτος, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της πολιτικής της Υγείας και σε θέματα κοινωνικού κράτους και Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο LSE, στην Μεγάλη Βρετανία. Επίτιμος καθηγητής σε Πανεπιστήμια διαφόρων χωρών σε ζητήματα δημόσιας υγείας, σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

–       Τέταρτη, η Μάγια Τσόκλη,κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος. Έχει εδώ και χρόνια ταυτιστεί με την ταξιδιωτική δημοσιογραφία στην Ελλάδα. Προβάλλει με το έργο της μια διαφορετική αντίληψη για τη χώρα μας.

–       Πέμπτος, ο Παύλος Γερουλάνος, με μεταπτυχιακές σπουδές από  τα Πανεπιστήμια Harvard και MIT, σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα, με εμπειρία και από Δημόσια Διοίκηση, έχοντας διατελέσει Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού. Σήμερα είναι Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ.

–       Έκτη, η Σταυρούλα Σαλουφάκου,. ιδιωτική υπάλληλος, με διαδρομή στο συνδικαλιστικό Κίνημα, σήμερα πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

–       Έβδομη, η Τατιάνα Καραπαναγιώτη, από τον χώρο του Πολιτισμού και της τηλεόρασης, παραγωγός τηλεοπτικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, με έμφαση σε θέματα εκπαίδευσης, αρχαιολογίας, πολιτισμού αλλά και πολιτικής.

–       Όγδοος, ο Δημήτρης Λάλας, με διδακτορικό από το πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ, με πλούσιο ερευνητικό έργο στα θέματα Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών. Έχει διατελέσει καθηγητής Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου.

–       Ένατος, ο Κώστας Θέος, πολιτικός μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό από τη Γαλλία. Ειδικός σε θέματα αναπτυξιακής πολιτικής, έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με αρμοδιότητες στις Δημόσιες Επενδύσεις και τα προγράμματα της Ε.Ε.

–       Δέκατος, ο Αλί Μοχάμετ Χαγκ, γεννημένος στο Σουδάν, γιατρός καρδιολόγος στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου. Με αγώνες στον αντιστασιακό αγώνα κατά της δικτατορίας του Σουδάν. Απελευθερώθηκε μετά από ειδική παρέμβαση του Ανδρέα Παπανδρέου.

–       Ενδέκατη, η Άννα Καφέτση, από το χώρο του πολιτισμού, με πτυχίο Φιλοσοφικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης από τη Σορβόννη. Έφορος της Εθνικής Πινακοθήκης. Επιμελήτρια και συγγραφέας πολλών εκδόσεων στο χώρο του πολιτισμού.

–       Τέλος,  στη δωδέκατη θέση του ψηφοδελτίου, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το ΠΑΣΟΚ, η συμμετοχή μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας του Ελληνισμού: ο Εμμανουήλ Κριαράς, φιλόλογος, νεοελληνιστής, καθηγητής φιλοσοφικής Σχολής, έχει συνδέσει το όνομά του με τη σύγχρονη πορεία τον Γραμμάτων και των Τεχνών της χώρας μας. 

Ο δημοσιογράφος Βασίλης Μουλόπουλος -διευθυντής σύνταξης του Βήματος και πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ- θα είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά το ψηφοδέλτιο:

1. Μουλόπουλος Βασίλης

2. Γέρου Κάτια, ηθοποιός

3. Ρήγος Αλκης, πανεπιστημιακός

4. Πολίτη Τζίνα, πανεπιστημιακός

5. Μανιός Νίκος, γιατρός

6. Χατζησοφιά Αννα, σεναριογράφος

7. Μπένος Αλέξης, πανεπιστημιακός

8. Γιαννάκη Κατερίνα, γιατρός, μέλος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού

9. Κατσούλας Χρήστος, εκπαιδευτικός

10. Μαντάς Παναγιώτης, γιατρός

11. Ρηγοπούλου Πέπη, πανεπιστημιακός

12. Μπανιάς Γιάννης

Επίσης το ψηφοδέλτιο Επικρατείας τους και την εκλογική τους διακήρυξη παρουσίασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο εκλογικό περίπτερο του κόμματος στο Θησείο.

Συγκεκριμένα, στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν κατά σειρά οι:

Μαρία Καλλή-Πίνιου, ιδρύτρια του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων
Ηλίας Κατσούλης, διευθυντής του περιοδικού Επιστήμη και Κοινωνία
Λυδία Κονιόρδου, ηθοποιός
Γιώργος Κατσαδωράκης, βιολόγος-περιβαλοντολόγος
Γεωργία Βαλαώρα, περιβαλοντολόγος
Γιάννης Τζιώλας, μηχανόλογος-ηλεκτρολόγος
Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας των Οικολόγων-Πρασίνων
Αριστείδης Παπαδάκης, ιδρυτικό μέλος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου
Σοφία Παπαχρήστου, σκηνοθέτης
Βασιλική Τσακίρη, παιδαγωγός αναλφάβητων τσιγγάνικης καταγωγής
Θανάσης Κόκκινος, πολιτικός μηχανικός
Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής του κόμματος

Ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ, όπως έχει ανακοινωθεί.