Στη Μόσχα μετέβη ο βουλευτής Εύβοιας, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ελληνορωσικής Φιλίας, Σίμος Κεδίκογλου το διάστημα 20-22 Ιανουαρίου, συνοδεύοντας την Υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

 

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της Υπουργού, στη χώρα υπό την ιδιότητα της Προέδρου του ΟΑΣΕ ( Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη).

Από τη Μόσχα μετέβησαν στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχαν σε σύσκεψη των κρατών μελών της Ε.Ε κατά την οποία συζητήθηκε η κατάσταση στη Μ. Ανατολή.

Στον κ. Κεδίκογλου δόθηκε η ευκαιρία, στο πλαίσιο των επίσημων επαφών του με τους Κοινοβουλευτικούς Ομολόγους του, να θέσει το ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων στην Εύβοια.

Παράλληλα, είχε επαφές με εκπροσώπους σωματείων, επιδιώκοντας την εξασφάλιση της συνέχισης εισροής τουριστών μέσου εισοδήματος από τη Ρωσία, που αποτελούν και την κλασική πελατεία των ξενοδοχειακών μονάδων της Εύβοιας.

Επίσης, δεδομένης της κρίσης που υπήρξε με τους αγωγούς φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η οποία ανέδειξε την ανάγκη εξεύρεσης περισσότερων αποθηκευτικών χώρων, κατά τις συνομιλίες του κ. Κεδίκογλου με τους Ομολόγους του δόθηκε έμφαση στην αναγκαιότητα εξεύρεσης ανάλογων χώρων στην Ελλάδα.

Όπως σημείωσε ο βουλευτής ως ιδανικοί χώροι θεωρούνται οι εγκαταλελειμμένες σήραγγες μεταλλείων και ορυχείων, προτείνοντας να διερευνηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου στις εγκαταλελειμμένες στοές των μεταλλείων του Σκαλιστήρι στο Μαντούδι.

Από Ρωσικής πλευράς υπήρξε έντονο ενδιαφέρον δεδομένης της εύκολης θαλάσσιας πρόσβασης στην περιοχή (Λιμάνι στο Κυμάσι).

Ο κ. Κεδίκογλου δεσμεύτηκε να προωθήσει τις εν λόγω προτάσεις με στόχο την υλοποίησή τους, προκειμένου να δώσουν πνοή σε μία από τις πιο μειονεκτικές περιοχές του νησιού μας.