Το Μέγαρο Κότσικα, ένα από τα λίγα νεοκλασικά που διασώζονται στο παραλιακό μέτωπο της Χαλκίδας, δεσπόζει στην παραλία της πόλης με την όμορφη αρχιτεκτονική του και τη θαυμαστή ισορροπία των όγκων του.

Πρόκειται   για ένα τριώροφο κτίριο με νεοκλασικά στοιχεία και στοιχεία μπαρόκ. Έχει δυο τρούλους προς την παραλία και δυο κομψότερες εξάρσεις προς την οδό Φαρμακίδου.

Αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά

Στην μπροστινή του όψη (παραλιακή οδός Βουδούρη) και στο πρώτο όροφο διαθέτει τρία συμμετρικά τοποθετημένα μπαλκόνια με σιδερένια κάγκελα, μαρμάρινο δάπεδο και μαρμάρινα στηρίγματα (φουρούσια). Επίσης στην μπροστινή όψη στον δεύτερο όροφο και ανάμεσα στους δύο τρούλους υπάρχει μεγάλη βεράντα με κάγκελα με γύψινο διάκοσμο.

Επί τους οδού Φαρμακίδου το μέγαρο Κότσικα διαθέτει τέσσερα μπαλκόνια στον πρώτο όροφο, όλα με σιδερένια κάγκελα και μαρμάρινα φουρούσια.

Όλη η κεραμοσκεπή περιστοιχίζεται από ακροκέραμα και ακριβώς από κάτω τους και γύρω από την στέγη υπάρχει γύψινος διάκοσμος. Γύψινα διακοσμητικά επίσης κοσμούν συμμετρικά και τις δύο όψεις του κτιρίου.

Στο εσωτερικό του κτιρίου τα πατώματα σε όλες τις αίθουσες είναι ξύλινα, ενώ μάρμαρο συναντάμε στους διαδρόμους και στους βοηθητικούς χώρους καθώς και σε σκάλες. Οι μαρμάρινες σκάλες έχουν σιδερένια κάγκελα με σχέδια και ξύλινη κουπαστή ενώ οι ξύλινες σκάλες διαθέτουν ξύλινο κάγκελο και κουπαστή. Όλες οι αίθουσες είναι ψηλοτάβανες με γύψινο περιμετρικό διάκοσμο και γύψινες ροζέτες στις βάσεις των φωτιστικών.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το Μέγαρο Κότσικα αποτελείται ουσιαστικά από τέσσερις ορόφους (ισόγειο, ημιόροφος, 1ος και 2ος) παρόλο που εξωτερικά οι εμφανείς όροφοι είναι τρεις.
Το ισόγειο διαθέτει μία είσοδο από την παραλιακή οδό Βουδούρη, έχει εφτά δωμάτια, ένα χώρο εκθέσεων (αίθουσα Αριστοτέλη) και τέσσερις τουαλέτες. Το συνολικό εμβαδόν του είναι 696 τ.μ.
Ο ημιόροφος διαθέτει είσοδο από την οδό Φαρμακίδου και περιλαμβάνει το κλιμακοστάσιο, 13 δωμάτια, δύο τουαλέτες με συνολικό εμβαδό 696 τ.μ.
Ο 1ος όροφος περιλαμβάνει δύο μεγάλες αίθουσες (σάλες), μία από τις οποίες χρησιμοποιείται ως πινακοθήκη και η άλλη ως αίθουσα δημοτικών συμβουλίων (σήμερα λόγου του αριθμού των συμβούλων του Καλλικρατικού δήμου, τα δημοτικά συμβούλια γίνονται σε κτίριο της περιφερειακής ενότητας Εύβοιας), δύο πατάρια, δύο δωμάτια και τέσσερις τουαλέτες με συνολικό εμβαδό 623 τ.μ.
Ο 2ος όροφος διαθέτει πέντε δωμάτια, μία τουαλέτα και τη βεράντα με συνολικό εμβαδόν 211 τ.μ.
Η ιστορία του Μεγάρου Κότσικα
Στα μέσα του 1870 στην θέση του μεγάρου Κότσικα υπήρχε η ποτοποιεία Χατζηπαναγιώτου.

Το 1904 ο έμπορος Πολυχρόνης Κότσικας με καταγωγή από την Κάρυστο και κατοικία το Κάιρο της Αιγύπτου, αγόρασε το κτίριο του ποτοποιείου και έδωσε εντολή στον μηχανικό Ποθητό Καμάρα (ο ίδιος μηχανικός που είχε κατασκευάσει και το παλιό ξενοδοχείο Παλίρροια) να κατασκευάσει στη θέση του το κτίριο που γνωρίζουμε σήμερα ως Μέγαρο Κότσικα.

Η κατασκευή του Μεγάρου ξεκίνησε το 1906.

Το 1984 επί δημαρχίας Γιάννη Σπανού το κτίριο το αγόρασε ο δήμος Χαλκιδέων από τους κληρονόμους του Π. Κότσικα με σκοπό να μετατραπεί σε δημαρχιακό μέγαρο. Αφού έγιναν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αναπαλαίωσης, την 4 Μαρτίου 1994 και επί δημαρχίας Στέλιου Μαργαρίτη εγκαινιάζεται και έκτοτε φιλοξενεί τις υπηρεσίες του Δήμου Χαλκιδέων.

Στο εσωτερικό του μεγάρου και στο 2ο όροφο φιλοξενεί την πινακοθήκη της Άννας-Μαρίας Δ. Κουκούλη, η οποία χρησιμοποιείται και ως χώρος τελετών και εκδηλώσεων. Η αίθουσα με τους εντυπωσιακούς πολυελαίους πέρα από τους πίνακες ζωγραφικής φιλοξενεί και ένα πιάνο και κάποια έπιπλα της οικογένειας Κότσικα, τα οποία τα παραχώρησε η ίδια η οικογένεια.

Η δεύτερη μεγάλη σάλα είναι διαμορφωμένη για να φιλοξενεί τα δημοτικά συμβούλια ενώ στους διαδρόμους φιλοξενούνται πορτρέτα και φωτογραφίες των διατελεσάντων δημάρχων του δήμου Χαλκιδέων. Δείτε εδώ όλους τους διατελέσαντες δήμαρχους Χαλκίδας.

Στην αίθουσα που χρησιμοποιείται ως γραφείο του Δημάρχου Χαλκιδέων φιλοξενούνται αρκετά αναμνηστικά και ιστορικά κειμήλια μεταξύ των οποίων και  τα σπαθιά του οπλαρχηγού Νικόλαου Κριεζώτη.

Δείτε εδώ όλο το φωτογραφικό υλικό από το Μέγαρο Κότσικα στη παραλία Χαλκίδας.

Για το συγκεκριμένο άρθρο πέρα από την έρευνα και το επιτόπιο φωτορεπορτάζ των συνεργατών μας αντλήθηκαν στοιχεία και από τις ακόλουθες πηγές:
Δήμος Χαλκιδέων
Φωτογραφίες Παλιάς Χαλκίδας (Facebook group)
Ηλίας Θαλάσσης