Σκληρή η απάντηση και του Νομάρχη Εύβοιας στο Δήμαρχο Χαλκιδέων για το θέμα της Δημοτικής Αγοράς. Η ανακοίνωση του Θ.Μπουραντά έχει ως εξής:

Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων με ανακοίνωσή του προσπαθεί να θολώσει τα νερά παραπληροφορώντας εσκεμμένα, με αφορμή την πρότασή μας για ένταξη και κατασκευή δύο σημαντικών έργων της Χαλκίδας. Πρόκειται για την υποσκαφή και τις σπηλαιώσεις που έχουν γίνει σε σημαντικό βάθος κάτω από την πόλη, στην παραλία της Χαλκίδας και το λιμάνι.

Ο πρώτος που θα έπρεπε να είχε θέσει αυτά τα προβλήματα και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση είναι ο Δήμαρχος της πόλης.
Όμως ο Δήμαρχος δεν ενδιαφέρεται και δεν έχει ασχοληθεί με αυτά και αντιδρά στην πρότασή μας λες και είναι προβλήματα άλλης πόλης και όχι της Χαλκίδας. Η στάση αυτή πρέπει να εξηγείται από το γεγονός ότι η παραλία και το λιμάνι ανήκουν στην αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου και ο Δήμαρχος θεωρεί ότι δεν τον ενδιαφέρουν γι’αυτό και δεν ασχολείται.

Πρέπει να τονίσουμε πως ούτε στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας είναι, όπως επίσης δεν είναι στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας, ούτε το Εθνικό Οδικό Δίκτυο, αλλά η Νομαρχία το έχει αναγάγει σε κυρίαρχο γιατί είναι πρόβλημα που απασχολεί όλους τους πολίτες του Νομού. Ούτε το Νοσοκομείο, ούτε οι φυλακές, ούτε το Εφετείο, ούτε τα Αθλητικά έργα, ούτε οι πολιτιστικές υποδομές ανήκουν στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας.
Αγωνίζεται όμως με όσες δυνάμεις διαθέτει για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες της Εύβοιας και θα συνεχίσει την προσπάθεια όσο θα έχει αυτή τη δυνατότητα.

Η στάση που τηρεί ο Δήμος να μην ενδιαφέρεται για αυτά τα πολύ σοβαρά θέματα, παραλία και λιμάνι, νομίζουμε ότι δεν είναι υπεύθυνη στάση.

Η αγορά πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί, αλλά πρώτα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που υπάρχουν για την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών στην παραλία της πόλης.
Ενδεχομένως θα έπρεπε το θέμα της αγοράς να ξανατεθεί, αφού όλοι οι φορείς του Νομού έχουν πάρει θέση για την κατεδάφιση της.
Είναι γνώστες άλλωστε οι διάφορες μεθοδεύσεις που έγιναν εκείνη την περίοδο όχι γιατί πίστευαν κάποιοι στην αξία του «μνημείου» αλλά για λόγους πολιτικής αντιπαλότητας οδηγήθηκαν τα πράγματα σε λάθος δρόμο και λάθος αποφάσεις και όπως φαίνεται θα πληρωθούν πολύ ακριβά (έργο 7εκ.ευρώ) αν δεν αλλάξουν οι αποφάσεις.
Επειδή ο Δήμαρχος προσποιείται πως δεν γνωρίζει πότε πρωτοτέθηκαν τα θέματα της παραλίας και του λιμανιού από τη Νομαρχία και για τη δημιουργία εντυπώσεων αναφέρει ότι τέθηκαν με την ένταξη της αγοράς.
 (λίγο πριν φύγει η προηγούμενη κυβέρνηση), να του φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη και να του θυμίσουμε ότι ήταν παρών στο Επιμελητήριο όταν ο Νομάρχης αντέδρασε έντονα γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση για να προταθούν για ένταξη η παραλία και το λιμάνι που κινδυνεύουν.
Μάλιστα με τα δύο αυτά προβλήματα ασχολήθηκαν όλα τα ΜΜΕ και πρέπει να έγινε συζήτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ακόμα ο Νομάρχης έχει θέσει και με άλλο έγγραφο του με Α.Π. 1579/1-6-2009 κυρίως το θέμα της παραλίας μαζί με άλλα ζητήματα.
Επίσης θα προτείναμε στο Δήμαρχο της πόλης όταν δεν γνωρίζει ένα θέμα είναι καλύτερα να μην ασχολείται γιατί δεν υπάρχει λόγος να εκτίθεται.
Θα μπορούσε κανείς να του κάνει πολύ έντονη κριτική για το θέμα που αναφέρει σχετικά με την παράκαμψη των Γιάλτρων, ότι δήθεν δεν είναι έτοιμη γιατί δεν έχουν γίνει απαλλοτριώσεις.
Ένας Δήμαρχος μεγάλης πόλης και μάλιστα της πρωτεύουσας δεν δικαιολογείται να μη γνωρίζει.
Θα του πούμε μόνο ότι οι απαλλοτριώσεις γίνονται παράλληλα με την οριστική ένταξη του έργου, γιατί αν το έργο δεν ενταχθεί και περάσουν 18 μήνες χωρίς να παρακατατεθούν τα προβλεπόμενα ποσά, η απαλλοτρίωση μπορεί να ακυρωθεί.
Είναι επομένως η δαπάνη των απαλλοτριώσεων μέρος του κόστους του έργου και δε γίνονται οι απαλλοτριώσεις ανεξάρτητα από αυτό.
Η ωριμότητα λοιπόν κάθε έργου ολοκληρώνεται με όλες τις προβλεπόμενες μελέτες και το κτηματολόγιο και αυτά είναι όλα έτοιμα, ενώ μόλις ενταχθεί το έργο μπορεί αμέσως να ξεκινήσουν οι απαλλοτριώσεις.
Όσο για τα αναφερόμενα περί πολέμων και άλλα τέτοια ηχηρά μετά από τρία χρόνια, είναι μάλλον πολύ αργά τώρα για πολέμους.
Έπρεπε πολύ νωρίτερα να το σκεφτεί και πάντα για τα προβλήματα του τόπου και όχι για εντυπώσεις.