Δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι διαμαρτυρίες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας, που κλήθηκε για άλλη μια φορά να γνωμοδοτήσει για την μεταφορά της λαϊκής του Σαββάτου. Τελικά η γνωμοδότηση πέρασε κατά πλειοψηφία.

 

Πλέον το θέμα είναι στη δικαιοδοσία της Νομαρχίας, δεδομένου ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα λάβει απόφαση σχετικά με τη μεταφορά της Λαϊκής του Σαββάτου, βάση βέβαια της γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας. Καθότι ο Δήμος μπορεί να κάνει τη «λάτζα» στις λαϊκές, αλλά η Νομαρχία είναι αυτή που αποφασίζει.

Σ’ ότι αφορά τη λαϊκή του Σαββάτου, που δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας, έχει προκαλέσει πολλές φορές την ένταση στις συνεδριάσεις, αλλά και την αγανάκτηση κατοίκων και λαϊκατζήδων, δεδομένου ότι εδώ και πέντε περίπου χρόνια παραμένει στο ίδιο μέρος, ενώ απο την άλλη τα σωματεία της λαϊκής δεν θέλουν τη μεταφορά της εκτός πόλεως, όπως για παράδειγμα στο Πάρκο Λαού. Αυτή τη φορά η πρόταση της Δημοτικής Αρχής έγινε κατόπιν διαβούλευσης με τα Σωματεία της λαϊκής, καθώς και σε συνεννόηση με τη Νομαρχία.

Τελικά ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, Θανάσης Ζεμπίλης εισηγήθηκε τη μεταφορά της λαϊκής του Σαββάτου ανά 6μηνο και πρότεινε τέσσερις θέσεις για τα επόμενα 2 χρόνια, προκειμένου να ισχύσει το χρονοδιάγραμμα και να είναι προετοιμασμένοι για κάθε μεταφορά.

Ωστόσο η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία, λόγω διαφωνίας των Σωματείων της λαϊκής με την πρώτη θέση που προτείνεται, για την οποία υποστηρίζουν ότι δεν ενδείκνυται για τη λαϊκή του Σαββάτου, λόγω ακαταλληλότητας του δρόμου. Έτσι και η αντιπολίτευση αντιπρότεινε να περάσει η εισήγηση του Δημάρχου, χωρίς την πρώτη θέση, προκειμένου να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι… Όμως ο Δήμαρχος δεν έκανε πίσω και επέμεινε στην αρχική του πρόταση τονίζοντας ότι κάθε 6 μήνες θα μετακινείται η λαϊκή και δεν μπορούν όλες οι θέσεις να αρέσουν σε όλους… και θα πρέπει να αναλογιστούν και την αγανάκτηση των κατοίκων. Εξάλλου την τελική απόφαση θα τη λάβει το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Έντονη ήταν η αντίδραση των λαϊκατζήδων που είχαν συγκεντρωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και μετά την απόφαση έβαλαν τις φωνές και ακούστηκε η πρόταση για κατάληψη του Δημαρχείου.

Να σημειωθεί ότι ένταση δημιουργήθηκε και μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων, Σταύρου Πετράκη και Τηλέμαχου Ζήκου, με τον μεν πρώτο να εκφράζει δυσπιστία ως προς την υλοποίηση της πρότασης, δεδομένου ότι η πρώτη θέση θεωρείτε ακατάλληλη, η δεύτερη θέση δεν είναι έτοιμη και η τρίτη και τέταρτη δεν επαρκούν αν άμεσα δεν μειωθούν οι θέσεις σε 300 απο 500 που είναι σήμερα και τον δε δεύτερο να τον κατηγορεί για μόνιμη αντίρρηση στα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου και συμπεριφορές του παρελθόντος, όπου έταζε θέσεις σε λαϊκατζήδες… Αποτέλεσμα ήταν να ανταλλάσουν κατηγορίες για ψέμματα και αλήθειες(!). Λευκό ψήφισε όμως και ο Σταμάτης Γκάβαλης, ο οποίος είχε την άποψη να αποσυρθεί απο την εισήγηση η πρώτη θέση εφόσον διαφωνούν τα Σωματεία και να ψηφίσουν μόνο για τις άλλες τρεις. Απο την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Σωματείων των λαϊκών αγορών, αντιπρότειναν για πρώτη θέση την περιοχή γύρω απο την οδό 25ης Μαρτίου. Σ’ ότι αφορά τις άλλες τρεις συμφωνούν, όπως επίσης δεν έφεραν αντίρρηση για μεταφορά της λαϊκής ανά 6μηνο, ώστε να μην επιβαρύνεται μόνιμα μια συγκεκριμένη συνοικία, όπως γίνεται ως σήμερα.  

Η πρόταση του Δημάρχου Χαλκιδέων, Θανάση Ζεμπίλη, όπως πέρασε κατά πλειοψηφία απο το Δημοτικό Συμβούλιο και αποτελεί τη γνωμοδότηση του Δήμου στο θέμα της λαϊκής του Σαββάτου έχει ως εξής:

Η λαϊκή του Σαββάτου θα λειτουργεί:

1. Απο 2 Μαϊου 2009 και για τους επόμενους 6 μήνες, στον χώρο που περιλαμβάνει: την οδό Μονής Ερίων (απο το ύψος του 5ου Γυμνασίου – Λυκείου έως την οδό Αχαϊας), την οδό Αχαϊας (απο την Μονή Ερίων διασταυρούμενη με τις κάθετους οδούς Φωκίδος, Γρεβενών, Μώρου, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων και καταλήγει στην οδό Ληλαντίων στο κατάστημα DIA), την οδό Φωκίδος (απο την Αχαϊας έως την οδό Ληλαντίων), την παράπλευρη σνώνυμη οδό στο 5ο Γυμνάσιο (αρχομένης απο τον πεζόδρομο όπισθεν του 4ου ΚΑΠΗ έως την οδό Αχαϊας και την ανώνυμη κάθετη οδό στην οδό Φωκίδος έως την οδό Αχαϊας.

2. Απο 7 Νοεμβρίου 2009 και για τους επόμενους 6 μήνες, στον χώρο που περιλαμβάνει:την οδό Ραούλ Φολλερώ απο το ύψος της Λ.Χαϊνά έως τη διασταύρωση με την οδό Αγ.Ιωάννη Ρώσσου, την οδό Αγ.Ιωάννη Ρώσσου απο το ύψος της οδού Αργυροκαστρίτη έως την οδό Παπανικολάου, την οδό Παπανικολάου απο το ύψος της οδού Αγ.Ιωάννη Ρώσσου έως την είσοδο των Δημοτικών Γηπέδων Αντισφαίρισης και τις παρακείμενες αδιάνοιχτες οδούς του κτιρίου στέγασης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας και του Δασαρχείου απο την οδό Παπανικολάου έως τη Λεωφόρο Χαϊνά.

3. Απο 1 Μάη 2010 και για τους επόμενους 6 μήνες, στο χώρο που περιλαμβάνει: την οδό Γεροντίτη (απο Δαγκλή έως 7ου Συντάγματος), την 7ου Συντάγματος (απο Γεροντίτη έως Αγγελοπούλου), την οδό Αγγελοπούλου (απο 7ου Συντάγματος έως Ελλ.Στρατιώτη) και την οδό Ελλ.Στρατιώτη (απο Αγγελοπούλου έως Φιλιππίδου).

4. Απο 6 Νοεμβρίου 2010 και για τους επόμενους 6 μήνες, στο χώρο που περιλαμβάνει: την οδό Τραλλέων (απο την οδό Μάριου Δοξάκη έως την οδό Προκοπίου) και την οδό Κυδωνιών (απο την οδό Προκοπίου έως την Ελλ.Στρατιώτη).

Ο Δήμαρχος επισήμανε ότι ο ανώτερος αριθμός αδειών που θα χορηγηθεί είναι 300.