Ομόφωνα πέρασε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας η απόφαση για τη μεταφορά της λαϊκής του Σαββάτου, εγκρίνοντας στην ουσία την γνωμοδότηση του Δήμου Χαλκιδέων. Βέβαια, το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα επιδιώξει την αλλαγή τις σειράς των θέσεων, όπου θα μεταφερθεί η λαϊκή, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την επίμαχη θέση κοντά στο «DIA», που έχει προκαλέσει και την έντονη διαφωνία.


Παρουσία 200 και άνω εμπόρων και μικροπωλητών των λαϊκών αγορών, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου χθες – Δευτέρα 6 Απριλίου 2009, με θέμα τη μεταφορά της λαϊκής του Σαββάτου. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε στα χέρια του τη γνωμοδότηση και εισήγηση του Δήμου Χαλκιδέων, με προτεινόμενες τέσσερις θέσεις και διάρκεια χρόνου για κάθε μία, το 6μηνο.
Να σημειωθεί, ότι βάση Νόμου, το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν δύναται να αλλάζει εισήγηση του Δήμου περί των θέσεων των λαϊκών αγορών. Ωστόσο παρά τις όποιες διαφωνίες τα μέλη του δεν ήθελαν να αφήσουν να διαιωνιστεί το πρόβλημα, απορρίπτοντας την εισήγηση του Δήμου. Έτσι, κατόπιν και της τοποθετήσεως του Νομάρχη, Θανάση Μπουραντά, το Νομαρχιακό Συμβούλιο πέρασε ομόφωνα την πρόταση του Δήμου Χαλκιδέων, ως προς τους χώρους, αλλά θα διαβουλευτεί με τους εμπόρους της λαϊκής και τον Δήμο για τον χρόνο, που θα γίνει η μεταφορά σε κάθε μια από τις τέσσερις θέσεις ανά 6μηνο.
Στόχος της απόφασης αυτής, είναι να μην ξεκινήσει η μεταφορά της αγορά του Σαββάτου από την επίμαχη θέση, που υπάρχουν οι έντονες διαφωνίες, αλλά να την αφήσουν για τελευταία, σε μια προσπάθεια να την αποφύγουν εντελώς. Η Νομαρχιακή Σύμβουλος, Σοφία Ντούρου ψήφισε την απόφαση, αλλά εξέφρασε την επιφύλαξη τήρησης των χρόνων. Να σημειωθεί, ότι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εμπόρων των Λαϊκών Αγορών Ελλάδος, που ήταν παρόν στη συνεδρίαση εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση, δεδομένου ότι και ο ίδιος επισήμανε, πως ο Νόμος μιλάει μόνο για τη χωροθέτηση ως αρομδιότητα του Δήμου και όχι για το χρονοδιάγραμμα.
Επίσης, η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου περιλαμβάνει και έλεγχο των αδειών, που έχουν μέχρι σήμερα χορηγηθεί για τη λαϊκή του Σαββάτου, ώστε να γίνει εκκαθάριση, ενώ τονίστηκε πως για το 2009 δεν θα δοθούν νέες άδειες. Τελικά, δεν συμπεριέλαβαν στην απόφασή τους την καθιέρωση των τεσσάρων μέτρων για κάθε πάγκο, προκειμένου να επανεξετάσουν την πρόταση αυτή.
Είναι σημαντικό όμως, ότι αποφασίστηκε πως από 1/7/09 δεν θα έχουν δικαίωμα εισόδου στις Λαϊκές Αγορές της Εύβοιας, οι πωλητές νωπών σλιευμάτων εάν δεν διαθέτουν τα ειδικώς διασκευασμένα κιβώτια και εγκαταστάσεις που τους έχουν υποδειχτεί καθώς επίσης και από σήμερα έως 1/7/09 απαγορεύεται ο καθαρισμός και η αφαίρεση εντοσθίων από τα νωπά αλιεύματα στους χώρους των λαϊκών αγορών. Πρόκειται για μέτρα, που αν τηρηθούν σωστά, επιτέλους θα βάλουν κάποιους κανόνες υγιεινής στις λαϊκές, και θα δώσουν μια μικρή ανάσα στους κατοίκους των περιοχών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, έτσι κι αλλιώς.
Τώρα, σ’ ότι αφορά τις τοποθετήσεις στο Νομαρχιακό Συμβούλιο… δεν έλειψαν οι λαϊκισμοί, οι σωστές επισημάνσεις και τέλος πάντων αυτά που γνωρίζουμε όλοι, πως ισχύουν.
Εκπρόσωποι των σωματείων των λαϊκών αγορών υποστήριξαν τη θέση, που είχαν εκφράσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ο κ.Ηλίας Ηλίας εκπροσωπώντας τους κατοίκους της Βροντού εξέφρασε την αγανάκτηση τους για το γεγονός ότι επιβαρύνονται με την εν λόγω λαϊκή, εδώ και 6 χρόνια περίπου.
Ο κ.Παππάς εκπροσώπησε τον Φαρμακευτικό Συνεταιρισμό, διαψεύδοντας τον Δήμαρχο Χαλκιδέων, ότι είχε συνεννοηθεί μαζί τους και είχαν συμφωνήσει με τη μεταφορά της λαϊκής στην περιοχή, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις τους. Όπως τόνισε θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, καθότι ειδικά το Σάββατο ο Συνεταιρισμός προμηθεύει όλη την Εύβοια και θα πρέπει να είναι προσβάσιμος ο δρόμος για τα φορτηγά που θα φορτώνουν τα εμπορεύματα. Ωστόσο διευκρινίστηκε από τον αρμόδιο αντινομάρχη, κ.Ξυγκόγιαννη, πως δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος, Θανάσης Ζεμπίλης, να υπάρχει κάθε Σάββατο Δημοτική Αστυνομία, η οποία θα κρατάει ανοιχτό δρόμο, που οδηγεί στον Συνεταιρισμό και είναι προσβάσιμος για τα φορτηγά.
Εν τω μεταξύ, για άλλη μια φορά διευκρινίστηκε, πως δεν μπορούν να μιλάνε για μόνιμη θέση της λαϊκής, γιατί σ’ αυτή την περίπτωση θα πέσουν πάνω στις διατάξεις περί στεγασμένου εμπορίου και δεν θα μπορούν οι έμποροι των λαϊκών να συμμετάσχουν.